Κυβέρνηση: Μόνο για το εκλογικό δικαίωμα θα ισχύει το 20%

Παρέμβαση στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ έκανε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος σε προηγούμενες παρεμβάσεις της Προέδρου του Κινήματος Αλληλεγγύη και του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, αλλά και σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ σχετικά με το Κυπριακό, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, άκουσα κι εγώ αυτούς τους ισχυρισμούς

από τον κ. Παπαδόπουλο, αυτές τις αναλήθειες, να μην τις χαρακτηρίσω διαφορετικά, γιατί δεν θέλω να οξυνθεί κι άλλο το κλίμα. Αλλά πραγματικά σοκάρει ο τρόπος που ακούς κάποια πράγματα που δεν στέκουν στην πραγματικότητα και κάποιοι τα εκστομίζουν εν γνώσει τους ότι αυτά δεν είναι αληθή.

Ουδέποτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους αρχηγούς κομμάτων ή στο Εθνικό Συμβούλιο ότι μόνο 20% Ελληνοκύπριοι θα δικαιούνται να πάνε να ζήσουν και να διαμείνουν στα κατεχόμενα. Αντιθέτως, κάθε φορά που εγείρεται το θέμα, κάθε φορά που ένας εκ των αρχηγών εκστομίζει αυτές τις αναλήθειες στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει ότι αυτό δεν ισχύει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ερώτηση του κ. Περδίκη στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, του απάντησε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι ο κάθε Κύπριος πολίτης θα μπορεί να απολαμβάνει τις τέσσερις βασικές ελευθερίες. Του είπε ξεκάθαρα ότι είναι συμφωνία, ότι το μόνο που διαφοροποιείται ως προς το 20% είναι από αυτούς που θα επιλέξουν να μείνουν στην τουρκοκυπριακή πολιτεία. Όλοι μας δικαιούμαστε να πάμε, για σκοπούς μόνιμης κατοικίας, για να έχουν εκλογικά δικαιώματα σε τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές, μόνο το 20% θα δικαιούται. Αυτή είναι η διαφορά. Δικαιούται ο καθένας και του το ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολουθεί αυτούσιο απόσπασμα των δηλώσεων Βίκτωρα Παπαδόπουλου:
«Θυμάστε όταν ξεκίνησε η συζήτηση της ενάσκησης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών και των άλλων τριών ελευθεριών, δηλαδή της εγκατάστασης, της διαμονής, της απόκτησης περιουσίας και της ενάσκησης επαγγέλματος, συζητούσαμε για να διαφοροποιούνταν τα εκλογικά δικαιώματα αυτών που θα επέλεγαν να ζήσουν στην αντίθετη πολιτεία, να ασκούσαν τα εκλογικά τους δικαιώματα ως ετεροδημότες. Έχει επιτευχθεί, από αυτούς που θα επιλέξουν να πάνε και θα είναι απεριόριστος αριθμός, επαναλαμβάνω δεν θα υπάρχει περιορισμός, ο καθένας θα μπορεί να εγκατασταθεί, να αγοράσει και να δραστηριοποιηθεί ελεύθερα σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου, είτε είναι Τουρκοκύπριος είτε Ελληνοκύπριος.

Είδα κι εγώ χθες την κατηγορηματικότητα και τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε ότι τάχα ο Πρόεδρος το είπε και σε αρχηγούς και στο Εθνικό Συμβούλιο. Δεν είπε τέτοιο πράγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αντιθέτως, τους επαναλαμβάνει ότι ο καθένας θα δικαιούται να πάει, να εγκατασταθεί, να δραστηριοποιηθεί και να αγοράσει περιουσία όπου θέλει. Μόνο για εκλογικά δικαιώματα θα ισχύσει το 20%.

Και το 1:4 ισχύει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρος: Το 4:1 αφορά την πρώτη μέρα της λύσης, αφορά την υπηκοότητα σε Τούρκους και Ελλαδίτες για να διασφαλιστεί η μελλοντική πληθυσμιακή σύνθεση του νησιού και αφορούσε και τους εργαζόμενους από Ελλάδα και Τουρκία όσον αφορά τις τέσσερις βασικές ελευθερίες. Εμείς θεωρούμε, τους είπε, ότι αυτή είναι η ερμηνεία και αυτή είναι η συμφωνία που κάναμε και σε αυτή θα σταθούμε και δεν δεχόμαστε τίποτε άλλο».

Keywords
Τυχαία Θέματα