Κυπριακό αλά Κλίντον, Κυπριακό αλά Τραμπ - Οι προθέσεις τους

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία στις ΗΠΑ για την ανάδειξη τόσο του νέου προέδρου όσο και των 435 βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων και 34 Γερουσιαστών.

Στη δε Κύπρο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ

θα χειριστεί το ζήτημα του Κυπριακού.

Η Χίλαρι Κλίντον ακολουθεί τον κλασσικό δρόμο των άλλων Δημοκρατικών ηγετών, προχωρώντας σε υποστήριξη της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, "που θα επανενώνει την Κύπρο ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία".

Η υποψήφια των Δημοκρατικών βλέπει την Κύπρο ως στρατηγικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών και εκτιμά τη στενή συνεργασία με την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση των κοινών διατλαντικών προτεραιοτήτων.

Από την άλλη ο Τραμπ, όσο κι αν ψάξει κανείς, καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι λίγα γνωρίζει για το κυπριακό πρόβλημα και ακόμη λιγότερα για την ύπαρξη της Κύπρου.

Στην ατζέντα του υπάρχει μόλις μια γραμμή στην οποία κάνει αναφορά στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης.

Αν μη τι άλλ,ο ο Ρεπουμπλικανός έχει προχωρήσει σε δηλώσεις που αφορούν στην "ευρωπαϊκή οικογένεια" - ένα κομμάτι του παζλ της κυπριακής πολιτικής.

Σε θεωρητικό επίπεδο, ο Τραμπ δηλώνει πως η ΕΕ δημιουργήθηκε για να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ «στο να βγάζει λεφτά». Η φράση έχει το "στίγμα" του Τραμπ αφού, όπως εκτιμούν διεθνολόγοι, ο μεγιστάνας βλέπει συχνά την πολιτική ως άλλη μία οικονομική επιχείρηση. «Η Βρετανία θα τα πάει καλύτερα χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση» είχε δηλώσει εξάλλου, πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που έδειξε την πόρτα εξόδου από την «οικογένεια».

Τα αρνητικά συναισθήματα είναι αμοιβαία, αφού ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πρόσφατα είπε: «O ιός του αντιφιλελευθερισμού προκαλεί παρόμοια συμπτώματα, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής. Οι φορείς του αντιπαθούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι χαίρονται για το BREXIT. Δεν θέλουν τη διατλαντική αλληλεγγύη και προωθούν τον απομονωτισμό. Λοξοκοιτούν προς τον Πούτιν και υποστηρίζουν τον Τραμπ».

Η αλήθεια είναι μία: η ευρωπαϊκή ελίτ φοβάται πως αν εκλεγεί ο Τραμπ, ο οποίος ζητά δυναμική αντιμετώπιση του ISIS και αυστηρές μεταναστευτικές πολιτικές, θα «πάρουν τα πάνω τους» κινήματα που αναπτύσσονται στην Ευρώπη.

Ο αναλυτής Πατρίκ Μαρτίν Ζενιέ, με άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Monde, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Εάν εκλεγεί (ο Τραμπ) πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ευρώπη θα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί. Παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκονται στον χάρτη οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, βλέπει την Ευρώπη ως σύνορο των ισλαμιστών, όπου τα ευρωπαϊκά κράτη δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους». «Όταν θα χρειασθεί να πάει στις Βρυξέλλες… θα του είναι δύσκολο να ξέρει ποιος αποφασίζει για τι μεταξύ του Προέδρου της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου», γράφει ο Ζενιέ.

Όσον αφορά τη Χίλαρι Κλίντον, κατά τον Γάλλο ειδικό, το σενάριο φυσικά θα είναι διαφορετικό επιφανειακά, όχι όμως και στην ουσία. Γνωρίζοντας τα ευρωπαϊκά θέματα και τους Ευρωπαίους ηγέτες λόγω της θητείας της ως Υπουργός Εξωτερικών γνωρίζει καλά πώς λειτουργούν οι θεσμοί και οι μηχανισμοί της Ευρώπης.

Το SigmaLive καλύπτει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα