1.200 πολίτες έπαιρναν δημόσιο βοήθημα χωρίς να δικαιούνται

Τερματίζει το επίδομα σε 1.200 λήπτες δημοσίου βοηθήματος το Υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, τo επίδομα τερματίζεται για τους εν λόγω λήπτες, καθώς κατά τη σχετική έρευνα βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία ξεπερνούν το όριο που προβλέπει ο νόμος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Φακοντής: Μήνες μετά, αιτητές ή δικαιούχοι δεν εξετάστηκαν

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Eργασίας, κατά την οποία εξετάστηκε πρόταση νόμου που δίνει στους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση στο χρονικό πλαίσιο μέχρι την 30η Νοεμβρίου που καθόρισε ο νόμος, το δικαίωμα υποβολής αίτησης για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής είπε ότι δέκα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, οι υπηρεσίες ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες αιτητών ή δικαιούχων που δεν εξετάστηκαν.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή Εργασίας αποφάσισε ότι πριν η Βουλή κλείσει για τις θερινές διακοπές θα ζητήσει ενημέρωση για τον ένα χρόνο λειτουργίας του ΕΕΕ και για τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που προέκυψαν.

Από τους 22.000 ελέγχθηκαν οι 10.000

Ο κ. Φακοντής αναφερόμενος στους λήπτες δημοσίου βοηθήματος είπε πως από τις 22.000 λήπτες δημοσίου βοηθήματος μέχρι τώρα ελέγχθηκαν οι 10.000.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις των κοινοτικών υπηκόων, ενόψει του γεγονότος ότι στο νόμο για το ΕΕΕ προβλέπεται πρότερη παραμονή 5 ετών στη Δημοκρατία, ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι προσπαθούν να βρουν στοιχεία και τρόπο με τον οποίο να αποδεικνύεται, αξιόπιστα η προβλεπόμενη πρότερη παραμονή στη Δημοκρατία.

Πρωτόκολλο για όσους χρειάζονται φροντίδα

Ανέφερε, ακόμα, ότι για όσους χρειάζονται φροντίδα ακόμα δεν άρχισε η εξέταση, προσθέτοντας ότι ετοιμάζεται πρωτόκολλο με βάση το οποίο θα γίνει αξιολόγηση. Εξήγησε πως όσοι συνταξιούχοι δεν υπέβαλαν αίτηση, έχασαν (τους απεκόπη) η συμπληρωματική σύνταξη. Ανέφερε ότι πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν συγχυστεί και ενώ θα ήταν δικαιούχοι και δεν υπέβαλαν αίτηση.

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως με την πρόταση νόμου, η συζήτηση της οποίας θα συνεχιστεί, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και εφόσον εμπίπτουν στα κριτήρια για συμπληρωματική σύνταξη να γίνουν ξανά δικαιούχοι, κατά τον ίδιο τρόπο που ισχύει για νέους συνταξιούχους.

Περιουσιακά στοιχεία ενδεχομένως να αποξενώνονται

Ο κ. Φακοντής είπε πως ενώ το Υπουργείο Εργασίας παραδέχεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες κάποιοι μπορεί να είναι δικαιούχοι εάν τους δοθεί η δυνατότητα, ταυτόχρονα εκφράζει επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να έχουν αποξενωθεί περιουσιακά στοιχεία. Σημείωσε ότι στην πρόταση νόμου δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία και δήλωσε την ετοιμότητα της Επιτροπής Εργασίας να περιλάβει καταληκτική ημερομηνία, εάν αυτός είναι ο λόγος των επιφυλάξεων.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι με την πρόταση νόμου συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα