Λάμψη Ολυμπιονικών στο Προεδρικό

Λάμψη Ολυμπιονικών χθες βράδυ (20/12/2016) στο Προεδρικό Μέγαρο στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Ο αθλητισμός προβάλλει και κάνει περήφανη την Κύπρο, γι' αυτό και ο ΚΟΑ

διοργάνωσε αυτή τη σεμνή τελετή και τίμησε τους αθλητές και τις αθλήτριες της Κύπρου που διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς και Παρα-ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, καθώς και τους προπονητές τους. Για πρώτη φορά, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, απένειμε στους Κύπριους πρωταθλητές που τίμησαν την Κύπρο, την ανώτατη αθλητική διάκριση του Οργανισμού. Η ανώτατη αθλητική διάκριση θα δίνεται σε αθλητές και αθλήτριες που τιμούν τη χωρά μας σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως επίσης και σε προσωπικότητες η συμβολή των οποίων στον αθλητισμό κρίνεται ως άκρως σημαντική.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τόνισε και τα εξής:

«Θεωρώ μεγάλη τιμή να παρευρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση, καθώς σε αυτό το βήμα, θα σταθούν σε λίγο οι πιο σπουδαίοι αθλητές της χώρας μας. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η Κύπρος πραγματοποίησε χάρη σε σας μια από τις καλύτερες παρουσίες της στην ιστορία των αγώνων. Η χώρα μας στους 31ους Ολυμπιακούς στη μακρινή Βραζιλία, είδε τέσσερις αθλητές της να παίρνουν τον τίτλο του ολυμπιονίκη, μετά το πλασάρισμα στην πρώτη οκτάδα των αγωνισμάτων τους. Θα ήθελα να κάνω μία απαραίτητη διευκρίνιση: Όταν μιλώ για αθλητές και Ολυμπιονίκες, σε καμία στιγμή και με κανένα τρόπο δεν βάζω σε ξεχωριστό πλαίσιο τους παραολυμπιονίκες μας. Αντίθετα. Αν είναι άθλος η ολυμπιακή επιτυχία για κάποιον αρτιμελή αθλητή, πώς θα μπορούσαμε άραγε να χαρακτηρίσουμε την τεράστια επιτυχία ανθρώπων που η τύχη, τους στέρησε το πολύτιμο αγαθό της απόλυτης υγείας; Είστε όλοι αξιοθαύμαστοι.

Αγαπητοί μου Ολυμπιονίκες, γνωρίζω πως για να φτάσετε στο σημείο που έχετε φτάσει, θυσιάσατε πολλά πράγματα και πάντοτε χωρίς να γνωρίζετε αν αυτό που βάζετε ως στόχο μπορεί πράγματι να το πετύχετε. Αυτή είναι άλλωστε και η μεγαλύτερη αγωνία όλων σας. Μήπως δηλαδή αυτή η υπερπροσπάθεια δεν αποδώσει όλα όσα εσείς προσβλέπετε. Σε αυτή την προσπάθεια το κράτος, η πολιτεία οφείλει να είναι δίπλα σας, διασφαλίζοντας σας όχι μόνο τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προπόνησης, αλλά και όλα όσα σήμερα αποτελούν το πλαίσιο για ένα θετικό αποτέλεσμα: Τα στάδια, τους προπονητές, τη στήριξη, τη θεραπεία, την ειδική διατροφή και τόσα άλλα, που δεν είμαι βεβαίως σε θέση να γνωρίζω. Κυρίως όμως οφείλουμε να λύσουμε το πιο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε: Την ανασφάλεια για το μέλλον. Γιατί όλοι το γνωρίζουμε πως ο πρωταθλητισμός και δει ο Ολυμπισμός, έχει για όλους τους αθλητές ημερομηνία λήξης. Και εκείνη τη στιγμή είναι που πρέπει η πολιτεία να ανταποδώσει όσα της έχετε προσφέρει. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ήδη από το 2014 όπως ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού ετοιμάσει νέο σχέδιο το οποίο να καλύπτει αθλητές που πέτυχαν μεγάλες διεθνείς διακρίσεις. Αναμένω σύντομα, μέσω του αρμόδιου υπουργείου, ο νέος Σχεδιασμός θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, και ο ΚΟΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του σχεδίου, το οποίο θα υποβληθεί στα αρμόδια σώματα για τα περαιτέρω. Είμαι βέβαιος πως σύντομα θα είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε το δίκαιο αίτημά σας, από το οποίο άλλωστε επωφελήθηκαν στο παρελθόν αξιόλογοι συνάδελφοι σας αθλητές.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι σε όλους όσοι αγωνίζεστε στους στίβους να δείτε τα αποτελέσματα των κόπων σας να επιβραβεύονται».

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ στον χαιρετισμό του, είπε και τα εξής:

«Σήμερα η Πολιτεία απονέμει τους οφειλόμενους επαίνους στους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας. Οι αθλητές της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής ομάδας μέσα από την αγωνιστική τους δράση στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο 2016, έκαναν την καλύτερη παρουσία της χώρας μας από την ίδρυση της Δημοκρατίας. Αυτό καταδεικνύει ότι το όλο αθλητικό οικοδόμημα βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση. Επειδή όμως πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, είμαστε υποχρεωμένοι να στοχεύουμε ψηλότερα από ότι θα μας επέτρεπε το μέγεθος της χώρας μας.

Για να μπορέσει ο αθλητής να επιτύχει ψηλές επιδόσεις, εκτός από το ταλέντο, χρειάζεται και αφοσίωση. Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, έχει δημιουργήσει μέσω του ΚΟΑ, σχεδιασμούς, με τους οποίους στηρίζει οικονομικά τους αθλητές. Ταυτόχρονα όμως η Πολιτεία έχει υποχρέωση να αξιοποιήσει τους αθλητές και μετά τη λήξη της αθλητικής τους δραστηριότητας. Το παλαιό σχέδιο επαγγελματικής αποκατάστασης έχει κλείσει τον κύκλο του και ως εκ τούτου έχει τερματιστεί. Σήμερα είμαστε στο στάδιο επανασχεδιασμού του σχεδίου, τόσο για τους παλαιότερους αθλητές όσο και για τους νεότερους. Το βασικό ζητούμενο του νέου σχεδίου επαγγελματικής αποκατάστασης είναι η αξιοποίηση των πρώην αθλητών και όχι απλά η επιβράβευσή τους.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού δίδει και απόψε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια με σύνεση και ωριμότητα, αλλά και δημιουργική αποφασιστικότητα για την ευόδωση των προσπαθειών για ένα αθλητισμό αντάξιο των προσδοκιών όλων μας. Η προσπάθεια είναι συλλογική και μόνο με συνεργασία μπορεί να φέρει ψηλότερα αποτελέσματα. Είμαστε χαρούμενοι που η συνεργασία μας τόσο με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή όσο και με την Κυπριακή Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, τις ομοσπονδίες, τα σωματεία, τους αθλητές και τους προπονητές, είναι άψογη και αυτή τηνσχέση θα την προστατεύσουμε προς όφελος του αθλητισμού.

Εκ μέρους του αθλητικού κόσμου του τόπου μας, θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω την Πολιτεία και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, που μας στηρίζει πολύπλευρα στο έργο μας, για την πρόοδο και ανάπτυξη του Κυπριακού Αθλητισμού.

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΚΑΡΦΙΤΣΑ ΤΗΣ ΔΟΕ: Στους αθλητές απενεμήθη παράλληλα και ειδική αναμνηστική καρφίτσα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Σύμφωνα με το ειδικό σημείωμα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, η ΔΟΕ τιμά μετά το πέρας κάθε διοργάνωσης, όλους τους συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η 15μελής Κυπριακή Ολυμπιακή Ομάδα, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, έλαμψε με την παρουσία της στους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι αθλητές μας, υπήρξαν οι καλύτεροι πρεσβευτές, συνέβαλαν στη θετική προβολή της πατρίδας μας και τους ευχαριστούμε.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ: Απόστολος Παρέλλης, Κυριάκος Ιωάννου, Παύλος Κοντίδης, Μίλαν Τραϊκοβιτς και Καρολίνα Πελενδρίτου, Αντώνης Αρέστη.

ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ: Άντρη Χριστοφόρου, Ιάκωβος Χατζηκωνσταντίνου, Ελένη Αρτυματά, Σώτια Νεοφύτου, Ραμόνα Παπαϊωάννου, ,Λεοντία Καλλένου, Μάριος Γεωργίου, Αντρέας Καρυόλου, Αντρέας Χάσικος, Άντρη Ελευθερίου, Δημήτρης Χονδροκούκης.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, εκπρόσωποι προέδρων κοινοβουλευτικών και μη κοινοβουλευτικών κομμάτων, Βουλευτές, Πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων ΚΟΑ, ΚΟΕ, ΚΕΠΕ, αθλητικών ομοσπονδιών σωματείων και οργανώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα