Λαμπρές εκδηλώσεις Δήμου Λεμεσού για 'Έτος Βασίλη Μιχαηλίδη'

Με λαμπρότητα, ο Δήμος Λεμεσού γιορτάζει το «Έτος Βασίλη Μιχαηλίδη», μέσα από μια μεγάλη γκάμα σημαντικών και μεγάλων εκδηλώσεων και άλλων δράσεων, ανέφερε σήμερα ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, προσθέτοντας πως συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι είναι ο προσφυγικός Δήμος της γενέτειράς του εθνικού μας ποιητή, ο Δήμος Λευκονοίκου.

Σε διάσκεψη Τύπου στην παρουσία και της Δημάρχου Λευκονοίκου Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως με αφορμή τα εκατό χρόνια από τον θάνατό του, η φετινή χρονιά θα αποτελέσει ένα πολυσχιδές και πολυδιάστατο πολιτιστικό αφιέρωμα στον Βασίλη Μιχαηλίδη,

ο οποίος γεννήθηκε στο Λευκόνοικο το 1849 και πέθανε και τάφηκε στη Λεμεσό, το 1917.

«Χωρίς αμφιβολία, η Λεμεσός, όπου και έζησε την πιο δημιουργική περίοδο της ζωής του και όπου συνδέθηκε και συναναστράφηκε με τους πρωτοπόρους δημοτικιστές λογίους της, συνέβαλε καθοριστικά στη στροφή του ποιητή προς την κυπριακή διάλεκτο, στην οποία συνέθεσε τα ποιητικά του αριστουργήματα», συμπλήρωσε.

Τη συγκίνηση και χαρά της που τιμάται «ένας ποιητής πανελλήνιας εμβέλειας, για τον οποίον το Λευκόνοικο σεμνύνεται ότι γέννησε», εξέφρασε η Δήμαρχος Λευκονοίκου, η οποία ανέφερε πως «ο Βασίλης Μιχαηλίδης αποτέλεσε ρωμαλέα μορφή των ελληνικών γραμμάτων».

Ανέφερε, ακόμη, πως ο Δήμος Λευκονοίκου προγραμματίζει, εντός του έτους, σειρά άλλων εκδηλώσεων σε Λευκωσία και Λάρνακα, όπου επίσης έζησε ο ποιητής.

Αναλύοντας τις εκδηλώσεις του Δήμου Λεμεσού, ο Νίκος Νικολαΐδης είπε πως αυτές εντάσσονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες και συγκεκριμένα, διαλέξεις, επιστημονικά συμπόσια και εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές βραδιές και συναυλίες, μουσικοθεατρικά και μουσικοποιητικά δρώμενα και τέλος, εκδοτικές και μνημειακές καταθέσεις.

Είπε, ακόμα, πως από τον μεγάλο αριθμό των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται, συγκεκριμένες μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με τη χορηγία και τη συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, οι οποίες θα στηρίξουν επίσης μέρος της συναφούς εκδοτικής δραστηριοποίησης του Δήμου Λεμεσού.

Οι δράσεις με θέμα τον Βασίλη Μιχαηλίδη αρχίζουν απόψε, στις 19:00, με την εκδήλωση του Λυκείου Αποστόλων Πέτρου και Παύλου με θέμα «ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ - Βασίλης Μιχαηλίδης, Μη με λησμονήσεις …», ενώ αύριο Τετάρτη, 22 Μαρτίου, θα γίνει ένα αφιέρωμα στην επικείμενη εθνική επέτειο και τον Βασίλη Μιχαηλίδη, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού στις 19:30, με θέμα «Η 25η Μαρτίου και ο Βασίλης Μιχαηλίδης». Από τον ερχόμενο μήνα θα αρχίσει επίσης σειρά διαλέξεων με θέμα «Βασίλης Μιχαηλίδης», στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου του Πολίτη.

Τον προσεχή Οκτώβριο, θα πραγματοποιηθεί τριήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο με ομιλητές από την Κύπρο και την Ελλάδα, που θα διοργανώσει η Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης», σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού, με θέμα «Η ποιητική διαλεκτική του Βασίλη Μιχαηλίδη».

Στις 24 και 25 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το 13ο Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας του Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου - Ιστορικού Αρχείου - Κέντρου Μελετών Λεμεσού με θέμα «Ζώντας και δημιουργώντας με τον Βασίλη Μιχαηλίδη», ενώ όπως σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης, στο Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο, λειτουργεί παράλληλα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Ο ζωγράφος Βασίλης Μιχαηλίδης», μέσα από το οποίο μαθητές σχολείων της Λεμεσού έρχονται σε επαφή και δουλεύουν πάνω στο ζωγραφικό έργο του Βασίλη Μιχαηλίδη.

Σε ό,τι αφορά στις μουσικές βραδιές και συναυλίες με συνθέσεις σε στίχους Βασίλη Μιχαηλίδη, ο Δήμαρχος Λεμεσού είπε πως εντός του Ιουνίου, το Δημοτικό Μουσείο-Αρχείο «Σόλωνα Μιχαηλίδη», διοργανώνει στην αίθουσα των εκδηλώσεών του συναυλία μουσικής δωματίου με μελοποιημένη ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη.

Εξάλλου, στο Δημοτικό Κηποθέατρο, στις 9 Ιουλίου, ο Δήμος συνδιοργανώνει συναυλία με το Φωνητικό Σύνολο Διάσταση, με το έργο «Η 9η Ιουλίου» του Βασίλη Μιχαηλίδη, που έχει μελοποιήσει ο Κύπριος συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης. Συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου και ο βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης.

Οι «Μουσικές βραδιές υπό το σεληνόφως», που θεσμικά διοργανώνονται από τον Δήμο Λεμεσού στο Θεατράκι της Προκυμαίας, φέτος θα έχουν ως άξονά τους το μελοποιημένο έργο του Βασίλη Μιχαηλίδη, καθώς και άλλων Κυπρίων και Ελλήνων ποιητών.

Τον Οκτώβριο, ο Δήμος Λεμεσού συνδιοργανώνει με τη Χορωδία Άρη Λεμεσού, συναυλία με το χορωδιακό έργο του Σόλωνα Μιχαηλίδη «Η Ρωμιοσύνη από την 9η Ιουλίου του Βασίλη Μιχαηλίδη» στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο.

Τα μουσικά αφιερώματα κλείνουν τον Δεκέμβριο, στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, με συναυλία σε μουσική Βάσου Αργυρίδη, πάνω στα έργα του Βασίλη Μιχαηλίδη «Η 9η Ιουλίου» και «Η Ανεράδα», καθώς και αποσπάσματα από το έργο «Η Χιώτισσα», με τη Χορωδία «Ρωμανός ο Μελωδός» σε συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού με τον Δήμο Λεμεσού.

Αναφερόμενος στα μουσικοθεατρικά και μουσικοποιητικά δρώμενα που προγραμματίζονται, ο Νίκος Νικολαΐδης είπε πως ο Δήμος Λεμεσού θα παρουσιάσει μέσα στον Ιούνιο δύο μουσικοθεατρικά δρώμενα, με ηθοποιούς και ορχήστρα, βασισμένα στα έργα «Ρωμιός και Τζον Πουλλής, Τζονής και Κακουλλής» και «Η Χιώτισσα εν Λεμεσώ κατά το 1821», σε μελοποίηση του Λάρκου Λάρκου.

Ο Δήμος, σε συνεργασία με την Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης», πρόκειται να διοργανώσει και μουσικοποιητική βραδιά, κατά την οποία Κύπριοι λογοτέχνες θα αναγνώσουν ποιήματά τους, εμπνευσμένα από τον Βασίλη Μιχαηλίδη και το έργο του.

Ποιητική εκδήλωση με θέμα τον Βασίλη Μιχαηλίδη θα πραγματοποιηθεί επίσης στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από το Σ.Σ.Π.Φ.Λ. (Συντονιστικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού) σε συνάρτηση με εικαστική έκθεση, στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης για τα 25χρονα του Σ.Σ.Π.Φ.Λ.

Η Ε.Θ.Α.Λ. (Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού) θα παρουσιάσει στις 23 Σεπτεμβρίου 2017, στον Τεχνοχώρο, την παράσταση «Η Ρωμιοσύνη εν’ φυλή συνότζιαιρη του κόσμου» του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. (Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου). Η παράσταση στηρίζεται στα διαλεκτικά έργα του Βασίλη Μιχαηλίδη «Η ενάτη Ιουλίου 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου)», «Η Χιώτισσα», «Η Κύπρος προς τη μάνα της», «Η Κύπρος προς τους λέγοντας ότι δεν είναι Ελληνική», «Η Ανεράδα» και άλλα.

Επιπρόσθετα, ο Πνευματικός Όμιλος Λεμεσού Κύπρου θα παρουσιάσει στις 19 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Ριάλτο, την παράσταση «Οι Ασυμβίβαστοι: Βασίλης Μιχαηλίδης-Νίκος Καζαντζάκης», με εικοσάλεπτο ντοκιμαντέρ βασισμένο σε μελέτη του Μίμη Σοφοκλέους, μελοποιημένα έργα των δύο λογοτεχνών, αποσπάσματα και θεατρικές σκηνές από το έργο τους, με Ελλαδίτες και Κύπριους ηθοποιούς.

Σε σχέση με τις εκδοτικές και μνημειακές καταθέσεις, ο Δήμος Λεμεσού προγραμματίζει αναθεωρημένη έκδοση του χειρογράφου «Ρωμιός και Τζον Πουλλής, Τζονής και Κακουλλής», που ανήκει στη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεμεσού, ενώ το περιοδικό «Θέματα», που εκδίδεται από τον Λεμεσιανό λογοτέχνη Τάσο Αριστοτέλους, θα αφιερώσει το 26ο τεύχος του, που θα κυκλοφορήσει τον Μάιο, σε άρθρα για τον Βασίλη Μιχαηλίδη από Κύπριους μελετητές.

Εντός του « Έτους Βασίλη Μιχαηλίδη», θα κυκλοφορήσει, επίσης, το πρώτο τεύχος του περιοδικού της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης», που θα επονομάζεται «Ανεράδα», ενώ θα εκδοθούν και τα πρακτικά του Επιστημονικού Συμποσίου που θα συνδιοργανωθεί με τον Δήμο Λεμεσού με θέμα «Η ποιητική διαλεκτική του Βασίλη Μιχαηλίδη».

Άλλη μια έκδοση θα προκύψει από το 13ο Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας του Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου-Ιστορικού Αρχείου-Κέντρου Μελετών Λεμεσού με θέμα «Ζώντας και δημιουργώντας με τον Βασίλη Μιχαηλίδη», ενώ θα κυκλοφορήσει επίσης το βιβλίο «Το φως στον Βασίλη Μιχαηλίδη: Ανάμεσα στον διαφωτισμό και τον ρομαντισμό» του Μίμη Σοφοκλέους, Διευθυντή του Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου - Ιστορικού Αρχείου - Κέντρου Μελετών Λεμεσού.

Ο Δήμος Λεμεσού στηρίζει, ακόμη, την παραγωγή του ψηφιακού δίσκου «Η 9η Ιουλίου» του Βασίλη Μιχαηλίδη, σε μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη, με το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση», τον Γιώργο Νταλάρα, τον Κώστα Χατζηχριστοδούλου και τον βαρύτονο Κύρο Πατσαλίδη.

Εντός του έτους, θα γίνουν, ακόμη, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βασίλη Μιχαηλίδη στη Βιβλιοθήκη «Βασίλης Μιχαηλίδης» του ΤΕΠΑΚ, ενώ το μικρό πάρκο στο κέντρο της πόλης, που είναι αφιερωμένο στον Βασίλη Μιχαηλίδη, στη συμβολή της ομώνυμης οδού με την οδό Αγίας Ζώνης, θα τύχει αναβάθμισης.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού σημείωσε, δε, πως "ήδη γίνονται ενέργειες για τον εντοπισμό του τάφου του Βασίλη Μιχαηλίδη, στο νότιο τμήμα του κοιμητηρίου Αγίου Νικολάου, σε σύμπραξη της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού με το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο - Ιστορικό Αρχείο - Κέντρο Μελετών Λεμεσού και αναλόγως θα ανεγερθεί τάφος ή κενοτάφιο για τον ποιητή".

Στο πρόγραμμα του Δήμου Λεμεσού θα ενταχθούν, σε μεταγενέστερο στάδιο, και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται από πολιτιστικούς φορείς, σχολεία, ομάδες ή άτομα της πόλης μας, ενώ ήδη οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού έχουν εκδώσει σχετική ανακοίνωση, με την οποία καλούνται όσοι ετοιμάζουν σχετικά δρώμενα να τα γνωστοποιήσουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα