Κυρώθηκε η Σύμβαση της Λευκωσίας για την πολ. κληρονομιά

Τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για τα Αδικήματα που Σχετίζονται με την Πολιτιστική Κληρονομιά, κύρωσε σήμερα ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων.


Γνωστή ως Σύμβαση της Λευκωσίας, η αρχική υπογραφή του κειμένου πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 127ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα πλαίσια της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ειδική τελετή στη Λευκωσία στις 19 Μαΐου

του 2017.

Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, τη συμφωνία είχαν υπογράψει τότε η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αρμενία, το Μεξικό, το Σαν Μαρίνο και η Πορτογαλία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν προχωρήσει στην υπογραφή της άλλες τρεις χώρες, η Σλοβακία, η Ουκρανία και η Ιταλία.

Λαμβάνοντας τον λόγο πριν την ψηφοφορία, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, η οποία είναι και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), είπε ότι είναι η πρώτη φορά που μέσω μιας Σύμβασης υπάρχει η δυνατότητα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από παράνομες δραστηριότητες.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της κυπριακής Κυβέρνησης, που έχει αναγνωριστεί από όλους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης εξέφρασε πάντως κριτική προς την Κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, έχει επιδειχθεί τεράστια αμέλεια και δεν έχουν ενημερωθεί για τη Σύμβαση τα αρμόδια τμήματα. Η σύμβαση δεν έχει σταλεί ποτέ, ούτε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ούτε ενημερώθηκαν οι πολιτιστικές υπηρεσίες για να τοποθετηθούν, είπε, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το ΑΚΕΛ θα ψηφίσει θετικά.

Η Σύμβαση του ΣτΕ κυρώθηκε τελικά με 43 ψήφους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα