ΚΕ: Άλλο οι διαπραγματεύσεις άλλο το αέριο

«Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναστέλλονται λόγω της ύπαρξης συνομιλιών», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, κι ερωτηθείς αν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια από πλευράς Τουρκίας, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει δείγματα γραφής για το πώς αντέδρασε όταν προέκυψε ξανά ένα τέτοιο θέμα.

Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή της Τουρκίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ

για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όταν η Κυπριακή Δημοκρατία στις 24 Μαρτίου προχώρησε με τη δημόσια προκήρυξη του τρίτου γύρου αδειοδότησης, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε δημόσια ανακοίνωση που αμφισβητούσε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ενέργεια του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη απέστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στον ΓΓ, ενημερώνοντας τον για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και το αβάσιμο των τουρκικών ισχυρισμών, όπως εκφράζονταν μέσα από την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ως αποτέλεσμα της επιστολής του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαμε την επιστολή της Τουρκίας στην οποία περιλαμβάνεται η γνωστή τουρκική επιχειρηματολογία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει κάτι να ανησυχήσει, όλες οι ενέργειες της γίνονται βάσει του διεθνούς δικαίου, βάσει της σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας που υπογράφτηκε το 1982 και δεν έχουμε κάτι να ανησυχούμε από την επανάληψη της τουρκικής επιχειρηματολογίας».

Ερωτηθείς για τις σημερινές συσκέψεις, στο Προεδρικό Μέγαρο, για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή του διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη και της κας Κλερ Πάλεϊ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι συσκέψεις γίνονται στο πλαίσιο «των τακτικών διαβουλεύσεων με αφορμή της συνομιλίες και το τι συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όντως η κα Πάλεϊ συμμετέχει, ενισχύεται η διαπραγματευτική ομάδα και σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχει πλέον και η κα Πάλεϊ που είναι πολύ καλή γνώστης του Κυπριακού, των διαπραγματεύσεων και του τι συζητείται στο τραπέζι των συνομιλιών». Πρόσθεσε ότι «ήδη η κα Πάλεϊ έχει συμμετάσχει στις συνομιλίες συνοδεύοντας τον διαπραγματευτή».

Keywords
Τυχαία Θέματα