Λίντινγκτον: Καμιά υποχώρηση στις υποχρέωσεις Τουρκίας

Η Τουρκία πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια της για τα κυπριακά πλοία ως μέρος της διαδικασίας ένταξης της στην ΕΕ, ανεξάρτητα από την ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό. Αυτό δηλώνει σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της βρετανικής διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Κύπρο σερ Ρότζερ Γκέιλ ο Υπουργός Άμυνας Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Στην επιστολή που εστάλη στην αρχή της εβδομάδας, ο κ. Λίντινγκτον σημειώνει ότι η συμφωνία των κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία για τον τερματισμό

της παράτυπης μετανάστευσης ήταν ομόφωνη. Συνεχίζει σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της πορείας ένταξης και σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, η Τουρκία εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να επιτρέπει σε κυπριακά πλοία να εισέρχονται σε τουρκικά λιμάνια, «κάτι που δεν έχει κάνει ακόμα».

Ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης συμπληρώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «συνεχίζει να παροτρύνει την Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της για την ένταξή της, συμπεριλαμβανομένου αυτού του ζητήματος, και θα συνεχίσει να το κάνει».

«Εν τέλει», συνεχίζει ο κ. Λίντινγκτον στην επιστολή του, «ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί το ζήτημα του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας είναι να διασφαλιστεί η επανένωση της Κύπρου μέσω μίας δίκαιης και διαρκούς λύσης».

Επαναλαμβάνει επίσης την «ισχυρή» υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία λύσης, καθώς και στις προσπάθειες των δύο κοινοτήτων, και συμπληρώνει ότι, όπως δήλωσε και από την Κύπρο τον Νοέμβριο ο Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, «η Βρετανία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει».

Κατά τον κ. Λίντινγκτον, Βρετανοί Υπουργοί και αξιωματούχοι εγείρουν τακτικά το θέμα του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας με Τούρκους ομολόγους τους, ενώ το θέμα συζητήθηκε στις συναντήσεις Κάμερον-Νταβούτογλου τον Ιανουάριο και Χάμοντ-Τσαβούσογλου τον Μάρτιο.

Η επιστολή του Υπουργού Ευρώπης ήρθε ως απάντηση σε επιστολή του σερ Ρότζερ Γκέιλ με την οποία επισήμαινε την ανησυχία που είχε διατυπώσει σε δική του προηγούμενη επιστολή ο τέως Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Πλοιοκτητών Γιώργος Μούσκας αναφορικά με το θέμα της πρόσβασης των κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια, και άλλα ζητήματα.

Ο κ. Λίντινγκτον δηλώνει ότι ήταν ενήμερος για τις ανησυχίες του κ. Μούσκα, καθώς και για παρόμοια επιστολή που είχε απευθύνει στον Πρωθυπουργό τον Ιανουάριο το γνωστό μέλος της παροικίας, φωτογράφος Δώρος Παρτασίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα