Μαρκουλλή: Σοβαρές οι παρατηρήσεις μας στο έγγραφο Έιντε

To Crans-Montana δεν είναι το τέλος του δρόμου στο Κυπριακό, καθώς δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία, ενώ στο έγγραφο Έιντε Κύπρος και Ελλάδα έχουν καταθέσει πολύ σοβαρές παρατηρήσεις και διαφοροποιήσεις.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» του ΣΙΓΜΑ η σύμβουλος του Κύπριου διαπραγματευτή και πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή,

τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τέλος του δρόμου, εκτός κι αν η ίδια η Τουρκία θέσει «φραγμό» σε αυτή τη διαπραγμάτευση μέσω μιας αδιάλλακτης στάσης.

Η κα Μαρκουλλή ανέφερε ότι για πρώτη φορά από το 1974 θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την ίδια την Τουρκία γι’ αυτό το πολύ σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο, όπως τόνισε, δεν είναι τίποτε άλλο από τον τερματισμό της κατοχής και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων.

Όσον αφορά στη διάσταση θέσεων που υπάρχει ανάμεσα στις πλευρές για τις εγγυήσεις, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι το πιο δύσκολο από όλα, καθώς έχει να κάνει άμεσα με την ίδια την κατοχική δύναμη. Πρόσθεσε, δε, ότι οι δυσκολίες που η ε/κ πλευρά θα έχει να αντιμετωπίσει στο Crans-Montana θα είναι πολύ μεγάλες.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο σενάριο που θέλει τη διαδικασία να αρχίζει την Τετάρτη χωρίς το περιβόητο έγγραφο Έιντε, η κα Μαρκουλλή ανέφερε ότι είναι πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό ποια θα είναι η τύχη του εγγράφου.

Προς το παρόν, είπε, δεν ξέρουμε αν το έγγραφο θα είναι στο τραπέζι, αν θα είναι διαφοροποιημένο ή αν θα βρίσκεται με τις παρατηρήσεις που έχουν αποσταλεί από όλες τις πλευρές.

Γενικά, τόνισε, υπάρχουν σημεία στα οποία υπάρχουν πολύ σοβαρές παρατηρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα