Κόμματα: Συζητούν προτάσεις νόμου της ΕΔΕΚ για εκποιήσεις

Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα δηλώνουν έτοιμα να στηρίξουν τις προτάσεις νόμου του ΚΣ ΕΔΕΚ επί του νόμου εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων, βάσει των τοποθετήσεων των Βουλευτών τους, μετά τη συζήτηση που διεξήχθη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε ότι οι προτάσεις νόμου διαλαμβάνουν ότι ως αγοραία αξία του υποθηκευμένου ακινήτου για σκοπούς εκποίησης λαμβάνεται

αυτή που το χρηματοπιστωτικό ιδρυμα αποδέχθηκε κατά τη σύναψη της συμφωνίας του δανείου και πως σε περίπτωση κατά την οποία μετά την εκποίηση παραμένει υπόλοιπο χρέους, την ευθύνη κάλυψης αναλαμβάνει ο πρωτοφειλέτης.

Στην περίπτωση που πρωτοφειλέτης βρίσκεται σε πτώχευση ή αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του, τότε το ποσό κατανέμεται ισόποσα σε όλους τους εγγυητές και ότι εάν εγγυητής έχει πτωχεύσει ή αποθάνει το μερίδιό του δεν μεταφέρεται στους υπόλοιπους».

Ο κ. Νικολαϊδης υπενθύμισε ότι η ΕΔΕΚ ανακοίνωσε την κατάθεση των Προτάσεων Νόμου κατά την Ολομέλεια της Βουλής στις 18/4/2015, όταν συζητήθηκε το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας και ότι υπήρξε δημόσια δέσμευση της πλειοψηφίας των κομμάτων να στηρίξουν τις προτάσεις αυτές.

Ο κ. Νικολαϊδης είπε ακόμα ότι από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική τεκμηριωμένη διαφωνία με των προτάσεων νόμου, αλλά υπήρξε μια γενική θέση ότι η Τρόικα ενίσταται σε οποιαδήποτε τροποποίηση της νομοθεσίας των εκποιήσεων και του Πλαισίου Αφερεγγυότητας.

Ανέφερε ακόμα πως δεν μπορεί τη μια ημέρα ο Υπουργός Οικονομικών να λέει ότι σε μερικούς μήνες δεν θα χρειαζόμαστε πλέον την Τρόικα και την επόμενη ημέρα το Υπουργείο Οικονομικών να λέει ότι η Τρόικα μας απαγορεύει τη διαφοροποίηση των οποιονδήποτε νομοθεσιών και καταλήγοντας είπε πως αυτή η θέση είναι εντελώς απαράδεκτη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδόμου τοποθετούμενος επί των προτάσεων νόμου της ΕΔΕΚ που τροποποιούν τις νομοθεσίες του πλαισίου αφερεγγυότητας και των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων, είπε ότι το περιεχόμενο των προτάσεων νόμου συζητείται από τον ΔΗΣΥ που θα τοποθετηθεί τόσο για την ουσία τους, όσο και τη δυνατότητας εφαρμογής τους.

“Είχαμε πει, το εννοούσαμε και το εννοούμε και θα εξετάσουμε τις προτάσεις, χωρίς να προδικάζουμε οτιδήποτε”, συνέχισε αναφέροντας ότι το ζητούμενο είναι να συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με την ίδια διάθεση συναίνεσης.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι άκουσε με έκπληξη την τοποθέτηση της εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών κατά τη συζήτηση των προτάσεων νόμων για την αφερεγγυότητα και για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, ότι η Τρόικα δεν μπορεί να δεχθεί καμία αλλαγή, δεν είναι σωστό να γίνει επειδή θα θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα, όταν τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, έλεγαν ότι συνεννοούνται με την Τρόικα, όσον αφορά το περιεχόμενο των τροποποιήσεων που θα γίνονταν.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι εκπλήττεται ακόμα περισσότερο για το γεγονός ότι δεν συνεννοήθηκαν εάν μπορούν να προχωρήσουν σε νέες τροποποιήσεις ανεξάρτητα του περιεχομένου. Παρατηρώντας ότι είναι διαφορετικό να διαφωνείς με το περιεχόμενο και από το να δηλώνεις ότι δεν μπορεί να γίνει καμία τροποποίηση επειδή ενοχλείται η Τρόικα. Δήλωσε περαιτέρω ότι θα υποστηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται με τις προτάσεις νόμου και θα προσπαθήσει να τις τροποποιήσει ώστε να είναι κοντά στις προτάσεις του ΕΥΡΩΚΟ που απορρίφθηκαν.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα