Μαλάς:Κύπρος πρωταθλήτρια σε υποαπασχόληση νέων επιστημόνων

Προτεραιότητα του Σταύρου Μαλά οι νέοι επιστήμονες της Κύπρου αναφέρει το επιτελείο του σε σχετική ανακοίνωση.

Αυτούσια η δήλωση:

«Η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην παραγωγή νέων επιστημόνων, αλλά και πρωταθλήτρια στην υποαπασχόληση τους. Κι αυτό αποτελεί ένα οικονομικό παραλογισμό.» δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς. Ο Σ. Μαλάς μιλούσε μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συντεχνίας Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας,

με την οποία συζήτησε τα προβλήματα και τα αιτήματα των νέων επιστημόνων, κατόχων διδακτορικών, που εργάζονται σε μη οργανικές θέσεις στα Πανεπιστήμια της Κύπρου.

«Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες των ειδικών επιστημόνων, που εργάζονται τόσο στα δημόσια, όσο και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια» δήλωσε ο Σταύρος Μαλάς και συνέχισε: Μια σύγχρονη χώρα, μια ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να δώσει προτεραιότητα, κυρίως, στα νέα παιδιά που έχουν ανάγκη να παραμείνουν στη χώρα τους και να δημιουργήσουν. Ο Κύπριος φορολογούμενος, με τις πολλές θυσίες τις οποίες έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, οφείλει να επιστρέψει πίσω μέρος αυτών των θυσιών, σε εκείνους που τα έχουν πρώτιστα ανάγκη, στα νέα παιδιά. Το δικό μας συμβόλαια προοπτικής και ελπίδας, έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη νέα γενιά, τους νέους επιστήμονες. Αυτούς που θέλουμε να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς κι όχι εκείνους που έχουν δοκιμάσει την τύχη τους στο παρελθόν μέσα από τραπεζικές φούσκες κι έχασαν. Οφείλουμε, επίσης, να αντιληφθούμε ότι, η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία έχει πολλαπλασιαστικό οικονομικό όφελος. Εμείς έχουμε εντάξει στο δικό μας πρόγραμμα, πολύ θαρραλέα και γενναιόδωρη στήριξη των νέων παιδιών της επιστήμης, της καινοτομίας. Έτσι ώστε η χώρα μας να εμπλουτίσει το οικονομικό της μοντέλο, να το κάνει πιο ευρωπαϊκό, πιο εξωστρεφή και βεβαίως πιο ανθρωποκεντρικό».

Από μέρους της Συντεχνίας Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας, ο Γραμματέας της, κ. Ρογήρος Ίλλαμπας επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι διδακτορικών που εργάζονται σε μη οργανικές θέσεις στα Πανεπιστήμια της Κύπρου, αναφέροντας συγκεκριμένα τα θέματα του πλαισίου στο οποίο εργάζονται οι επιστήμονες, τα θέματα της επαγγελματικής αποκατάστασης, τους όρους εργασίας, τη χρηματοδότηση της έρευνας, καθώς και την εξασφάλιση κονδυλίων που θα δημιουργήσουν ερευνητικές μονάδες στην Κύπρο. «Μεταφέραμε τα προβλήματα των νέων επιστημόνων στον κύριο Μαλά» δήλωσε ο κ. Ίλλαμπας, και «αναμένουμε τη στήριξη του, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα επιτρέψει στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στην Κύπρο και να προσφέρουν στον τόπο τους, τόσο στην ακαδημία όσο και στην κοινωνία και τη βιομηχανία της χώρας».

Ο Σταύρος Μαλάς, κλείνοντας, αναφέρθηκε στην πρόταση του «για την δημιουργία παράλληλων δομών εντός του Πανεπιστημίου Κύπρου, που αφορά και την δημιουργία και την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ, αλλά και την ενίσχυση ενός ερευνητικού, ακαδημαϊκού βραχίονα, που να υποστηρίζει την ακαδημαϊκή δομή.» Αυτές οι δομές είναι δοκιμασμένες στο εξωτερικό, είναι πάρα πολύ πετυχημένες. Και δίνουν την ευκαιρία στα πανεπιστήμια, όχι μόνο να δώσουν αξιοπρεπείς μισθούς στο υποστηρικτικό προσωπικό, αλλά να δώσουν και την ευκαιρία να πολλαπλασιαστεί αυτή η επένδυση, φέρνοντας κι άλλες χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα