Κόμματα: Διίστανται οι απόψεις για την επίσκεψη Γιούνκερ

Διίστανται οι εκτιμήσεις των κομμάτων για την επίσκεψη Γιούνκερ στην Κύπρο. Για υπέρμετρη αισιοδοξία κάνει το ΑΚΕΛ, ενώ οι Οικολόγοι διερωτούνται αν πρόκειται για επικοινωνιακό κόλπο της κυβέρνησης. Πρόοδο υποχωρήσεων διαπιστώνει η Συμμαχία Πολιτών, καθώς ικανοποίηση για την ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό διατυπώνει το ΕΥΡΩΚΟ

Στον απόηχο της επίσκεψης του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην Κύπρο,

τα κόμματα διατυπώνουν τις εκτιμήσεις τους, για τα μηνύματα που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για καλλιέργεια υπέρμετρης αισιοδοξίας που δεν δικαιολογείται, κάνει λόγο το ΑΚΕΛ. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το κλειδί για τη λύση βρίσκεται στην Άγκυρα. Επομένως για να μεταφραστεί η αισιοδοξία σε πραγματική προοπτική, χρειάζονται έμπρακτες αποδείξεις ότι η Τουρκία έχει μετακινηθεί από διαχρονικά απαράδεχτες θέσεις», ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος, Άριστος Δαμιανού. «Διατηρώντας αλώβητη την ισχυρή βούληση μας για λύση πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι και συγκρατημένοι», κατέληξε ο κ. Δαμιανού.

Επικοινωνιακό κόλπο της κυβέρνησης, η επίσκεψη Γιούνκερ εκτιμούν οι Οικολόγοι. «Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ επισκέφθηκε την Κύπρο και το μόνο που άφησε πίσω του είναι την ευχή να λυθεί το Κυπριακό και μια καταρχήν διευθέτηση για να ικανοποιηθεί το αίτημα των Τουρκοκυπρίων να πωλούν το δικό τους χαλούμι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η Εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος, Ελένη Χρυσοστόμου, Προσθέτοντας πως «δεν υπήρξε σαφής τοποθέτηση ως προς τη λύση του Κυπριακού και το πρωτογενές δίκαιο, επαναδιόρισε τον κ. Βαν Νούφελ σε ειδικό εκπρόσωπο του στις συνομιλίες με αποστολή χωρίς σαφές περιεχόμενο».

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες, είναι πρόοδος υποχωρήσεων της ε/κ πλευράς, δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών. Όπως ανέφερε ο Γιώργος Λιλλήκας, «το πανηγυρικό κλίμα που διατηρείται και συντηρείται στην ε/κ πλευρά είναι εντελώς αβάσιμο και συμβαδίζει τουλάχιστον με τις δηλώσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς αλλά και τις απαιτήσεις που προβάλλονται από την τουρκική κυβέρνηση ή και την τ/κ ηγεσία. Δεν ήταν ποτέ δύσκολη η επίτευξη λύσης. Εκείνο που ήταν δύσκολο ήταν η επίτευξη μιας δίκαιης λύσης».

Ικανοποίηση για την προσωπική εμπλοκή του Προέδρου της Κομισιόν στο κυπριακό, διατυπώνει το ΕΥΡΩΚΟ. Σε ανακοίνωση του το Ευρωπαϊκό κόμμα εκφράζει την ελπίδα, η συμμετοχή του κυρίου Βαν Νούφελ στις διαπραγματεύσεις, ν είναι ουσιαστική και όχι διακοσμητική.

Keywords
Τυχαία Θέματα