Κωνσταντινούπολη: Για πρώτη φορά δέηση για τα Σεπτεμβριανά

Για πρώτη φορά έπειτα από 60 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά στην Τουρκία τελέστηκε στην Κωνσταντινούπολη επιμνημόσυνη δέηση από την κοινότητα των Ρωμιών της Πόλης στην εκκλησία της Παναγίας του Νεοχωρίου.

Το θέμα καλύπτει σήμερα και ο τουρκικός Τύπος, σχολιάζοντας ότι οι 6-7 Σεπτεμβρίου του 1955 ήταν μια από τις πιο ντροπιαστικές σελίδες της ιστορίας της Τουρκίας. Γράφουν επίσης πως όταν στην εξουσία ήταν το Δημοκρατικό Κόμμα, έφτασε μια ψευδής είδηση ότι ρίχτηκε βόμβα στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη

και το ίδιο βράδυ ξεκίνησε μεγάλη διαδήλωση με λεηλασίες και καταστροφές. Έγιναν επιθέσεις και λεηλασίες σε καταστήματα Ρωμιών, Αρμενίων και Εβραίων.

Κατά τα γεγονότα, έχασαν τη ζωή τους 15 άτομα, τραυματίστηκαν 300 άτομα και δέχθηκαν επιθέσεις 5.137 κτίρια, μεταξύ των οποίων 4.124 σπίτια, πάνω από 1.000 καταστήματα, 73 εκκλησίες, μία συναγωγή, δύο μοναστήρια, 26 σχολεία, εργοστάσια, ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστράφηκαν περιουσίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από εμπορεύματα που είχαν πεταχθεί ανάμικτα στους δρόμους. Οι εκδηλώσεις, για τις οποίες έγινε προσπάθεια από την τότε κυβέρνηση Μεντερές να χρησιμοποιηθούν ως εκδηλώσεις για την Κύπρο, τελικά ξέφυγαν από τον έλεγχο και οδήγησαν σε βανδαλισμούς. Αμέσως κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος στην Κωνσταντινούπολη και για τα επεισόδια κατηγορήθηκαν παλιοί κομμουνιστές.

Στο μεταξύ χθες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης για τα Σεπτεμβριανά και μέλη της «Πλατφόρμας Στάσου», καθώς επίσης και μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωνσταντινοπολιτών κρατούσαν πανό που έγραφαν "Ποτέ ξανά 6-7 Σεπτεμβριανά».

Η Γκοντζά Σαγίν, που μίλησε εκ μέρους της ομάδας ομάδας, είπε «Ακόμα αισθανόμαστε τον πόνο των γεγονότων. Αν και έχουν περάσει από τότε 60 χρόνια, δεν μπορώ ακόμα να ξεχάσω τη φρίκη και την ντροπή που αισθάνθηκα το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου του 1955 στη Λεωφόρο του Πέρα από τα γεγονότα αυτά. Τουλάχιστον να παραδειγματιστούμε από τα γεγονότα αυτά, που συνέβησαν πριν από 60 χρόνια. Θα πρέπει να πάρουμε μάθημα να μην υποκινούμε τις κοινωνικές εντάσεις και να μην κάνουμε διαχωρισμό «εμείς και εκείνοι», δημιουργώντας εχθρικά μέτωπα. Δεν ξέρεις ποτέ πού μπορούν να φθάσουν οι μάζες όταν υποκινούνται".

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα