Κράτηση 4 ημερών σε 29χρονο για παραχαραγμένο χαρτονόμισμα

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης τεσσάρων ημερών εναντίον 29χρονου από τη Λάρνακα, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, κυκλοφορίας και κατοχής παραχαραγμένου χαρτονομίσματος και απόσπασης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, που διαπράχθηκαν μεταξύ 5 – 22 Μαΐου 2017 στη Λάρνακα.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο από την εξεταστή της υπόθεσης, στις 13 Μαΐου

καταγγέλθηκε στο ΤΑΕ Λάρνακας από διανομέα ταχυφαγείου ότι το απόγευμα της ίδιας μέρας, παρέδωσε φαγητό σε πολυκατοικία στη Λάρνακα για το οποίο πληρώθηκε από δύο γυναίκες με χαρτονόμισμα των 100 ευρώ.

Ο υπάλληλος έδωσε τα ρέστα στις γυναίκες, ωστόσο, φτάνοντας στον χώρο εργασίας του, διαπίστωσε ότι το χαρτονόμισμα ήταν πλαστό. Αμέσως επικοινώνησε με την κοπέλα που έκανε την παραγγελία, η οποία του ανέφερε πως έκανε την παραγγελία για λογαριασμό δύο γυναικών ηλικίας 20 χρόνων από τη Ρουμανία και την Ελλάδα αντίστοιχα.

Εναντίον των δύο γυναικών εκδόθηκαν δικαστικά εντάλματα σύλληψης και συνελήφθησαν στις 18 Μαΐου. Η κοπέλα από τη Ρουμανία, ανακρινόμενη παραδέχθηκε ενοχή και προέβη σε θεληματική κατάθεση, στην οποία κατονόμασε 42χρονο κάτοικο Λάρνακας ως το άτομο που της έδωσε το πλαστό χαρτονόμισμα των 100 ευρώ. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι τα ρέστα από τον διανομέα τα έδωσε στον 29χρονο ο οποίος της έδωσε 10 ευρώ.

Εναντίον του 42χρονου εξασφαλίστηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης και συνελήφθη στις 19/5/17 και την ίδια ημέρα ο ίδιος και η 20χρονη Ρουμάνα παρουσιάστηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα κράτησης για τέσσερις ημέρες.

Στις 13/5/17 καταγγέλθηκε από άνδρα ότι το απόγευμα της ίδιας μέρας δύο αλλοδαποί μετέβησαν στο περίπτερο της μητέρας του στη Λάρνακα και αφού ψώνισαν διάφορα προϊόντα πλήρωσαν με χαρτονόμισμα των 100 ευρώ, παίρνοντας πίσω και ρέστα. Ωστόσο, η γυναίκα υποψιάστηκε εκ των υστέρων ότι το χαρτονόμισμα πιθανόν να είναι πλαστό, το έδωσε στον γιο της, ο οποίος με τη σειρά του το παρέδωσε στην Αστυνομία. Η γυναίκα έδωσε περιγραφή για τους δύο αλλοδαπούς, αναφέροντας στην αστυνομία ότι μπορούσε να τους αναγνωρίσει.

Δύο μέρες μετά, η γυναίκα κατήγγειλε στο ΤΑΕ Λάρνακας ότι οι ίδιοι αλλοδαποί που μετέβησαν στο περίπτερο της στις 13/5/17, την επισκέφθηκαν ξανά και προσπάθησαν να πληρώσουν ό,τι αγόρασαν με πλαστό χαρτονόμισμα των 100 ευρώ. Η γυναίκα αναγνώρισε τους δύο αλλοδαπούς, βγήκε από το περίπτερο και ζήτησε βοήθεια από τους περαστικούς, ωστόσο οι δύο άνδρες κατάφεραν να διαφύγουν.

Ο 42χρονος, ανακρινόμενος από την Αστυνομία για τη συγκεκριμένη υπόθεση, παραδέχθηκε ενοχή και προέβη σε θεληματική κατάθεση στην οποία κατονομάζει τον 29χρονο ως το άτομο που στις 5/5/17 του έδωσε ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 100 ευρώ για να τον προμηθεύσει με ναρκωτικά. Πρόσθεσε ότι αντιλήφθηκε πως το χαρτονόμισμα ήταν πλαστό αλλά το παρέλαβε λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε και το έδωσε στην 20χρονη από τη Ρουμανία για να πληρώσει το φαγητό από το ταχυφαγείο.

Χθες το μεσημέρι καταγγέλθηκε από ιδιοκτήτρια ανθοπωλείου στη Λάρνακα ότι ένας άνδρας την επισκέφθηκε στο κατάστημα της και της ζήτησε μια ανθοδέσμη, πληρώνοντας την με χαρτονόμισμα των 100 ευρώ. Η γυναίκα πήρε τα χρήματα και έδωσε στον άνδρα τα ρέστα, ο οποίος της ανέφερε ότι θα περνούσε αργότερα για να πάρει την ανθοδέσμη.

Μετά την αναχώρηση του άνδρα, η γυναίκα αντιλήφθηκε ότι το χαρτονόμισμα των 100 ευρώ ήταν πλαστό και επικοινώνησε με την Αστυνομία. Ανδρες του ΤΑΕ μετέβησαν στη σκηνή και από έρευνες που διενήργησαν, εντόπισαν το αυτοκίνητο του 29χρονου, από το οποίο είδαν να αποβιβάζονται ο ύποπτος και άλλος άνδρας.

Οι αστυνομικοί προσέγγισαν τους δύο άνδρες και κατάφεραν να συλλάβουν τον 29χρονο, ενώ ο δεύτερος τράπηκε σε φυγή. Η Αστυνομία συνέλαβε τον ύποπτο δυνάμει δικαστικού εντάλματος σύλληψης και σε έρευνα που διεξήχθη στο αυτοκίνητο του, εντοπίστηκε στη θέση του συνοδηγού ανδρικό πορτοφόλι, μέσα στο οποίο υπήρχε μεταξύ άλλων και ένα χαρτονόμισμα των 200 ευρώ που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι πλαστό.

Ανακρινόμενος ο 29χρονος αρνείται ενοχή, αναφέροντας στην Αστυνομία ότι το πορτοφόλι και το πλαστό χαρτονόμισμα ανήκουν στο άτομο που τράπηκε σε φυγή.

Η ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε ακόμα ότι μεταξύ 18/4 – 18/5/17 κυκλοφόρησαν στη Λάρνακα σε διαφορετικές περιπτώσεις, τρία πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ και ένα των 10 ευρώ. Τα πλαστά χαρτονομίσματα δεν έχουν αύξων αριθμό και αναγράφουν φράσεις στη ρωσική γλώσσα.

Η Αστυνομία ζήτησε και πήρε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας διάταγμα κράτησης του υπόπτου για τέσσερις ημέρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα