Λίστα Λαγκαρντ: Εκκρεμεί η συνεργασία Αρχών με Φαλτσιανί

Επέστρεψαν στα ταμεία του κράτους τα πρώτα 1, 3 εκατομμύρια ευρώ από τη φορολόγηση 41 φυσικών και νομικών προσώπων, που εμπλέκονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Τη σημαντική αυτή εξέλιξη αποκάλυψε ο Υπουργός Οικονομικών σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, στο πλαίσιο συζήτησης σειράς σοβαρών θεμάτων, που ανέδειξε στην τελευταία ετήσια έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής.

Σε δική του παρέμβαση ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης διευκρίνισε ότι:

Στις 41 περιπτώσεις επιβλήθηκαν, αρχικά, φορολογίες ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, μαζί με τις επιβαρύνσεις, και τελικά οι υποθέσεις έκλεισαν με

την είσπραξη του ποσού των 1, 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Από άλλες 52 περιπτώσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση, σύμφωνα με τον κ. Τσαγγάρη, το Τμήμα Φορολογίας θα διεκδικήσει μέχρι και 24 εκατομμύρια ευρώ, αλλά το ποσό που θα εισπραχθεί αναμένεται να είναι αρκετά μικρότερο.

Εξέλιξη σημειώθηκε και στην ποινική πτυχή της λίστας Λαγκάρντ, με τον Έφορο Φορολογίας να δηλώνει ότι θα παραπέμψει στον Γενικό Εισαγγελέα δύο με τρεις περιπτώσεις, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο άσκησης διώξεων.

Να σημειωθεί πως εκκρεμεί ακόμη το θέμα της συνεργασίας των κυπριακών Αρχών, με τον πληροφοριοδότη και δημιουργό της λίστας Λαγκάρντ, Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος αποκάλυψε στην εφημερίδα "Σημερινή" και το "Σίγμα", από τον Δεκέμβριο του 15, ότι οι κυπριακές Αρχές κατέχουν μόνο το ένα τρίτο των ονομάτων που συνδέονται με την Κύπρο και ότι ο ίδιος μπορεί να δώσει τα υπόλοιπα στοιχεία.

Ο Γιάννης Τσαγγάρης ανέφερε στην Επιτροπή Ελέγχου για τη λίστα Λαγκάρντ, ότι μέχρι σήμερα ήταν πολύ δύσκολη η διενέργεια ελέγχων σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, κάτι που πλέον είναι εφικτό, όπως είπε, με την πρόσβαση των αρχών στο ειδικό σύστημα CRS.

Κατά τη συνεδρία, συζητήθηκε και το θέμα των ανείσπρακτων ή καθυστερημένων φόρων που στα ανήλθαν στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, μέχρι το τέλος του 2015.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για διαχρονικές οφειλές και ότι το μεγαλύτερο μέρος τους δεν πρόκειται να εισπραχθεί. Βουλευτές εξέφρασαν με τη σειρά τους δυσαρέσκεια για την εισπρακτική αδυναμία, όπως υποστήριξαν, των φορολογικών Αρχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα