ΚΟΕ: Διασφάλιση επαγγελματικής αποκατάστασης Ολυμπιονικών

Την ανάγκη όπως υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο που θα εξασφαλίζει την επαγγελματική αποκατάσταση των αθλητών που διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως επίσης και τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο θα κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των αθλητών αυτών εκφράζει η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ).

Σε ανακοίνωσή της, αναφέρεται πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Επιτροπής συνήλθε την Δευτέρα 29 Αυγούστου σε τακτική συνεδρία κατά την οποία έγινε ενημέρωση

για τις δραστηριότητες της ΚΟΕ τον τελευταίο μήνα, τόσο σε ότι αφορά στη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Ρίο όσο και για τις επαφές που έγιναν στην Κύπρο με θεσμικούς φορείς, και στη συνέχεια λήφθηκαν αποφάσεις για τη μελλοντική δράση του οργανισμού.

`Οπως σημειώνεται, στη συνεδρία έγινε εκτενής αποτίμηση της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες και εξεφράσθη η ευαρέσκεια του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την αγωνιστική παρουσία της ομάδας και το έργο που επιτέλεσε η αρχηγός αποστολής Όλγα Πιπερίδου και το Διοικητικό προσωπικό στο Ρίο. Αποφασίστηκε επίσης να διαβιβαστούν τα συγχαρητήρια προς το Γραφείο Τύπου και τη δημοσιογραφική ομάδα που διαπιστεύθηκε στο Ρίο (Λειτουργός Τύπου, Απεσταλμένος ΕΑΚ, Φωτογράφος, και αποστολή ΡΙΚ) για την προβολή που έτυχε η παρουσία της ομάδας κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε επίσης τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου για τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα με τους Υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνά Νικολάου, με τους οποίους συζήτησε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των δύο Υπουργείων και σχετίζονται με την ΚΟΕ, καθώς και με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, και τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις αγωνιστικές υποχρεώσεις για το 2017, σημαντικότερη εκ των οποίων κρίνεται η συμμετοχή στους Μεσογειακούς Αγώνες που θα γίνουν στην Ταραγόνα, όπως επίσης οι ΑΜΚΕ στο Σαν Μαρίνο, οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες Νέων στις Μπαχάμες, το Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων στο Γκιόρ και το Χειμερινό Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νέων στο Ερζορούμ.

Έγινε επίσης ενημέρωση για τις Γενικές Συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους των Διεθνών Οργανισμών στους οποίους είναι μέλος η ΚΟΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κοινοπολιτειακών Αγώνων (CGF),στο Έντμοντον του Καναδά από 5-7 Οκτωβρίου, η 45η Γενική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών (EOC) στο Μινσκ από 21-22 Οκτωβρίου και η 21η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC) στην Ντόχα από 15-16 Νοεμβρίου.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται, το Εκτελεστικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως οι φετινοί εορτασμοί της Ολυμπιακής Ημέρας πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στους υπαίθριους χώρους του Ολυμπιακού Μεγάρου, με τη συμμετοχή των Αθλητικών Ομοσπονδιών.

Αποφάσισε επίσης όπως προτείνει τη Χρυσταλλένη Τρικωμίτη ως εκπρόσωπο των αθλητών στην Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων. Η Τρικωμίτη, σημειώνεται στην ανακοίνωση, πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται, αφού μεταξύ άλλων, είναι η κορυφαία Κύπρια αθλήτρια από πλευράς διακρίσεων στους αγώνες αυτούς, και έχει ολοκληρώσει νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Αποφάσισε επίσης να προτείνει ως υποψήφιο για το ετήσιο βραβείο «Piotr Nourowski», τον αθλητή της Γυμναστικής Μάριο Γεωργίου.

Επίσης, όπως αναφέρεται, ύστερα από την επίσκεψη της κυπριακής αποστολής στα γραφεία της Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ στο Ολυμπιακό Χωριό, η ΚΟΕ θα προχωρήσει στην υλοποίηση και των υπολοίπων αποφάσεων που λήφθηκαν για συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο με δράσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα στο αθλητικό επίπεδο, που αφορούν τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκατεστημένοι στους χώρους υποδοχής στη χώρα μας.

Η ΚΟΕ θα στηρίξει επίσης την πρωτοβουλία του Οργανισμού «Peace and Sport» για διεξαγωγή αγώνων Τζούντο στην Κύπρο, με τη συμμετοχή των ομάδων του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Η ΚΟΕ αρχίζει εξάλλου την προσπάθεια θεσμικής κατοχύρωσης και εφαρμογής του θεσμού της Φιλάθλου Ιδιότητας στην Κύπρο όπως ισχύει σε πάρα πολλές χώρες στον κόσμο, κάτι που αποτελεί ευθύνη της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και την προώθηση εφαρμογής ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας στην Κύπρο, με προκαταρκτικές συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς.

Η επόμενη συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου ορίστηκε για την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα