Λιβύη: "Η Ρωσία θα φροντίσει να αρθεί το εμπάργκο όπλων"

Η Ρωσία είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να μπει ένα τέλος στο εμπάργκο όπλων το οποίο επιβάλλεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη προκειμένου να ανεφοδιαστούν οι δυνάμεις του, σύμφωνα με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ερωτηθείς σχετικά από την ιταλική εφημερίδα Il Corriere della sera,

ο λίβυος στρατιωτικός είπε πως η ρωσική κυβέρνηση του υποσχέθηκε στρατιωτική βοήθεια κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψής του στη Μόσχα, μόνο όμως αφού αρθεί το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων που επιβάλλει o ΟΗΕ.

Πάντως, διαβεβαίωσε, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «θα δράσει κατά τρόπο που θα αρθεί».Ο στρατάρχης Χάφταρ είπε επίσης πως έχει αρχίσει διάλογο με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η οποία έχει έδρα την Τρίπολη και την οποία ο ίδιος επιμένει να μην αναγνωρίζει. Τόνισε ότι το βρίσκει πολύ δύσκολο να κάνει «πολιτική» στις σημερινές συνθήκες.

Υπό την ηγεσία του Φάγεζ αλ Σάρατζ, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσε τις δύο «κυβερνήσεις» που συγκρούονταν για την εξουσία στη Λιβύη επί σχεδόν δύο χρόνια, η μία στο ανατολικό τμήμα της χώρας και η άλλη στην Τρίπολη, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να εδραιώσει την εξουσία της.

Ο Σάρατζ δεν έχει μπορέσει μέχρι σήμερα να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του λιβυκού κοινοβουλίου, το οποίο εδρεύει στο Τομπρούκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο, τα ζητήματα ασφάλειας έχουν προτεραιότητα. Δεν είναι η ώρα της πολιτικής. Πρέπει να δώσουμε μάχη για να σώσουμε τη χώρα μας από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές», υποστήριξε ο στρατάρχης Χάφταρ.

«Ξεκίνησα να μιλάω με τον Σάρατζ πριν από δυόμισι χρόνια. Χωρίς απτό αποτέλεσμα. Μόλις νικηθούν οι εξτρεμιστές θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να συζητάμε περί δημοκρατίας και περί εκλογών. Όχι τώρα όμως», επέμεινε ο ίδιος.

Ο στρατάρχης Χάφταρ, διαψεύδοντας πληροφορίες του Τύπου οι οποίες έκαναν λόγο περί προσεχούς συνάντησής του με τον Σάρατζ, διευκρίνισε πως η τελευταία φορά που είχε συζητήσει με τον επικεφαλής της ΚΕΕ ήταν τον Ιανουάριο του 2016.

«Δεν έχω τίποτε προσωπικά εναντίον του Σάρατζ. Δεν είναι αυτός το πρόβλημα, οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν είναι», δήλωσε ο λίβυος στρατιωτικός.

Και --πρόσθεσε ο ίδιος-- «αν θέλει αληθινά να συμμετάσχει στη μάχη για να αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα, ας πάρει τα όπλα και ας ενωθεί μαζί μας. Θα είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος».

Ο ΟΗΕ επέβαλε εμπάργκο στις παραδόσεις όπλων στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και το χάος που ακολούθησε, το οποίο όμως έχει παραβιαστεί επανειλημμένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα