«Κοινές ευκαιρίες, κοινές προκλήσεις»

Δεδομένη θεωρεί η Λευκωσία τη στρατηγική σχέση με το Τελ Αβίβ
Νετανιάχου και Αναστασιάδης έκαναν γενική ανασκόπηση της τριμερούς ενεργειακής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ. Δεν ξεκαθάρισαν δημόσια το θέμα του αγωγού προς Τουρκία

Χωρίς ιδιαίτερα σημαντικές ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη

με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Ο κ. Νετανιάχου, στις φειδωλές του δηλώσεις κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, περιορίστηκε στο να δηλώσει πως Κύπρος και Ισραήλ αποτελούν δύο μικρές δημοκρατίες στην ανατολική Μεσόγειο, που μοιράζονται κοινές προκλήσεις και κοινές ευκαιρίες στον τομέα της ασφάλειας, του φυσικού αερίου, του εμπορίου, του τουρισμού, αλλά και στην αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων.

Όσον αφορά την τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ιδιαίτερα περήφανος που έχει την ευκαιρία να συνεχίσει τον διάλογο στη συνάντηση κορυφής της Λευκωσίας, προσθέτοντας πως «συνεχίζουμε αυτές τις συζητήσεις τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο, και συνεχίζουμε να ανταλλάσσουμε επισκέψεις». Αλλά φυσικά, όπως γνωρίζουμε, συνέχισε, «ως ηγέτες, δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη συνάντηση των ηγετών».

Ανταπόκριση στις πυρκαγιές
Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε επίσης στην άμεση ανταπόκριση της Κύπρου κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στο Ισραήλ το 2010, τονίζοντας πως ήταν προνόμιο για αυτόν να ανταποδώσει τον περασμένο μήνα, στέλνοντας τα ισραηλινά αεροπλάνα, προκειμένου να κατασβέσουν την τρομερή πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί μας.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέφερε εξάλλου πως τον περασμένο Απρίλιο τα δύο κράτη μαζί με την Ελλάδα διεξήγαγαν κοινή άσκηση κατάσβεσης πυρκαγιάς, «για να ενισχύσουμε την περιφερειακή μας συνεργασία σε καταστάσεις κρίσεως, και είναι ακριβώς αυτά που κάνουν οι φίλοι, έρχονται προς βοήθεια ο ένας του άλλου, αλλά συνεργάζονται και σε καλούς καιρούς για να βελτιώσουν τα πράγματα».

«Μιλούμε κοινή γλώσσα»
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για αξιόπιστους εταίρους, που μιλούν «κοινή γλώσσα» και συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις σε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων, από την ενέργεια στην ασφάλεια. «Αυτή η κοινή γλώσσα μάς καθιστά ικανούς να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον σε αυτούς τους καιρούς των προκλήσεων, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τόσες επιθέσεις κατά των κοινών μας αξιών. Αυτό είναι μια πραγματικότητα για την περιοχή μας, αλλά και για πολλά μέρη του κόσμου», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις περιφερειακές εξελίξεις. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Νετανιάχου για τις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό πρόβλημα και είχαν την ευκαιρία να προετοιμάσουν την επόμενη τριμερή συνάντηση, που θα γίνει αργότερα φέτος, στην Ιερουσαλήμ.

Ευγνωμοσύνη για βοήθεια
Παράλληλα, εξέφρασε προς τον κ. Νετανιάχου, τον λαό και την κυβέρνηση του κράτους του Ισραήλ την ευγνωμοσύνη του ιδίου και των Κυπρίων για την πολύτιμη , όπως χαρακτήρισε, βοήθεια που πρόσφεραν οι Ισραηλινοί κατά τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές στην Κύπρο. «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα πολλής δουλειάς που κάναμε μαζί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, για να φέρουμε πιο κοντά τις χώρες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανοικτά μέτωπα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Ισραήλ, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της κυπριακής αντιπροσωπίας στο γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, ο κ. Κασουλίδης είχε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

Πάντως πριν από τη χθεσινή επίσκεψη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου δήλωνε πως στη συνάντηση η πλευρά μας θα επιδίωκε να ξεκαθαρίσουν ορισμένες δηλώσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από τον Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, ο οποίος, παρά τις γνωστές ενστάσεις της Λευκωσίας, τάσσεται ανοικτά υπέρ του τουρκο-ισραηλινού αγωγού που θα περνά μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ένα ακόμη θέμα που ακόμη να ξεκαθαρίσει είναι το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών. Από τις χθεσινές επίσημες δηλώσεις των δύο πλευρών δεν διαφαίνεται κατά πόσο σημειώθηκε οποιαδήποτε πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα.

Ενδιαφέρον Delek και Avner
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι εταιρείες του ισραηλινού ομίλου Delek Group για εξόρυξη υδρογονανθράκων Avner Oil, Gas LP και Delek Drilling LP ανακοίνωσαν χθες το πρωί ότι υπέβαλαν προσφορά στην κυπριακή Κυβέρνηση για να αγοράσουν δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ, στο πλαίσιο του γ' γύρου αδειοδότησης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ισραηλινής «Globes», σε περίπτωση που η εταιρεία κερδίσει την προσφορά, κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει συνέργειες με τη δράση της εταιρείας στα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ. Η προσφορά από τις μονάδες της Delek υπεβλήθη ως μέρος της κοινοπραξίας Capricorn Oil.

Η Capricorn είναι διαχειρίστρια της κοινοπραξίας και αποτελεί μονάδα της Cairn Energy, η οποία τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κάτω από τον κωδικό CNE. Η Delek ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες που θα κερδίσουν την προσφορά δεν θα ανακοινωθούν πριν από το τέταρτο εξάμηνο του 2016.

Νετανιάχου καλεί Πούτιν
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν χθες, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, θέματα συνεργασίας για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών στη Μέση Ανατολή, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Πούτιν και Νετανιάχου συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους σε διάφορα επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα