Λόγος για κατάχρηση εξουσίας στο ΤΕΠΑΚ

Η Επιτροπή Ελέγχου συζήτησε χθες τις καταγγελίες και για πιθανή διασπάθιση δημόσιου χρήματος
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο έγινε «μπάτε σκύλοι αλέστε»

Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ενημερώθηκε για τις διαδικασίες λειτουργίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ εξέτασε και τις καταγγελίες που βρίσκονται ήδη στα χέρια των ανακριτικών Αρχών και αφορούν κατάχρηση εξουσίας και πιθανή διασπάθιση

δημόσιου χρήματος.

Όπως προκύπτει από τη χθεσινή συζήτηση των μελών της Επιτροπής Ελέγχου, αν και η κατάσταση φαίνεται να είναι αρκετά βελτιωμένη, εντούτοις εξακολουθεί να υπάρχει φοβερή δυσλειτουργία, σοβαρά προβλήματα σε διαπροσωπικές σχέσεις και συγκρούσεις με προσωπικά κίνητρα.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου κρίθηκε αναγκαίο να συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι «είναι γεγονός ότι στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή εκκρεμούν εννιά ζητήματα», σημειώνοντας ότι «πολλά από αυτά βρίσκονται στις ανακριτικές Αρχές».

Τι κατήγγειλε ο ακαδημαϊκός
«Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για πολλά και διάφορα ζητήματα. Ένας ακαδημαϊκός, ο Αντώνης Θεοχάρους, ήρθε και έκανε πολλές καταγγελίες και όπως επιβεβαίωσε για τον συγκεκριμένο καθηγητή ο Γενικός Ελεγκτής, είναι ο άνθρωπος που, με πολύ κόπο και μόχθο και προσπάθεια, έκανε τις καταγγελίες, οι οποίες τώρα βρίσκονται ενώπιον των ανακριτικών Αρχών», είπε.

«Το ΤΕΠΑΚ», είπε ο κ. Κουλίας, «ξεκίνησε χωρίς θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να γίνει “μπάτε σκύλοι αλέστε”. Η απουσία πλαισίου οδηγεί σε αντιγραφή των διατάξεων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρέπει επειγόντως να γίνει ένα θεσμικό πλαίσιο και να γίνουν και κανονιστικές διοικητικές πράξεις, για να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία του ΤΕΠΑΚ», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουλίας είπε πως η θέση της Επιτροπής Ελέγχου είναι να διαφυλάξει το δημόσιο χρήμα, αλλά και με τον έλεγχο που θα γίνει, να συμβάλει ώστε να σταματήσουν τα κακώς έχοντα και οι οικονομικές διαρροές, «να μπει ευταξία και να καταλάβουν όλοι ότι μπαίνει ένα τέρμα ώς εδώ».

Ξεκάθαρες οι συστάσεις του Γ. Ελεγκτή
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι «είναι ξεκάθαρο πως με τη νέα πρυτανεία και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο τα πράγματα στο ΤΕΠΑΚ προχωρούν σε εξυγίανση», για να συμπληρώσει ότι η κατάσταση φαίνεται να είναι αρκετά βελτιωμένη και ότι όλοι είναι έτοιμοι να δώσουν την υποστήριξή τους στις ποινικές έρευνες, που διεξάγονται.

«Οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή», είπε, «μέσω της έκθεσής του, είναι ξεκάθαρες και αναμένουμε ενημέρωση για την όποια πρόοδο ή υιοθέτησή τους. Η συζήτηση θα συνεχιστεί. Έχουν προκύψει αρκετά σημαντικά θέματα, όπως η έλλειψη θεσμικού πλαισίου και η ανάγκη σύνταξης νέων κανονισμών λειτουργίας, ώστε να αποφευχθούν οι προηγούμενες αγκυλώσεις.

Για μας είναι σημαντικό το ΤΕΠΑΚ να προχωρήσει σε εξυγίανση και να αποφευχθούν τα σκάνδαλα του παρελθόντος, να προχωρήσουν βάσει των συστάσεων του Γενικού Ελεγκτή σε μια καθαρότητα των οικονομικών τους καταστάσεων, σε πλήρη διαφάνεια και επιτέλους να αποδοθεί η αξία που πρέπει και αρμόζει στο ΤΕΠΑΚ».

Όχι σε κράτος που φιμώνει τους πολίτες
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι θα ήθελε ως πολίτης να ζει σε ένα κράτος όπου ασκείται δριμεία κριτική, παρά σε ένα κράτος που φιμώνει τους πολίτες.

«Έχοντας αυτό ως αρχή, θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η συνεδρίαση παρά τις έντονες αντιδράσεις των συναδέλφων του ΔΗΣΥ. Να ακουστούν θέσεις προσκεκλημένων στην Επιτροπή για θέματα που αφορούσαν το ΤΕΠΑΚ.

Κρίναμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεδρία, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία να ακουστούν θέσεις και απόψεις, τις οποίες, να σημειώσω, ήδη διαχειρίζεται ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας. Είναι γεγονός ότι κάποιες καινούργιες πρυτανικές Αρχές ισχυρίστηκαν ότι θα διορθώσουν τα κακώς έχοντα στο ΤΕΠΑΚ. Φαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει φοβερή δυσλειτουργία, να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε διαπροσωπικές σχέσεις, συγκρούσεις με προσωπικά κίνητρα, νεποτισμός», είπε.

Η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι «θα ήταν καλό να ακούσουμε και τους απλούς ακαδημαϊκούς που εργάζονται στο ΤΕΠΑΚ, να ακούσουμε τι έχουν να μαρτυρήσουν σε σχέση με διάφορα θέματα που συμβαίνουν εκεί. Όλα αυτά θα πρέπει να διορθωθούν. Κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί συνέχεια στη συζήτηση τις αμέσως επόμενες εβδομάδες», ανέφερε.

«Αβγά στον τοίχο»
Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Παύλος Μυλωνάς, είπε πως «όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου για το ΤΕΠΑΚ δεν τιμούν τους ακαδημαϊκούς», για να προσθέσει ότι «θα πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες και να προχωρήσουν οι διαδικασίες».

“Για άλλη μια φορά ρίχνουμε αυγά στους τοίχους. Η πραγματικότητα είναι ότι τα σκάνδαλα τα οποία είναι υπό διερεύνηση δεν έχουν προχωρήσει. Μιλάμε για τα εκατομμύρια του φορολογούμενου πολίτη, τα οποία θα πρέπει να διαχειρίζεται και ο τελευταίος εντολοδόχος από την πολιτεία, με απόλυτο σεβασμό”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα