Κομισιόν: Προληπτική αξιολόγηση μεγάλων δημόσιων συμβάσεων

Πρόταση που προβλέπει την εκ των προτέρων αξιολόγηση των δημοσίων συμβάσεων στα μεγάλα έργα υποδομής στα Κράτη Μέλη, αλλά και την προώθηση της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας, υπέβαλε σήμερα η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την πρόταση, η Κομισιόν ζητά από τα Κράτη Μέλη να επικεντρωθούν σε έξι προτεραιότητες: ευρύτερη υιοθέτηση καινοτόμων, οικολογικών και κοινωνικών κριτηρίων για την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων, ενίσχυση του επαγγελματισμού των αγοραστών του δημόσιου τομέα, βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ

στις αγορές δημόσιων συμβάσεων στην ΕΕ και της πρόσβασης των ενωσιακών επιχειρήσεων σε τρίτες χώρες, αύξηση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της ποιότητας των δεδομένων για τις δημόσιες συμβάσεις, ψηφιοποίηση των διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων· μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των αγοραστών του δημόσιου τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Πρόταση της Κομισιόν προβλέπει μια νέα διαδικασία την οποία ονομάζει "εθελοντική εκ των προτέρων αξιολόγηση των μεγάλων έργων υποδομής". Τα Κράτη Μέλη θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα, να στέλνουν στην Κομισιόν και συγκεκριμένα σε ένα γραφείο υποστήριξης που θα ιδρυθεί, τα πολύπλοκα έργα που μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα, ήδη από την αρχή, εάν οι διαχειριστές τους δεν κατανοήσουν πλήρως τους σύνθετους κανόνες που ισχύουν για τις δημόσιες συμβάσεις μεγάλης κλίμακας. Το γραφείο της Κομισιόν θα απαντά σε πρώιμο στάδιο σχετικά με έργα με εκτιμώμενη αξία άνω των 250 εκατ. ευρώ.

Για έργα μεγάλης σημασίας για το οικείο κράτος μέλος ή με συνολική εκτιμώμενη αξία άνω των 500 εκατ. ευρώ, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να ζητούν από την Κομισιόν να ελέγξει τη συμβατότητα ολόκληρου του προγράμματος σύναψης συμβάσεων με τη νομοθεσία της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις, ούτως ώστε να μειωθούν σημαντικά οι αβεβαιότητες και ο κίνδυνος καθυστερήσεων και νομικών προβλημάτων. Ο μηχανισμός είναι εθελοντικός, η γνώμη της Κομισιόν δεν θα είναι δεσμευτική και η επεξεργασία των πληροφοριών υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες εμπιστευτικότητας.

Η Κομισιόν επιπλέον συνιστά να ληφθούν μέτρα από τα κράτη μέλη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αγοραστές του δημόσιου τομέα έχουν τις επιχειρηματικές δεξιότητες, τις τεχνικές γνώσεις και την αντίληψη των διαδικασιών που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τους κανόνες, και να εξασφαλιστεί ότι παρέχονται στους φορολογουμένους τα αγαθά και οι υπηρεσίες με την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής. Η Κομισιόν θα διευκολύνει την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και καινοτόμων προσεγγίσεων.

Τέλος, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκινά στοχευμένη διαβούλευση με σκοπό τη συλλογή παρατηρήσεων από τα ενδιαφερόμενα μέρη όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τονωθεί η καινοτομία μέσω της προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών. Η διαβούλευση είναι ανοικτή έως τις 31 Δεκεμβρίου και θα τροφοδοτήσει τις μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές για τις δημόσιες αρχές, αφορά δε θέματα όπως ο τρόπος χάραξης στρατηγικής, η οργάνωση της υποστήριξης για δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας ή η χρήση φιλικών προς την καινοτομία εργαλείων δημόσιων συμβάσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα