Κοινή εκδήλωση κομμάτων για ανεξαρτησία ΚΔ

Κοινή εκδήλωση πραγματοποίησαν απόψε το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών και οι Οικολόγοι, με αφορμή την Επέτειο της Ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προσπάθεια όπως εμπεδωθεί η αδήριτη ανάγκη για συνέχιση της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ διατρανώθηκε η πρόθεση να μην σταματήσει ο αγώνας, με στόχο να διασφαλιστεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει

την πορεία της στην ιστορία.

Τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσει το ζήτημα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί και να ζητήσει ξεκάθαρη απάντηση.

Σε κοινή διακήρυξή τους, η οποία αναγνώστηκε στην εκδήλωση, τα κόμματα αναφέρουν ότι οι ενέργειες της Τουρκίας διαχρονικά, και πιο έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα, "αποσκοπούν στην ολοκλήρωση του τουρκικού στρατηγικού στόχου που δεν είναι άλλος από τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης και την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στον πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία".

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να θέσει αυτό το ζήτημα στην επόμενη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί και να απαιτήσει ξεκάθαρη απάντηση, που θα διατυπωθεί με σαφήνεια στα έγγραφα, για μετεξέλιξη και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οφείλει να κάνει ξεκάθαρο στην τουρκική πλευρά ότι η μετεξέλιξη και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μη διαπραγματεύσιμη. Η επιμονή της τουρκικής πλευράς σε ασαφείς διατυπώσεις που θα επιτρέπουν πολλαπλές ερμηνείες και ουσιαστικά κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακυρώνει ολόκληρη τη διαπραγματευτική διαδικασία", αναφέρει η Διακήρυξη.

Τα τέσσερα κόμματα αναφέρουν πως σε αυτή την κρίσιμη εποχή, ενωμένοι όλοι μαζί, πέραν και πάνω από τις όποιες ιδεολογίες και σκοπιμότητες που διχάζουν, με γνώμονα μόνο το καλό της πατρίδας μας, οφείλουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας και να στρέψουμε και πάλι την προσοχή μας στην κατοχή και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για απελευθέρωση της πατρίδας μας, και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: Ελευθερία, Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στη διακήρυξη τα κόμματα σημειώνουν πως η ορθή επίλυση του Κυπριακού αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, να ζήσουν ειρηνικά, σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και ευημερίας σε μια ελεύθερη κοινή πατρίδα, απολαμβάνοντας ισότιμα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες, χωρίς φυλετικές διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Αναφέρεται πως η λύση, για να έχει νόημα, θα πρέπει να ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής και όχι να τα νομιμοποιεί ή να εδράζεται σε αυτά, να συνάδει με τις σύγχρονες αρχές της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις προσδοκίες των νέων που θα την βιώσουν και θα την εφαρμόσουν.

"Θα πρέπει να επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διακινούνται και να εγκαθίστανται ελεύθερα όπου αυτοί επιλέξουν, να έχουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας και εργασίας σε όποια περιοχή θελήσουν να ζήσουν και να ασκούν τις δημοκρατικές ελευθερίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι εκεί όπου ζουν και εργάζονται. Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να δίνει συνέχεια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η όποια λύση οδηγεί σε κατάλυση ή σε αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί παγίδα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή", αναφέρουν.

Στη διακήρυξη τα κόμματα αναφέρουν ακόμη πως για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και συνθήκες για μια δίκαιη λύση, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων και στη θέση της να αναπτυχθεί μια διεκδικητική στρατηγική, με τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών που ενισχύουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

"Η Άγκυρα θα αλλάξει πολιτική μόνο όταν το πολιτικό κόστος που θα πληρώνει για τη συνέχιση της κατοχής θα υπερβαίνει το όφελος που έχει διατηρώντας την. Γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία η ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι ευκαιρίες που παρέχει η επιθυμία της Τουρκίας είτε για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είτε για προνομιακή σχέση με την Ένωση", αναφέρουν.

Κάνουν επίσης λόγο για ανάγκη αναβάθμισης της συνεργασίας με την Ελλάδα για να καλύπτει όλους τους τομείς και να εδράζεται σε μια κοινή και ολοκληρωμένη στρατηγική.

Κεντρικός ομιλητής κατά την εκδήλωση ήταν ο καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου, ο οποίος είπε πως τους επόμενους κρίσιμους μήνες θα επανέλθουν τα ίδια βασανιστικά διλήμματα, οι ίδιοι εκβιασμοί, τα ίδια αδιέξοδα, για να προσθέσει πως η απάντηση για τους απλούς πολίτες πρέπει να είναι απλή και μονολεκτική: “Συνεχίζουμε”.

Όπως είπε, συνεχίζουμε γιατί “το οφείλουμε στο δίκαιο, στην ιστορία μας, στην αξιοπρέπεια μας”.“Η πολιτική μας ηγεσία απομένει να εμπνεύσει σε μας τους πολίτες το όραμα για το αύριο, με στόχο την επιστροφή στα κατεχόμενα χωριά μας και μια ενιαία και αδιαίρετη πατρίδα, χωρίς κατοχικούς στρατούς, σε μια λύση χωρίς επιδιαιτησίες, εποικοδομητικές ασάφειες και αναχρονιστικές εγγυήσεις”, ανέφερε.

Σημείωσε πως “πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα επιβιώσει στο χρόνο και που θα επιτρέπει τη φυσική και εθνική μας επιβίωση στη γη των προγόνων μας, για να γιορτάσουμε και του χρόνου όλοι μαζί την ημέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ, είπε: “Ονειρεύομαι να ζήσω σε ένα νησί απαλλαγμένο από όλα τα όπλα και όλους τους στρατούς”.

Ο κ. Λεβέντ ανέφερε ότι, “ενώ ακόμα μνημονεύουμε τους αγνοούμενους μας -τα λείψανα των οποίων δεν έχουν βρεθεί ακόμα- και όσους θυσίασαν τη ζωή τους σ΄ αυτό το βρόμικο πόλεμο, εύχομαι να λογοδοτήσουν μια μέρα οπωσδήποτε οι ένοχοι, που ακόμα γυρίζουν ελεύθεροι ανάμεσα μας”.“Ούτε Τούρκος είμαι, ούτε Έλληνας”, είπε. “Εγώ είμαι Κύπριος. Ευτυχισμένος όποιος λέει ότι είναι Κύπριος”.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε σύντομο ντοκιμαντέρ για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα