Κυπριακό: Οι προτάσεις Αναστασιάδη στο Crans-Montana

Τις προτάσεις Αναστασιάδη, τις οποίες κατέθεσε στις 5-6 Ιουλίου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο Crans-Montana, δημοσιοποιεί η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Τα στοιχεία που αναγράφονται στα έγγραφα επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα από εκείνες τις μέρες είχε μεταφέρει αναλυτικά το Σίγμα και το Sigmalive και ο πολιτικός συντάκτης Χρίστος Χαραλάμπους.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο της 5ης Ιουλίου αναγράφεται ότι:

Για την Ασφάλεια-Εγγυήσεις

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ
αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για νέο σύστημα ασφάλειας. Τερματισμό του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης και τέλος στη Συνθήκη Εγγυήσεων. Δραστική μείωση στρατευμάτων, όπλων και εξοπλισμών, με τον αριθμό των στρατιωτών που θα παρέμεναν να αγγίζει αυτόν που προβλεπόταν στη Συνθήκη Συμμαχίας του 1960. Συνεχής διαδικασία αποχώρησης στρατευμάτων από την πρώτη ημέρα. Να συνομολογηθεί χωριστή Συνθήκη, η οποία θα επιλαμβάνεται της διαδικασίας αυτής, με τελική ρήτρα αποχώρησης στρατευμάτων στους 18 μήνες.

Για το Περιουσιακό

Το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία θα πρέπει να γίνει σεβαστό. Δυο καθεστώτα θα πρέπει να ισχύουν: γενικό καθεστώς για τις περιοχές που δεν εμπίπτουν σε εδαφικές αναπροσαρμογές και ένα ειδικό καθεστώς για περιοχές που υπόκεινται στις εδαφικές αναπροσαρμογές.

Στις περιοχές που εμπίπτουν στο γενικό καθεστώς, υπό την επιφύλαξη του δικαιώματος για αυτοδίκαιη (ipso jure) αποκατάσταση στα σπίτια και τις περιουσίες όλων των εκτοπισθέντων ιδιοκτητών, των συζύγων και των βασικών μελών της οικογένειας, που ζούσαν σε μια περιουσία και προτίθενται να επιστρέψουν και να τη χρησιμοποιήσουν ως οικία, η ε/κ πλευρά θα ήταν πρόθυμη να εξετάσει περαιτέρω ευελιξία σε σχέση με:

τις εξαιρέσεις για τον κανόνα της σημαντικής βελτίωσης, τη θεραπεία συγκεκριμένων υποκατηγοριών υφιστάμενων χρηστών που είναι οι επόμενοι αγοραστές στα κριτήρια πάνω στα οποία η Επιτροπή Περιουσιών θα αποφανθεί, καιτο όριο για άδεια γη, πάνω στην οποία δεν θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση αλλά αποκατάσταση 1/3 της γης και εναλλακτικά διορθωτικά μέτρα για την υπόλοιπη περιουσία που θα επηρεαστεί.

Σε συνάρτηση με τα πιο πάνω, όπου είναι αδύνατο για τον εκτοπισθέντα ιδιοκτήτη να λάβει αποκατάσταση για την οικία και την περιουσία του και/ή αποκατάσταση άλλης επηρεαζόμενης περιουσίας, αποτελεσματική, αποδοτική και γρήγορη δίκαιη ικανοποίηση θα πρέπει να διασφαλιστεί μέσα από εναλλακτικά διορθωτικά μέτρα, που θα πρέπει να είναι όσο πιο κοντά στις προτιμήσεις του.

Στις περιοχές που υπόκεινται εδαφική αναπροσαρμογή, αυτοδίκαιη αποκατάσταση των επηρεαζόμενων περιουσιών θα πρέπει να είναι ο κανόνας. Όπου η αποκατάσταση του εκτοπισθέντος ιδιοκτήτη είναι ουσιαστικά αδύνατη, αποτελεσματική, αποδοτική και άμεση δίκαιη ικανοποίηση θα πρέπει να διασφαλιστεί μέσω εναλλακτικών διορθωτικών μέτρων όσο πιο κοντά στις προτιμήσεις του εκτοπισθέντος.

Η ε/κ πλευρά θα είναι έτοιμη να εξετάσει εξαιρέσεις στη βάση της κατανόησης που επιδείχθηκε στο Μον Πελεράν και κωδικοποιήθηκαν στο έγγραφο που κατατέθηκε από την ε/κ πλευρά στη συνέχεια, με την προϋπόθεση ότι αυτές οι εξαιρέσεις δεν επηρεάζουν το δικαίωμα πρώτης επιλογής του εκτοπισθέντος ιδιοκτήτη για αποκατάσταση και ότι το ίδιο καθεστώς ισχύει σε άλλες περιοχές που θα παραμείνουν υπό τ/κ (τουρκοκυπριακή) διοίκηση, με ένα ειδικό καθεστώς, καλύπτοντας ουσιαστικά περισσότερες τοποθεσίες απ’ αυτές που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάν.

Για το εδαφικό

Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση, όπως είπε και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Ο χάρτης να αντικατροπτρίζει τα ποσοστά εδάφους όπως καταγράφονται στον χάρτη που έδωσε η ε/κ πλευρά.Επιστροφή 60% των εκτοπισθέντων.50% ακτογραμμή.

Για ίση μεταχείριση

Μεταξύ άλλων, στις προτάσεις αναγράφεται ότι η αναλογία 4:1 θα εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα της έναρξης ισχύος της συμφωνίας.

Για πολιτική ισότητα

Για αριθμό συγκεκριμένων εξαιρέσεων σε ομοσπονδιακές συλλογικές αρχές, απλή πλειοψηφία με απαίτηση τουλάχιστον μιας θετικής ψήφου στη λήψη αποφάσεων, με αποτελεσματικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών.Εκ περιτροπής προεδρία με την προϋπόθεση ότι πρόεδρος και αντιπρόεδρος θα ψηφίζονται μέσα από κοινό ψηφοδέλτιο, να περιλαμβάνει διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο και οι αρμοδιότητες προέδρου και αντιπροέδρου στο πλαίσιο της συναπόφασης (εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ασφάλειας), θα έχουν συμφωνηθεί και θα έχει εφαρμοστεί αποτελεσματικός μηχανισμός χωρίς εξαιρέσεις. Αναλογία 2:1, αρχίζοντας με τον Ε/κ πρόεδρο.

Έγγραφο της 6ης Ιουλίου

Το έγγραφο της 6ης Ιουλίου αποτελεί μια ολοκληρωμένη, περιεκτική πρόταση της ε/κ πλευράς για την αρχιτεκτονική ασφάλεια της Κύπρου.

Σύφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα Φιλελέυθερος, "υπενθυμίζεται ότι η ε/κ πλευρά έχει ήδη καταθέσει τα πιο κάτω έγγραφα για την ασφάλεια, τα οποία αντικατοπτρίζονται στο παρόν έγγραφο και παραμένουν σε ισχύ:

- Περιεκτική πρόταση του Σεπτεμβρίου 2016 μέσω του άτυπου εγγράφου (non-paper) «Εγγυήσεις και Ασφάλεια στη μετά-λύση εποχή».

- Ερωτήσεις, απαντήσεις και μηχανισμοί που κατατέθηκαν από την ε/κ πλευρά αναφορικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και τους μηχανισμούς που χρειάζονται για να είναι δυνατή η αντιμετώπισή τους (Μον Πελεράν, 18-19 Ιανουαρίου 2017).

- Σχόλια της 29ης Ιουνίου στα ερωτήματα που εντοπίστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη.

- Πρόταση της 3ης Ιουλίου 2017 για τους Μηχανισμούς παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης.

- Πρόταση της 3ης Ιουλίου 2017 για το πώς η ε/κ πλευρά οραματίζεται να είναι το σύστημα ασφάλειας μετά τη λύση και τι θα απογίνει το υφιστάμενο σύστημα.

- Άλλες προτάσεις που κατατέθηκαν από την ε/κ πλευρά στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων από το 2014.

Σ’ αυτές τις προτάσεις, η ε/κ πλευρά έχει περιγράψει ένα ισχυρό και περιεκτικό σύστημα ασφάλειας που περιλαμβάνει:

1. Εσωτερικές συνταγματικές διευθετήσεις που σταθεροποιούν τη δικοινοτικότητα και διζωνικότητα της ομοσπονδίας.

2. Επικύρωση της λύσης με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάτω από το Κεφάλαιο 7 και πλήρη αξιοποίηση των δυνάμεων του Συμβουλίου Ασφαλείας κάτω από τη Χάρτα του ΟΗΕ, ειδικότερα το Κεφάλαιο 7.

3. Πλήρης αξιοποίηση των διασφαλίσεων της ΕΕ (Άρθρα 2,7 και 42,7 ΣΕΕ και Άρθρο 222 ΣΛΕΕ).

4. Διεθνής και περιφερειακή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

5. Συμβούλιο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

6. Πολυεθνική αστυνομική δύναμη.

7. Σύμφωνο φιλίας ανάμεσα σε Κύπρο-Ελλάδα-Τουρκία.

8. Ισχυρό μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής, στον οποίο θα συμμετέχουν -μεταξύ άλλων- αποστολή του ΟΗΕ, Επιτροπή Παρακολούθησης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας, μια Συντονιστική και Συμβουλευτική Επιτροπή με τη συμμετοχή των πρώην εγγυητριών, καθώς επίσης και μια διαδικασία που θα έχει τη μορφή μοχλού αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Η παρούσα πρόταση περιλαμβάνει επίσης τις εξής νέες προτάσεις, στοχεύοντας περαιτέρω στο να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες των Τ/κ στα θέματα ασφάλειας:

- Μέλη της Πολυεθνικής Αστυνομικής Δύναμης μπορεί να προέρχονται επίσης από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία.

- Η ανάπτυξη της Πολυεθνικής Αστυνομικής Δύναμης δεν θα χρειάζεται κατ’ ανάγκη εκ προοιμίου ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

- Όταν ένα από τα συνιστώντα κρατίδια αιτείται ανάπτυξη της Πολυεθνικής Αστυνομικής Δύναμης ως έσχατο μέτρο, θα παρέχεται.

- Προσαρμογή διαφόρων εργαλείων που προσφέρονται από την ΕΕ και τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην εφαρμογή της λύσης, όπως είναι τα σημεία αναφοράς (benchmarks) για την αποδέσμευση διαρθρωτικών κεφαλαίων, οικονομικές διορθώσεις και μηχανισμοί παρακολούθησης που πάνε πέραν από το κεκτημένο (acquis).

- Ειδική για την Κύπρο, βάσει του άρθρου 7 της ΣΕΕ, παράλληλη διαδικασία που θα παράσχει στην ΕΕ το δικαίωμα για κυρώσεις σε περίπτωση κατάληψης της εξουσίας με μη συνταγματικό τρόπο από μια κοινότητα ή αλλαγή του συντάγματος κατά τρόπο που βλάπτει την πολιτική ισότητα ή μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας ή απόσχισης".

Keywords
Τυχαία Θέματα