Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Νέα συνάντηση θα έχουν στις 10:00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και εν μέσω κλιμάκωσης των τουρκικών προσκλήσεων.

Πρόκειται για την τελευταία συνάντηση αυτή της φάσης, βάση του προγράμματος, που είχαν συμφωνήσει οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων τον Απρίλιο, μετά την επανέναρξη των συνομιλιών, η οποία θα πραγματοποιηθεί με χαμηλές προσδοκίες,

καθώς οι διαφορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν μεγάλες.

Στη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν θέματα, που παραμένουν σε εκκρεμότητα και αφορούν το περιουσιακό, την ΕΕ, την εφαρμογή και τη χρηματοδότηση της λύσης.

Παράλληλα θα γίνει αξιολόγηση και καθορισμός των επόμενων βημάτων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται να διαφανούν οι προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας και συγκεκριμένα κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη σύγκληση νέας Διεθνούς Διάσκεψης στη Γενεύη για συνέχιση των συνομιλιών, από το σημείο, όπου είχαν διακοπεί τον περασμένο Ιανουάριο.

Στη συνάντηση θα υπάρξει κατεύθυνση για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, χωρίς να αποκλείεται μία πρώτη προσέγγιση για τη σύγκλιση νέας Διάσκεψης στη Γενεύη δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι βασικές προϋποθέσεις για συνέχιση του διαλόγου επί ελβετικού εδάφους είναι να γίνει κατάλληλη προετοιμασία, να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία δεν θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και η Τουρκία να είναι αποφασισμένη να συζητήσει ουσιαστικά τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Χθες οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, είχαν εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, η οποία διήρκεσε εννέα ώρες, με σκοπό την προετοιμασία της σημερινής συνάντησης Αναστασιάδη- Ακιντζί.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maarten Verwey, και ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν για το Κυπριακό, Πέτερ Βαν Νούφελ.

Χθες το βράδυ, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και για τα διαμειφθέντα στις σημαντικές συναντήσεις, που είχε στο Πεκίνο, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρόεδρο της Ρωσίας, στο περιθώριο του διεθνούς Φόρουμ «Μία ζώνη – ένας δρόμος».

Εκτενή ενημέρωση θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αύριο από τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος θα βρίσκεται στη Λευκωσία για τη Σύνοδο της Επιτροπής ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στα κατεχόμενα ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ενημέρωσε χθες τα τ/κ «κοινοβουλευτικά» λεγόμενα κόμματα για την τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων.

Ακολούθως είχε συνάντηση με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Καθλίν Ντόχερτι.

Η τουρκική πλευρά ευνοεί την πραγματοποίηση νέας πενταμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη στο τέλος Ιουνίου

Keywords
Τυχαία Θέματα