Κομισιόν: Δεν ήταν η τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό

Ο Alexander Winterstein, αναπληρωτής επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής ενημέρωσης στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει οποιαδήποτε μελλοντική πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Crans Montana.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το αποτέλεσμα της χθεσινής νύχτας,

δήλωσε: «Όπως είδατε, η διάσκεψη για την Κύπρο στο Crans Montana έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία. Παρά τις 10 ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Gutierrez κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπολειπόμενες διαφορές ήταν πολύ σημαντικές και για τις δύο πλευρές για να καταλήξουν σε συμφωνία επί πολλών θεμάτων σε αυτό το σημείο στον χρόνο. Η ΕΕ, όπως γνωρίζετε, υποστηρίζει τόσο πολιτικά όσο και σε τεχνικό επίπεδο τη διαδικασία και παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε και τις δύο πλευρές για να φτάσουμε σε μια βιώσιμη διευθέτηση στο μέλλον».

Κληθείς να διατυπώσει σχόλια σχετικά με τα σημεία που δεν υπάρχει συμφωνία, ο αναπληρωτής επικεφαλής εκπρόσωπος παρέπεμψε στην ακριβή διατύπωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας ότι η Διάσκεψη ήταν μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Υπενθύμισε, επίσης, την ομιλία του προέδρου J.C.Juncker όταν επισκέφθηκε την Κύπρο, τονίζοντας ότι το Κυπριακό είναι προτεραιότητα για τον Πρόεδρο. Με αυτή την έννοια, εξήγησε ότι το Crans Montana δεν ήταν η τελευταία ευκαιρία και δεν απέκλεισε άλλες πρωτοβουλίες στο εγγύς μέλλον.

Ο Α.Winterstein ομολόγησε ωστόσο ότι το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ευαίσθητο και δύσκολο. Επανέλαβε, δε, ότι η διαδικασία είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και η ΕΚ παραμένει προσηλωμένη στη στήριξή της. Τέλος, δεν επιβεβαίωσε καμία συνάντηση Ερντογάν - Γιούνκερ στο περιθώριο της Συνόδου των G20.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα