Μακάριος, Κουτσιούκ και εγκαθίδρυση Κυπριακής Δημοκρατίας

Τις τελευταίες μέρες γίνεται ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε σχέση με την σύσταση και την σύνθεση που θα πρέπει να έχει η Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία χαρακτηρίζεται ως ορόσημο στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

Μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιθυμεί συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και της ΕΕ στην Διάσκεψη, ωστόσο ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές εντός Κύπρου,

οι οποίες ζητούν επιτακτικά την επίσημη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Διάσκεψη.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έχει γίνει κατορθωτό μέχρι στιγμής, παρά τις διακηρύξεις από πλευράς Προεδρικού, ότι η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκ των ων ουκ άνευ σε αυτή την Διάσκεψη. Στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, άλλωστε, ένα από τα σημεία τα οποία τόνισε ότι θα επιδιώξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άρα δεν κλείδωσε ακόμα, είναι η επίσημη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μόνο της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Το στοιχείο της μη πρόσκλησης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι στιγμής στην Διάσκεψη, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του εμμέσως, ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, λέγοντας ότι γίνονται διαβουλεύσεις για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό.

Σύμφωνα με πηγές που ειδικεύονται στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, από την στιγμή που θέλουμε να μιλάμε για συνέχιση ή για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι παρούσα στην όποια Διάσκεψη. Ο λόγος είναι, κυρίως το ότι βάσει του τι ισχύει σε σχέση με τις Διεθνείς Συνθήκες, είναι το ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση ή επαναξιολόγηση, ή αλλαγή όρων προηγούμενης Συνθήκης, χωρίς την ενεργό εμπλοκή και συμμετοχή όλων των συμβαλλόμενων μερών. Η Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος, το οποίο έχει βάλει την υπογραφή του, στην Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Συνθήκη Εγγυήσεων και την Συνθήκη Συμμαχίας, οι οποίες υπογράφηκαν στις 16 Αυγούστου του 1960.

Ποιοι υπέγραψαν τις Συνθήκες

Η Κυπριακή Δημοκρατία ως γνωστό, μόλις δημιουργήθηκε είχε Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο, οι οποίοι έβαλαν και οι δυο την υπογραφή τους στις Συνθήκες αυτές. Αυτό σημαίνει ότι Μακάριος και Κουτσιούκ έβαλαν την υπογραφή τους και οι δύο σε αυτές τις συνθήκες.

Από εδώ πηγάζει το επιχείρημα που πολλοί ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν, ότι δηλαδή υπέγραψαν εκ μέρους των δυο κοινοτήτων, οι Μακάριος και Κουτσιούκ.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική. Οι δύο άνδρες όπως φαίνεται και ξεκάθαρα στις Συνθήκες, υπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αναφέρεται ως οντότητα.

Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο της υπογραφής και της εγκαθίδρυσης, είχαν ανταλλαγεί επιστολές και σημειώματα, μεταξύ Αγγλίας, Τουρκίας, Ελλάδας, και των δυο κοινοτήτων, όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αυτό δεν είναι δεσμευτικό, καθώς αποτελούσε μέρος της προεργασίας. Σημασία, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες έχει το ότι στα επίσημα έγγραφα των Συνθηκών, υπάρχει η υπογραφή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειου Ιρλανδίας, τις Συνθήκες Εγγυήσεων και Εγκαθίδρυσης, υπέγραψε ο σερ Χιου Φουτ, εκ μέρους του Βασιλείου της Ελλάδας, όπως αναφερόταν τότε, ο κ. Χριστόπουλος υπέγραψε Συνθήκες Εγγυήσεων, Συμμαχίας και Εγκαθίδρυσης, εκ μέρους της Τουρκίας, ο Vecdi Turel το ίδιο και εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος τότε Μακάριος και ο Αντιπρόεδρος Κουτσιούκ και τις τρεις συνθήκες.

Μεγάλο όπλο για την Κύπρο η συμμετοχή και υπογραφή Κυπριακής Δημοκρατίας

Θα είναι ενδεχομένως η πιο σημαντική και ουσιαστική προσθήκη στην σύνθεση της Διάσκεψης, αν επιτευχθεί η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν καλά τα του Κυπριακού, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όχι μόνο καταγράφεται ξεκάθαρα πλέον ότι μιλάμε για συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από την μετεξέλιξη σε ομόσπονδο κράτος, αλλά δείχνει και το ότι υπήρχε προηγούμενο στάτους λειτουργίας, πριν την όποια διαμόρφωση του ομόσπονδου αυτού κράτους το οποίο θα αρχίσει την λειτουργία του μετά την λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα