Κοτζιάς:Νέα συνάντηση για Aσφάλεια-Eγγυήσεις στις 23.1.2017

Νέα συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, στις 23 Ιανουαρίου του 2017, εξήγγειλε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η επιδίωξη είναι να βρεθεί μια δίκαιη και λειτουργική λύση για το Κυπριακό, η οποία όπως τόνισε, συνεχίζει να βρίσκεται στην ακτίνα του υλοποιήσιμου.

Θέσαμε την ατζέντα στο
Κυπριακό, τόνισε ο κ.Κοτζιάς, για να συνεχίσει λέγοντας ότι ο πυρήνας της ημερήσιας διάταξης είναι τα θέματα που είχε θέσει τον Απρίλη του 2015, μετά από κατ' ιδίαν συνάντηση με τον τότε ΓΓ ΟΗΕ.

Το Κυπριακό, σημείωσε, δεν είναι πρόβλημα δυο κοινοτήτων- είναι πρόβλημα κατοχής και παράνομης παρέμβασης στο εσωτερικό της

Αφού έκανε ένα απολογισμό των μέχρι τώρα συναντήσεων του στη Γενεύη, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συνέχισε λέγοντας ότι εκτός απροόπτου θα έχουμε ανακοίνωση για βήματα προς θετική κατεύθυνση κατά τη σημερινή ημέρα.

"Πιθανολογώ ότι θα επιβεβαιωθεί συμφωνία σύσταση ομάδας ειδικών οι οποίοι θα ετοιμάσουν κατάλογο ερωτήσεων για την επόμενη συνάντηση που θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Επικεφαλής από την πλευρά της Ελλάδας, είναι ο Γ.Γ. Υπουργείου, κ. Παρασκευόπουλος".

Στις συζητήσεις ακούστηκαν και υπάρχουν πολλές ιδέες αλλά και διαφωνίες με κεντρικό θέμα χωρίς ιδιαίτερες συγκλίσεις τις εγγυήσεις - παρεμβατικα δικαιώματα - ασφάλεια, είπε ο κ. Κοτζιάς.

Παρέθεσε τις προτάσεις της Ελλάδας οι οποίες είναι:

Κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεωνΠιθανότητα δημιουργίας διεθνούς ομάδας που να παρατηρεί και να κάνει αναφορές και εκθέσεις για την υλοποίηση των αποφάσεων για τη λύση του ΚυπριακούΚατάργηση παρεμβατικών δικαιωμάτωνΠλήρης αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων, με μια μεγάλη αποχώρηση στην αρχή (πρώτη μέρα ή εβδομάδα) και μετά συνεχής αποχώρηση με σαφή καταληκτική ημερομηνία.Να μην υπάρχει διάθεση - δικαίωμα για αναδιάρθρωση Ο ΟΑΣΕ υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, να δημιουργήσει ειδική ομάδα, η οποία να καταγράψει το μέγεθος, τον οπλισμό και το τύπου του οπλισμού του τουρκικού αλλά αν θέλουν και του ελληνικού στρατού έτσι ώστε να μπορεί να καταγράφει και τη ροή αποχώρησης των στρατιωτικών ομάδων μετά τη λύση.

"Από τον Απρίλιο του 2015 προσπαθούμε να κανονίσουμε αυτή τη συνάντηση, πολλοί νομίζανε ότι θα χαθεί το τρίπτυχο ασφάλειας-στρατευμάτων-εγγυήσεις, κι όμως βρίσκεται εδώ. Είναι ένα θετικό βήμα και δίδαγμα για την ελληνική διπλωματία, η μακρόχρονη διπλωματία βασισμένη στην επιστημονική τεκμηρίωση", σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα