Λιλλήκας: Να παραδειγματιζόμαστε από την Ιστορία

Πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τους αγώνες και την Ιστορία, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας αναφέροντας ότι σήμερα τιμούμε τους αγώνες του ελληνικού λαού και των Κυπρίων που προασπίστηκαν μαζί τους την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Τιμούμε όμως, συνέχισε, και τους μετέπειτα αγώνες του ελληνικού λαού για απελευθέρωση από την κατοχή του ναζιστικού κατοχικού στρατού.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος

της μαθητικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που έγινε μπροστά από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λευκωσία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι εάν το 1940 στην Ελλάδα επικρατούσαν θεωρίες και απόψεις που επικρατούν σήμερα στην Κύπρο, ο ελληνικός λαός μετά την κατοχή από τους Γερμανούς δεν θα αγωνιζόταν και δεν θα έγραφε το μεγάλο έπος του 1940-1944. «Θα αναζητούσε τρόπους συμβιβασμού με την κατοχή».

Ο ελληνικός λαός, όπως και ο κυπριακός λαός, συνέχισε, έδωσε μαθήματα με αγώνες μέσα από τους οποίους κέρδισε την ανεξαρτησία του, την ελευθερία και την δημοκρατία. Θα πρέπει και στο Κυπριακό να το επαναφέρουμε στη σωστή του πορεία αλλά ταυτόχρονα να επανατοποθετήσουμε τους στόχους μας, πρόσθεσε λέγοντας ότι ο αγώνας του κυπριακού ελληνισμού για 43 χρόνια να οδηγηθεί προς ένα οριστικό λιμάνι το οποίο θα ανατρέπει, μέσα από τη λύση, τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή και κατοχή και όχι να τα νομιμοποιεί.Αυτό είναι το δίδαγμα που πρέπει να αντλήσουμε από τους αγώνες του ελληνισμού που τιμούμε σήμερα, ανέφερε.

Ερωτηθείς για το αν οι εξελίξεις στην Ισπανία μπορεί να επηρεάσουν την πορεία του Κυπριακού, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ήταν ένα από τα δύο θέματα που είχε ζητήσει κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου να συζητήσουν σε ειδική συνεδρία. Αναφέρθηκε επίσης στο δημοψήφισμα των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ και εκείνο στη βόρεια Ιταλία που ζητείται να γίνει, «και δεν θα είναι μόνο αυτά», για να πει ότι στην Ευρώπη και αλλού φαίνεται να υπάρχει μια τάση για αυτονόμηση και δημιουργία νέων κρατών στη βάση της εθνικότητας.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ δεν θα αποδεχθεί και δεν θα αναγνωρίσει κανένα από αυτά τα αποσχιστικά κινήματα. «Όμως αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάσει. Δημιουργείται ένα κλίμα, μια ατμόσφαιρα και μία τάση. Θα πρέπει οπωσδήποτε να μας απασχολήσει». Θεωρεί, πρόσθεσε, ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη για ισομερή σχέση ψευδοκράτους – ΕΕ σε αντιστοιχία της σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ένωση, δεν θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητες.

Είναι αναμενόμενο να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί η τ/κ ηγεσία και ενδεχομένως η Τουρκίας τις εξελίξεις στην Ισπανία, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας λέγοντας ότι το δεύτερο θέμα που ζήτησε να συζητήσει σε ειδική συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο, είναι το πλάνο Β της Τουρκίας. Βλέπουμε την Τουρκία να κάνει κινήσεις, οι εξελίξεις στην περιοχή τρέχουν και εμείς βλέπουμε παθητικά, ανέφερε.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε μια απλή αλλά σκληρή πραγματικότητα, είπε, ένα μικρό κράτος πιο εύκολα μπορεί να αποτρέψει την δημιουργία αρνητικών εξελίξεων, εάν λειτουργήσει προληπτικά, ενώ πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να ανατρέψει τετελεσμένα που δημιούργησε ένα μεγάλο κράτος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα