Μ. Βασιλειάδου: Δεν αποδεχόμαστε άδικη και ετεροβαρή λύση

Το καθήκον μας είναι να δώσουμε το μήνυμα χωρίς αναστολές και δισταγμούς ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε λύση, η οποία θα είναι άδικη και ετεροβαρής και η οποία θα μετατρέπει τους Κύπριους σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δήλωσε η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου, υποστηρίζοντας πως η λύση ΔΔΟ εξυπηρετεί τους στόχους της Τουρκίας.

Σε χαιρετισμό της στο

Συνέδριο Αποδήμων, η κ. Βασιλειάδου είπε πως όσοι περιμένουν ότι οι αντιστάσεις μας θα καμφθούν κάτω από το βάρος μιας πιθανής κόπωσης, ματαιοπονούν. «Είμαστε έτοιμοι για λύση έντιμη και δημοκρατική στην βάση της πολιτικής ισότητας όλων των πολιτών, ανεξάρτητα εθνικής ή θρησκευτικής τους προέλευσης», είπε, διαμηνύοντας πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε στην Τουρκία δικαιώματα τα οποία άμεσα ή έμμεσα θα την υποβοηθούν στην εφαρμογή των σχεδιασμών της για επανάκτηση της Κύπρου.

Η κ. Βασιλειάδου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας πως απαιτούνται προσεκτικοί και λεπτοί χειρισμοί, σχεδιασμοί εναλλακτικών σεναρίων και αξιοποίηση σύμπτωσης συμφερόντων.

Όπως είπε, μετά την αποτυχία της πενταμερούς διάσκεψης στο Κραν Μοντανά είναι προφανές ότι κάποιοι προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την καταβαράθρωση του Κυπριακού και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και την παραχώρηση στην Τουρκία πρόσθετου πολιτικού κεκτημένου και παράγωγου δίκαιου, με τις προτάσεις που είτε εισηγήθηκαν είτε έκαναν αποδεκτές.

Παράλληλα, είπε πως η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία δέκα χρόνια και οι «απαράδεκτες υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς», δεν οδηγούν στη δημιουργία ενός φυσιολογικού κράτους αλλά στη δημιουργία ενός τουρκικού προτεκτοράτου.

Όπως είπε, έχει δοθεί στην Τουρκία γη και ύδωρ και ακόμη δεν έχουμε λύση. Πρόσθεσε πως ο πρώτος στόχος της Τουρκίας είναι η ενσωμάτωση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια για να μπορεί η Τουρκία να ενισχύσει το γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή, ο ενδιάμεσος στόχος είναι νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της παρουσίας της στην Κύπρο και η άσκηση πλήρους πολιτικού και στρατιωτικού ελέγχου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια δια μέσου της λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ).

Πρόσθεσε πως ο δεύτερος ή εναλλακτικός στόχος της Τουρκίας σε περίπτωση αποτυχίας του πρώτου, είναι η δυνατότητα νόμιμης ανακήρυξης τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Καταλήγοντας είπε πως η λύση της ΔΔΟ εξυπηρετεί και αυτό το στόχο καθώς υποβοηθά τη μελλοντική απόσχιση του τ/κ τμήματος.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα