Κορυφώνεται η αντιπαράθεση ΔΗΚΟ-Κυβέρνηση για Total

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΔΗΚΟ, με αφορμή την απόφαση της Total για αποχώρηση από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τερματισμό των γεωτρήσεων στα τεμάχια 10 και 11.

«Τα όσα λέχθηκαν είτε περί αποφάσεων της TOTAL, ως αποτέλεσμα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη -είτε μετά τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα αυτονόητα, είναι

παντελώς αβάσιμα και δεν ευσταθούν», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Εγώ προσωπικά είχα προειδοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι εταιρείες υδρογονανθράκων προβληματίζονται για την παραμονή τους στην Κύπρο και ενδεχομένως μια δήλωση σαν αυτή στην οποία προέβη ο ΠτΔ, με την οποία ενέταξε το φυσικό αέριο στην ατζέντα του Κυπριακού, να γείρουν την πλάστιγγα, να δημιουργήσουν περισσότερη αβεβαιότητα και ανασφάλεια και ενδεχομένως ναι να οδηγήσουν κάποιες εταιρείες στην απόφαση να αποχωρήσουν και έτσι και έγινε», αναφέρει ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Με ανακοίνωση της η Προεδρία επανέλαβε σήμερα ότι η απόφαση της γαλλικής ΤΟΤΑL, λήφθηκε πριν την έκδοση της NAVTEX.

«Η TOTAL ενημέρωσε την Κυπριακή Δημοκρατία στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2014 ότι με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών της, προτίθετο να αποδεσμεύσει τα ερευνητικά τεμάχια 10 και 11, τερματίζοντας το σχετικό συμβόλαιο μέχρι το τέλος 2014», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Προφανώς όταν εκδόθηκε η δήλωση του Προέδρου ήταν ένας καθοριστικός ή ένας επιπρόσθετος παράγοντας που έγειρε την πλάστιγγα. Μπορεί να μην ήταν ο μοναδικός παράγοντας, αλλά έκανε τα πράγματα χειρότερα και αυτό ήταν και το δικό μας επιχείρημα», σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

ΤΟ ΔΗΚΟ κάλεσε την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, για να παραμείνει η TOTAL, αλλά να δημιουργηθεί και κλίμα ασφάλειας στις επενδύσεις. Την προσεχή Δευτέρα ο Πρόεδρος θα ενημερώσει σχετικά, στο Συμβουλιο Αρχηγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα