Κυπριακό: Ευθύνες στον ΠτΔ επιρρίπτει ο Σιζόπουλος

Προσχήματα και δικαιολογίες, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τα λεγόμενα της τουρκική πλευράς μετά την αποχώρηση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντίζι από τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Την ίδια ώρα, ευθύνες επιρρίπτει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καλώντας τον να αντιληφθεί ότι δεν είναι τις προσωπικές του υποθέσεις που χειρίζεται, αλλά τις τύχες ενός ολόκληρου λαού».

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία στο «Πρωτοσέλιδο» του Σίγμα,

ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η τουρκική πλευρά έχει τον κάθε λόγο να επιβραδύνει τη διαδικασία των συνομιλιών για να αποφύγει την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, στη διεθνή πτυχή του προβλήματος, τις εγγυήσεις και τα τουρκιά στρατεύματα.

Αυτό δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα, αλλά από την εποχή της Γενεύης, διαπίστωσε ο κ. Σιζόπουλος, αναφέροντας ότι το περιβάλλον αυτή τη στιγμή δεν ευνοεί την Τουρκία να διεκδικήσει κάτι περισσότερο όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τις 4 ελευθερίες.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει και μια αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με Συρία και Ιράκ.

«Ο κ. Ακιντζί είναι ένας από τους πλέον συνεπείς υποστηρικτές της πολιτικής Ερντογάν», είπε στη συνέχεια ο κ.Σιζόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει όσους υποστηρίζουν ότι η ε/κ πλευρά έδωσε την αφορμή για να οδηγηθούμε στα σημερινά δεδομένα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ χαρακτήρισε τα πιο πάνω «ανυπόστατα και επιφανειακά», κάνοντας αναφορά σε άτομα τα οποία μιλούσαν για κοινά οράματα με τον κ. Ακιντζί.

Βρισκόμαστε υπό κατηγορία όλοι όσοι λέγαμε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και ότι ο Ακιντζί πρέπει να κριθεί στο τέλος από τη στάση και τη συμπεριφορά του.

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η ε/κ πλευρά έχει προχωρήσει σε σειρά παραχωρήσεων, οι οποίες είναι «άκρως επικίνδυνες για την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού».

Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αφού τις δικαιολόγησε, είπε πως ο πρώτος έχει τεράστιες ευθύνες, καθώς ήταν ένας από αυτούς που εξωράισε τον Ακιντζί.

Τέλος, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως ο ΠτΔ δεν τήρησε αυτό που υποσχέθηκε, δηλαδή διασταυρούμενη συζήτηση και πάρε δώσε, και πως αντίθετα προχώρησε σε παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα. «Να αντιληφθεί πια, ότι δεν είναι τις προσωπικές του υποθέσεις που χειρίζεται, αλλά τις τύχες ενός ολόκληρου λαού», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα