Κυπριακό: Θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό σκηνικό (pics)

Σωρεία αντιδράσεων από πολιτικά πρόσωπα, μετά τις εξελίξεις στις συνομιλίες επί του Κυπριακού. Από την ώρα που δημοσιοποιήθηκε η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, με το πέρας της χθεσινής συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί που έκανε λόγο για τριήμερες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου με κατάθεση χαρτών στις 11 του μήνα και διάσκεψη, τα social media πήραν φωτιά.

Εναντίον των χειρισμών του Προέδρου Αναστασιάδη είναι οι πλείστες από τις πρώτες αντιδράσεις, για τη χθεσινή απόφαση των ηγετών.

Διαβάστε σχετικά: Η Συμφωνία ΠτΔ-Ακιντζί

και τα αναπάντητα ερωτήματα

Πολιτικά πρόσωπα από όλα τα κόμματα, πλην ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ που στηρίζουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς επί του Κυπριακού, κατηγορούν τον Πρόεδρο για αθέτηση δεσμεύσεων.

Διαβάστε επίσης: Προς ολοταχώς για πολυμερή διάσκεψη στο Κυπριακό

Αναλυτικά οι αντιδράσεις κομμάτων και αναρτήσεις πολιτικών προσώπων

Το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ θεωρεί θετική την επανάληψη των συνομιλιών που αποφασίστηκε χθες μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Το ΑΚΕΛ, που υποστηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών, αντέδρασε με επιφύλαξη εν αναμονή περισσότερης ενημέρωσης, ενώ τα κόμματα του κέντρου ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, που αντιτίθενται στη διαδικασία των συνομιλιών, αντέδρασαν εχθρικά.

Ο Μιχάλης Σοφοκλέους, μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι η απόφαση είναι κορυφαίας σημασίας, αναφέροντας ότι στα μέσα Ιανουαρίου μπορεί να υπάρξει για πρώτη φορά στην ιστορία κυπριακή λύση με βάση Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ο κ. Σοφοκλέους συνέστησε υπομονή μέχρι να υπάρξει ενημέρωση για το τι άλλο διημείφθη στο ψεσινό δείπνο, πέραν του καθορισμού των ημερομηνιών, εικάζοντας ότι οι δύο ηγέτες δυνατό να μπήκαν σε λεπτομέρειες για θέματα που εκκρεμούν προτού καταλήξουν στην απόφαση για συνομιλίες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε στο χθεσινό δείπνο με σκοπό να αρθεί το αδιέξοδο που καταγράφηκε στο Κυπριακό και αυτό προέκυψε είναι ένας ορατός ορίζοντας κατάληξης αυτής της διαδικασίας.

Από τη μια, είπε ο κύριος Σοφοκλέους, οι εξελίξεις προκαλούν λογικές ανησυχίες αλλά από την άλλη πρέπει να δημιουργούν και ελπίδες
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι το κόμμα θα περιμένει να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προτού τοποθετηθεί επί της ουσίας των όσων συμφωνήθηκαν χθες το βράδυ και δεν θα βιαστεί να κάνει αξιολογήσεις. Χαρακτήρισε θετική την απόφαση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ενημερώσει για το σκεπτικό της διαδικασίας.

Πάντως όπως θα δείτε και στις αναρτήσεις που ακολουθούν, αντιδράσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς προέκυψαν και εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι στην πολυμερή διάσκεψη κατά την οποία θα αποφασιστούν οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, πρέπει να συμμετάσχουν τα συμβαλλόμενα μέρη

Για αθέτηση όλων των δεσμεύσεών του και για πλήρη αποδοχή όλων των τουρκικών θέσεων κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τα κόμματα βρίσκονται προ νέων τετελεσμένων, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υποχωρήσει στα πάντα και έχει αποδεχθεί ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και πενταμερή διάσκεψη. Τον κατηγόρησε, επίσης, ότι εγκατέλειψε τους όρους που είχε θέσει, για συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού και αποτύπωση της συμφωνίας σε χάρτη, προτού συμφωνηθεί ημερομηνία για διάσκεψη. Με τα όσα συμφώνησε ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θα βάλει την Ελλάδα και την Κύπρο στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή δεν θα αποδεχόμαστε τους τουρκικούς εκβιασμούς.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι θεωρεί τις εξελίξεις πολύ αρνητικές, υποστηρίζοντας ότι «για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι κυρίαρχοι στο παιγνίδι είναι ο Ακιντζί και ο Ερντογαν». Ο κύριος Σιζόπουλος διατύπωσε την άποψη ότι εκείνο το οποίο επιχειρήθηκε στην Ελβετία, για διασύνδεση του εδαφικού με την εκ περιτροπής Προεδρία, το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και τη περαιτέρω εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στα όργανα λήψεως αποφάσεων, επιτυγχάνεται τώρα Είπε επίσης ότι σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, ή διάσκεψης τύπου Μπούργκεστοκ, με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατίας, θα την καταστήσει εκλιπούσα.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί με αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, με τη συμμετοχή των Πέντε Μονίμων Μελών και σε αυτή να συζητηθούν μόνο οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού.

«Μετά τη ψεσινή του υπαναχώρηση και αποδοχή όλων των Τουρκικών όρων, αμφισβητώ την ικανότητα και την αξιοπιστία του να διαπραγματευτεί υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της Κύπρου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας και πρόσθεσε ότι από τους χειρισμούς κινδυνεύει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Λιλλήκας εκτιμά ότι η τουρκική πλευρά, «έχοντας εξασφαλίσει τα χρονοδιαγράμματα θα κωλυσιεργήσει, δεν θα κάνει κανένα συμβιβασμό και έτσι θα οδηγηθούμε στην πενταμερή διάσκεψη με όλα τα κεφάλαια ανοιχτά» «Στο Εθνικό Συμβούλιο είχαμε συμφωνήσει για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν αλλά επ΄ουδενί και σε καμία περίπτωση δεν συμφωνήθηκε η επανέναρξη με τουρκικούς όρους», κατέληξε ο κ. Λιλλήκας

Ακολουθούν όλες οι σχετικές αναρτήσεις, ενώ το κείμενο θα ανανεώνεται με όλες τις σχετικές αντιδράσεις:

Η πλήρης αποδοχή των τουρκικών όρων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγινε εν αγνοία του Εθνικού Συμβουλίου. Βαρύτατες οι ευθύνες του ΔΗΣΑΚΕΛ.

— Χρύσης Παντελίδης (@cpantelides) 2 Δεκεμβρίου 2016

Οι αυτοαναιρεσεις του Προέδρου @AnastasiadesCY θα είναι με όριο ή άνευ ορίων; #CyProb

— Marinos Sizopoulos (@sizopoulos) 2 Δεκεμβρίου 2016

Μετά τ ψεσινή αποδοχή όλων τ Τουρκικών όρων, αμφισβητώ τ ικανότητα κ τ αξιοπιστία τ κ. Αναστασιάδη ν υπερασπιστεί τ συμφέροντα της #Cyprus .

— Γιώργος Λιλλήκας (@yiorgoslillikas) 2 Δεκεμβρίου 2016

ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΣΚΛΗΡΕΣ ΣΑΝ ΑΛΟΙΦΗ!

ELENI THEOCHAROUS (@THEOCHAROUSE) 2 Δεκεμβρίου 2016

Η ανακοίνωση ΗΕ για συνομιλίες ήλθε αίφνης χωρίς να γνωρίζει κανείς άλλος πλην του Προέδρου κ αφήνει αποριες #CyPro ας λυθούν για να κριθεί

— Nicos Katsourides (@NKatsourides) 2 Δεκεμβρίου 2016

Εχουν χασει την σημασια τους οι λεξεις , παιζει κορωνα γραμματα την Πατριδα. Και εμεις απαθως βλεπουμε τον βιασμο ,οπως τοτε

— Pavlos Mylonas (@PavlosMylonas) 2 Δεκεμβρίου 2016

Η συνήθεια να απευθύνεται στο λαό&να δεσμεύεται για αυτά που θα αναιρέσει είναι επικίνδυνο για τον τόπο όπως&η αποδοχη τουρκικων όρων(όλων)

— Athos Antoniades (@AthosAntoniades) 2 Δεκεμβρίου 2016

Αποδοχή όλων των τουρκικών όρων.Παίζουν το ντέφι και χορεύουν τα "αποκεφαλισμένα κοτόπουλα". #CyprusProblem

Eleni Chrysostomou (@elenichrysostom) 2 Δεκεμβρίου 2016

Ο λύκος των διακαναλικών έγινε αρνάκι, αθετώντας κάθε υπόσχεση προς τον κυπριακό ελληνισμό, και σύρεται χωρίς καμία προϋπόθεση σε πενταμερή.

— Χρίστος Κ. Σενέκης (@ChristosSenekis) 2 Δεκεμβρίου 2016

Αποδοχή όλων των Τουρκικών αξιώσεων. Ο Πρόεδρος έχασε την ευκαιρία να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του επιλέγοντας τον αιφνιδιασμό #Cyprus

— Tsangarides Yiannis (@YTsangarides) 2 Δεκεμβρίου 2016

Σαν τα "κοτόπουλα" πίσω στις συνομιλίες, παρά τις παράλογες αξιώσεις και τις προκλητικές δηλώσεις! #ΕΛΑΜ #Cyprus

— Γεάδης Γεάδη (@GeadisGeadi) 2 Δεκεμβρίου 2016

Παμε σε πενταμερη με ΟΛΑ στο τραπέζι.Τίποτα συμφωνημένο παρα τα όσα έλεγε η Κυβέρνηση μας δια του εκπροσώπου της. Καλα η Ελλάδα συμφώνησε???

— Christos Rotsas (@RotsasCY) 2 Δεκεμβρίου 2016

Εχω την εντυπωση οτι ερχεται ταχιστα η ωρα του λαου.Ουτως η αλλως προκειται για τον καθοριστικο κριτη.

— ChrisTriantafyllides (@TriantaCY) 2 Δεκεμβρίου 2016

Δεν ζητούμε από τον ΠτΔ να υλοποιεί όσα του λέμε εμείς αλλά να υλοποιεί, τουλάχιστον, όσα ο ίδιος δεσμεύεται απέναντι στον λαό. #Cyprus

— Andreas A. Apostolou (@apostolouand) 2 Δεκεμβρίου 2016

Είναι να μην βάλει κόκκινες γραμμές ο Πρόεδρος...#CyprusProblem @CyprusRT pic.twitter.com/ukxxXAIlBZ

— maria panayiotou (@riapan82) 2 Δεκεμβρίου 2016
Keywords
Τυχαία Θέματα