Κομισιόν: Δεν ζητήσαμε μείωση συντάξεων-μισθών στην Ελλάδα

Τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι θεσμοί ζητούν από την ελληνική πλευρά μείωση μισθών και συντάξεων,διέψευσε σήμερα η Κομισιόν. Η εκπρόσωπός της Αννίτα Μπρέιντχαρντ παρουσίασε ολόκληρη την πρόταση των θεσμών προς την Ελλάδα, βάσει της οποίας προτείνεται πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015 και μεσοπρόθεσμα, το 2018, 3,5%.

“Οι θεσμοί δεν ζητούν μείωση των

συντάξεων” τόνισε η κ. Μπρέιντχαρντ, και διευκρίνισε πως εισηγούνται την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, την αύξηση στις ηλικίες συνταξιοδότησης, την κατάργηση κινήτρων για πρόωρες, στην κατεύθυνση ενός βιώσιμου συστήματος με ενοποίηση των Ταμείων, το οποίο θα εξοικονομεί 1% του ΑΕΠ ετησίως.

“Η ελληνική πλευρά”, συνέχισε η εκπρόσωπος, ¨αντιπρότεινε μέτρα που ισοδυναμούν με 71 εκατομμύρια ή 0,04% του ΑΕΠ.”

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, οι θεσμοί δεν ζητούν μείωση στους μισθούς του δημοσίου, αλλά σύνδεση με την παραγωγικότητα και τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας.

Προτείνουν επίσης ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Όσον αφορά το ΦΠΑ, οι θεσμοί προτείνουν την απλοποίηση του συστήματος, που είναι πολυδιχασμένο, με την υιοθέτηση δυο δεικτών - 23% και 13%- και περιορισμένα προϊόντα στην κατηγορία του 6%. Όμως, είπε, η πρόταση είναι συζητήσιμη.

Όλα τα παραπάνω, κατά την κ. Μπρέιντχαρντ, συνιστούν ένα δίκαιο και προοδευτικό πακέτο.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για το δημόσιο χρέος - που αποτελεί άλλωστε θέση και ενός εκ των θεσμών, του ΔΝΤ - η εκπρόσωπος είπε πως πρώτα πρέπει να γίνει η ολοκλήρωση του προγράμματος για να συζητηθεί το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 30 Ιουνίου.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις επανέλαβε πως μόνο χρονοδιάγραμμα είναι η 30η Ιουνίου και ότι εφόσον υπάρξει η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές είναι εφικτή μια συμφωνία πριν το τέλος του μηνός.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα