Λιβανέζο διόρισαν τα ΗΕ ως απεσταλμένο στη Λιβύη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε χθες Τρίτη τον διορισμό ενός πρώην υπουργού Πολιτισμού του Λιβάνου ως νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, είπαν διπλωμάτες, θέτοντας τέλος σε μια ασυνήθιστα επίμαχη αναζήτηση τεσσάρων μηνών.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε επίσημα την Παρασκευή τον Γκασάν Σαλάμε, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Επίλυσης Συγκρούσεων στη

Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, σύμφωνα με επιστολή που είδε το πρακτορείο Reuters το Σάββατο.

Το 15μελές συμβούλιο, το οποίο πρέπει να εγκρίνει τον διορισμό ειδικών απεσταλμένων ομόφωνα, είχε διορία μέχρι χθες το βράδυ για να εγείρει αντιρρήσεις. Δεν υπήρξε καμία, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

Η αναζήτηση για τον διάδοχο του Μάρτιν Κόμπλερ, Γερμανου διπλωμάτη που έχει υπηρετήσει στη Λιβύη ως απεσταλμένος του ΟΗΕ από τον Νοέμβριο του 2015, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, όταν ο Γκουτέρες πρότεινε τον Παλαιστίνιο πρώην πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τον Φαγιάντ λόγω της εθνικότητάς του. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη "δρουν άδικα και μεροληπτικά προς όφελος της Παλαιστινιακής Αρχής και εις βάρος των συμμάχων μας στο Ισραήλ".

Ο Γκουτέρες είχε περιγράψει την αμερικανική απόρριψη ως "απώλεια για τη λιβυκή ειρηνευτική διαδικασία και για τους Λιβύους".

Μετά την αντίρρηση αυτή, η Ρωσία και άλλα μέλη του συμβουλίου απέρριψαν διαδοχικά έναν Βρετανό και έναν Αμερικανό υποψήφιο, είπαν διπλωμάτες. Η θητεία του Κόμπλερ παρατάθηκε για λίγο έως το τέλος Ιουνίου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα