Λακκοτρύπης: Δεν συνδέουμε το φυσικό αέριο με το Κυπριακό

"Ουδέποτε επιτρέψαμε τη διασύνδεση της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στην ΑΟΖ της Κύπρου με τις συνομιλίες για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος", τονίζει στην απαντητική ανακοίνωσή του προς τον Γιώργο Λιλλήκας ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Στην ανακοίνωση που είχε κάνει νωρίτερα ο κ. Λιλλήκας, γινόταν αναφορά σε σύνδεση του Φυσικού Αερίου με το Κυπριακό από την Κυβέρνηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά,

"μια τέτοια προσέγγιση θα καταστήσει την Τουρκία ακόμα πιο αδιάλλακτη κρατώντας έτσι όμηρο όχι μόνο τη λύση αλλά και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου. Θα πρέπει επιτέλους να φανεί συνεπής η Κυπριακή Κυβέρνηση και να προχωρήσει το ενεργειακό πρόγραμμα γιατί αποτελεί ζήτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι δικοινοτική διαφορά".

Από την πλευρά του ο κ. Λακκοτρύπης,τονίζει τα εξής:

"Όλες οι έως τώρα ενέργειες της Κυβέρνησης στον τομέα των υδρογονανθράκων καταδεικνύουν ακριβώς ότι ουδέποτε επιτρέψαμε τη διασύνδεση της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στην ΑΟΖ της Κύπρου με τις συνομιλίες για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Προς τούτο συνηγορούν οι πρωτοβουλίες μας για δημιουργία ευρύτερων ενεργειακών συνεργασιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και, κυρίως, οι συνεχείς μας προσπάθειες για τη βέλτιστη αξιοποίηση των υδρογονανθρακικών μας πόρων, παρ’ όλες τις τεχνικές, οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Ακόμα και κατά την περίοδο στην οποία αναφέρεται ο κ. Λιλλήκας, και παρά την κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων, προχωρήσαμε με τους συνεργάτες μας Eni/ Kogas στη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων στο Τεμάχιο 9. Πιο πρόσφατα δε, μόλις τον περασμένο Μάρτιο, είχαμε την προκήρυξη του Τρίτου Γύρου Αδειών Έρευνας Υδρογονανθράκων στα τεμάχια 6, 8 και 10 εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από πλευρά της Κυβέρνησης, η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αναστέλλεται λόγω των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού. Δημόσιες τοποθετήσεις όπως η σημερινή από τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να βλάπτουν την προσπάθειά μας για βέλτιστη εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων, αφού αμφισβητούν εκ των έσω τις προθέσεις και ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο για τον τόπο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται για προεκλογικές σκοπιμότητες".

Keywords
Τυχαία Θέματα