Λονδίνο: Οι ψεύτικες ειδήσεις που σκόρπισαν τον τρόμο

Η τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο από μόνη της σκόρπισε τρόμο. Το ISIS μετά την υπόλοιπη Ευρώπη, από χθες, «έβαλε» και το Λονδίνο στον χάρτη του, φέρνοντας για ακόμα μια αφορά την ανησυχία σε πρώτο πλάνο.

Ωστόσο, όπως και σε κάθε τρομοκρατική επίθεση, η ροή των πληροφοριών έρχεται πανταχόθεν, προκαλώντας αρκετές φορές σύγχυση που οδηγεί και σε μοιραία λάθη.

Από τις 14.40 ώρα Λονδίνου, η Βρετανία μετρά τις πληγές της. Κάποια ωστόσο από τα "σενάρια" που μεταδόθηκαν δεν ήταν τόσο έγκυρα, με αποτέλεσμα

να προκληθεί σύγχυση στους θεατές και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να ανακαλούν άρον άρον τις "αποκλειστικές" πληροφορίες.

Οι δυο κυριότερες, είναι αυτές που αφορούν την ταυτότητα του δράστη αλλά και μια φωτογραφία που διέρρευσε με έναν άνδρα να κρατάει ένα μαχαίρι.

Η ταυτότητα του δράστη

Η υπόθεση της ταυτότητας του δράστη που αιματοκύλισε το Λονδίνο απασχόλησε μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και πήρε διαστάσεις... θρίλερ. Το βρετανικό Channel 4 μετέδωσε ότι ο ισλαμιστής που έσπειρε τον τρόμο είναι ο 42χρονος Αμπού Ιζαντίν και την πληροφορία αναδημοσίευσαν γρήγορα έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο Ιζαντίν ωστόσο είναι αδύνατο να είναι ο μακελάρης καθώς κρατείται σήμερα σε βρετανικές φυλακές. Ως αποτέλεσμα τα σχετικά δημοσιεύματα άρχισαν μετά από λίγη ώρα να "εξαφανίζονται".

Φωτογραφία του 2013

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μια φωτογραφία ενός μεσήλικα άνδρα να κρατά ένα μαχαίρι, υποστηρίζοντας ότι ο εικονιζόμενος είναι ο δράστης της επίθεσης στο Ουέστμινστερ. «Αυτή είναι φωτογραφία του δράστη λίγα λεπτά προτού επιτεθεί στον αστυνομικό και πέσει νεκρός από πυρά», είπε ο Ρώσος παρουσιαστής.

«Κρατά ένα απλό μαχαίρι κουζίνας, σαν αυτά που μπορεί να αγοράσει κανείς σε οποιοδήποτε κατάστημα» πρόσθεσε η συμπαρουσιάστρια και εστίασε στο κάλυμμα κεφαλής του εικονιζόμενου: «Αυτό το είδος των καλυμμάτων κεφαλής φοριέται συνήθως σε χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν» είπε.

Όπως αποδείχτηκε ωστόσο, η φωτογραφία με τον ένοπλο τραβήχτηκε το 2013: Πρόκειται για έναν άνδρα, ο οποίος ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη από τις αρχές έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ κατά την αλλαγή της φρουράς, καθώς διαπιστώθηκε ότι έφερε δύο μαχαίρια.

(Η φωτογραφία πιο πάνω)

Πηγή: news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα