Λάρνακα: Έτοιμη να φιλοξενήσει και φέτος τον Κατακλυσμό

Διοργανώνεται από τις 2-7 Ιουνίου στη Λάρνακα η μεγάλη Γιορτή του Κατακλυσμού, που θα φιλοξενηθεί όπως και κάθε χρόνο κατά μήκος της Λεωφόρου Αθηνών.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «η αναγκαιότητα διατήρησης των ηθών και εθίμων, οδήγησε εδώ και πολλά χρόνια τον Δήμο στη δημιουργία μιας καρποφόρας πολιτιστικής γέφυρας ανάμεσα στην παράδοση και στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η πόλη του Ζήνωνα, άρρηκτα δεμένη με τη

λαϊκή αυτή Πανήγυρη, κατάφερε μέσα από το πέρασμα των χρόνων να διατηρήσει, αλλά και να παρουσιάσει, την παράδοση στο ευρύ κοινό».

Με την ταυτόχρονη παρουσίαση προγραμμάτων τόσο στην Κεντρική Εξέδρα όσο και στην Εξέδρα στην Πλατεία Ευρώπης, «οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ποικίλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Λαϊκοί ποιητές, χορευτές και τραγουδιστές θα διαγωνιστούν, ενώ η σάτιρα, τα θεατρικά στιγμιότυπα και τα παιδικά προγράμματα έχουν την τιμητική τους. Από τη μεγάλη αυτή γιορτή δεν θα μπορούσαν να λείπουν γνωστά ονόματα καλλιτεχνών από Κύπρο και Ελλάδα».

Στο κηποθέατρο του Μεσαιωνικού Κάστρου θα φιλοξενηθεί το Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών (Καραγκιόζης) και έκθεση φιγούρων θεάτρου σκιών, ενώ την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, θα παρουσιαστεί ένα πλούσιο παιδικό πρόγραμμα στο Κάστρο για τους μικρούς δημότες της πόλης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «από τις 3 Ιουνίου στην πλατεία του Κάστρου θα βρίσκεται το «Ενάλιο Λεωφορείο Κύπρος» του Εργαστηρίου Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου σε μία κινητή έκθεση για τα παιδιά με θέμα την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Η έκθεση επικεντρώνεται στον τρόπο εργασίας των υποβρύχιων αρχαιολόγων, στη διαχείριση υποβρύχιων αρχαιοτήτων, στα ναυάγια από την προϊστορία μέχρι και σήμερα και στα αγκυροβόλια και λιμάνια».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στην Πλατεία Ευρώπης, σε ειδικά κατασκευασμένα περίπτερα, θα παρουσιαστούν παραδοσιακά κυπριακά επαγγέλματα τα οποία έχουν εκλείψει στις μέρες μας.

Η Λάρνακα, εκμεταλλευόμενη την προνομιακή της θέση σαν παραλιακή πόλη, εντάσσει κάθε χρόνο στο πρόγραμμα του Κατακλυσμού ναυταθλήματα, όπως αγώνες σκαφών ανοικτής θαλάσσης ιστιοπλοϊκούς, κανόε, καγιάκ και κολυμβητικούς αγώνες που πραγματοποιούνται στο κολυμβητήριο του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας. Επίσης, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στα γήπεδα του Μπιτς βόλεϊ, στην παραλία των Φοινικούδων, θα πραγματοποιηθεί το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Μπιτς Βόλεϊ 2017.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ακόμα το Σκακιστικό Τουρνουά Μπλιτζ, το οποίο για μια ακόμα χρονιά θα φιλοξενήσει τους καλύτερους σκακιστές της Κύπρου μας.

Ο Δήμος Λάρνακας, προστίθεται στην ανακοίνωση, «με γνώμονα την παράδοση της γιορτής του Κατακλυσμού και μέσα στα πλαίσια της συνεχούς αναβάθμισης του, προσπαθεί να προσφέρει ένα υψηλού επίπεδου πρόγραμμα ψυχαγωγίας στους δημότες του, αλλά και στις χιλιάδες επισκέπτες. Λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες, ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης είναι κατά €20,000 (10%) μειωμένος από την περσινή. Για τις μελλοντικές διοργανώσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας θα καταβάλλει προσπάθειες, με στόχο την περαιτέρω μείωση του κόστους, διατηρώντας ταυτόχρονα την ποιότητα των εκδηλώσεων».

Το πλήρες πρόγραμμα της Γιορτής του Κατακλυσμού κυκλοφορεί σε δύο ειδικά έντυπα και για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας στο τηλέφωνο 24657745 και 24629333.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα