Κορυφώνεται η σύγκρουση FIFA-UEFA για το VAR

Ήταν 18 Νοεμβρίου του 2009: η Ιρλανδία του Τζοβάνι Τραπατόνι αγωνιζόταν για μια θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Το γκολ που σημείωσε στη Γαλλία, στον επαναληπτικό των play-off, θέτει τα πάντα υπό αμφισβήτηση, αφού οι «πετεινοί» είχαν νικήσει με το ίδιο σκορ στο πρώτο παιχνίδι. Όμως στο 12’ του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, ο Ανρί κοντρολάρει την μπάλα με το χέρι, προτού την δώσει στον Γκαλάς και εκείνος ισοφαρίσει. Ο διαιτητής έδειξε σέντρα και η Γαλλία

ταξίδεψε στη Νότια Αφρική, με την Ιρλανδία να αρκείται σε μία «αποζημίωση κατευνασμού» 5 εκατομμυρίων δολαρίων από την FIFA.

Ο εφιάλτης του Ανρί υπάρχει ακόμα πάνω από την Ζυρίχη. Κι όμως οι διαιτητές δεν θα έχουν βοήθεια σε αυτά τα τελευταία παιχνίδια για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς ότι στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο θα πρέπει να υπάρχει το VAR στο γήπεδο.

Σίγουρα για το Var υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες μεταξύ Ζυρίχης και Νιόν, γραφεία της FIFA και της UEFA αντίστοιχα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport. Υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία σχετικά με τη σχέση μεταξύ ποδοσφαίρου και τεχνολογίας.

Ποιος αποφάσισε να μπλοκάρει Var και Goal Line; «Η FIFA έχει προφανώς διαβουλεύσεις με όλες τις συνομοσπονδίες. Από την έναρξη της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018, δεν υπήρξε καμία βοήθεια στους διαιτητές και το ίδιο έχει αποφασιστεί να ισχύει για τα play-off. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρηθεί η συνοχή του ανταγωνισμού», αναφέρουν από την FIFA.

Στην πραγματικότητα, ήταν αναγκαία η σύμφωνη γνώμη της UEFA για την εισαγωγή των Var και Goal. Που δεν την έδωσε, έστω κι αν από το 2016 εισήγαγε την Goal Line στους τελικούς Europa και Champions League. «Ακολουθούμε τα πειράματα και θα δούμε», είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της UEFΑ Αλεξάντρ Τσεφερίν.

Η σύγκρουση θα κορυφωθεί τους προσεχείς μήνες, όταν η η αρμόδια επιτροπή της FIFA (Ifab) αποφασίσει εάν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 θα διεξαχθεί με την βοήθεια της τεχνολογίας για τους διαιτητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα