Κουγιάλης: Νερά εξαιρετικής ποιότητας για την Κύπρο

Όλες οι περιοχές νερών κολύμβησης της Κύπρου αξιολογήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εξαιρετικής ποιότητας και η βράβευση 63 παραλιών μας με τη Γαλάζια Σημαία αποδεικνύει τη στροφή προς την ανάδειξη και προστασία του θαλάσσιου μας περιβάλλοντος, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, σε χαιρετισμό του στην τελετή βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε στη μαρίνα Λεμεσού, την πρώτη μαρίνα της Κύπρου

που λαμβάνει την 64η Γαλάζια Σημαία.

Στο χαιρετισμό του κατά την τελετή βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε στη μαρίνα Λεμεσού, στην παρουσία του Ισπανού Πρέσβη, ο κ.Κουγιάλης είπε πως, σημαντικό επίτευγμα είναι ότι οι 63 παραλίες μας και η μαρίνα Λεμεσού, πέραν από την εξαιρετική ποιότητα των νερών, πληρούν επιπλέον 32 κριτήρια με αποτέλεσμα να βραβεύονται με Γαλάζια Σημαία, κάτι που είναι πολύ ξεχωριστό και αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό επίτευγμα για την Κύπρο.

Για την κολυμβητική περίοδο του 2016, συνέχισε, έτυχαν παρακολούθησης 113 περιοχές νερών κολύμβησης σε όλη την παράκτια ζώνη της Ελεύθερης Κύπρου σε μηνιαία τουλάχιστον βάση, ενώ πραγματοποιήθηκε και δειγματοληψία πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου.

Σημείωσε δε πως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος, για το 2016, είναι συμμορφωμένη με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της οδηγίας και "όλες οι περιοχές νερών κολύμβησης της Κύπρου αξιολογήθηκαν από την ΕΕ ως εξαιρετικής ποιότητας".

Ο Υπουργός Γεωργίας υπέδειξε ακόμη ότι, από το 2008, η Κύπρος κρατάει την πρωτιά στην Ευρώπη σε σχέση με τη συμμόρφωση προς τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της οδηγίας και τα νερά κολύμβησης αξιολογήθηκαν ως εξαιρετικής ποιότητας, με ποσοστό συμμόρφωσης 99%.

Διαμήνυσε, παράλληλα, πως "ως Υπουργείο αλλά και ως Κυβέρνηση στο σύνολο, είμαστε ταγμένοι στη διάνοιξη νέων προοπτικών που θα συνδυάζουν την οικονομική ανάπτυξη, την αειφορία αλλά και την Προστασία του Περιβάλλοντος μας" και διαβεβαίωσε πως "εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, ούτως ώστε να δώσουμε νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία στο λαό μας, μέσα όμως από μια σύγχρονη προσέγγιση που εμπεριέχει μορφές πράσινης και γαλάζιας οικονομίας.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Τουρισμού του ΚΟΤ, Αννίτα Δημητριάδου, ανέφερε πως, από τις οκτώ Γαλάζιες Σημαίες που υψώθηκαν το 1995 σε πιλοτικό στάδιο, έχουν σήμερα γίνει οκτώ φορές περισσότερες.

Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να νιώθουμε περήφανοι, καθώς η Κύπρος διαθέτει δυο πρωτιές, την πρωτιά σε Γαλάζιες Σημαίες κατά αναλογία πληθυσμού και ακτογραμμής, καθώς και την πρωτιά ως η χώρα με τα πιο καθαρά θαλασσινά νερά στην Ευρώπη.

Εκ μέρους του εθνικού κριτή, ο ΓΓ της CYMEPA (Κυπριακή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος), Μιχάλης Ιερείδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί τα τελευταία δυο χρόνια έχουν καταγραφεί νέα ρεκόρ στους αριθμούς των παραλιών της Κύπρου που βραβεύονται με τη Γαλάζια Σημαία, ενώ σημείωσε ότι η φετινή βράβευση της πρώτης μαρίνας στο νησί αποτελούσε στόχο εδώ και αρκετά χρόνια.

Απαντώντας εξάλλου σε όσους διερωτώνται γιατί βραβεύεται μια μαρίνα, ο κ.Ιερείδης εξήγησε πως "δεν υπάρχει κριτήριο για τα νερά κολύμβησης στη μαρίνα και ούτε συμβουλεύουμε κανένα να κολυμπήσει. Όπως επίσης και η Ακτή Ολυμπίων (στο Δήμο Λεμεσού), που παρά τα σφοδρά παράπονα την προηγούμενη χρονιά (για λύματα), οι έλεγχοι για τις μικροβιολογικές αναλύσεις ήταν, όχι μόνο στα πλαίσια του επιτρεπτού, αλλά με πολύ καλά αποτελέσματα".

Ανέφερε ακόμη πως, για την CYMEPA, η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή, καθώς ο θεσμός της Γαλάζιας Σημαίας συμπληρώνει 30 χρόνια και η ίδια η CYMEPA 25 χρόνια ζωής.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της μαρίνας Λεμεσού, Ανδρέας Χριστοδουλίδης, είπε πως, η βράβευση της μαρίνας με τη Γαλάζια Σημαία, αποτελεί "ένδειξη της αφοσίωσης που δείχνουμε ως σύνολο στην προστασία του περιβάλλοντος, σε όλες ανεξαιρέτως τις εγκαταστάσεις και τις λειτουργίες της μαρίνας Λεμεσού".

Την πρωτιά είχε και φέτος ο Δήμος Αγίας Νάπας, με 14 σημαίες, ενώ 9 σημαίες έλαβε ο Δήμος Παραλιμνίου και 7 η κοινότητα Αγίου Τύχωνα Λεμεσού. Ο Δήμος Πάφου εξασφάλισε 6 σημαίες, ενώ 3 σημαίες εξασφάλισαν η Λάρνακα, η Γεροσκήπου, η Πέγεια και το Νέο Χωριό. Από 2 σημαίες έλαβαν ο Δήμος Λεμεσού (+1 η μαρίνα Λεμεσού), το Πεντάκωμο, ο Πύργος και η Πόλις Χρυσοχούς. Μια Γαλάζια Σημαία έλαβαν η Βορόκληνη, τα Περβόλια, η Παρεκκλησία, η Γερμασόγεια, ο Άγιος Αθανάσιος, η Επισκοπή και το Πισσούρι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα