Κίνδυνος για τα παιδιά από την έκθεση σε τοξικές ουσίες

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το έμβρυο και το παιδί μέχρι και την εφηβεία του, κινδυνεύουν περισσότερο από τους ενήλικες από συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η έκθεση των παιδιών σε ουσίες ή παράγοντες όπως για παράδειγμα τα πολυχλωριομένα διφαινύλια (PCBs), o μόλυβδος, o υδράργυρος, οι φθαλικοί εστέρες, οι διοξίνες, τα φυτοφάρμακα, το παθητικό κάπνισμα, η ιονίζουσα ακτινοβολία, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι άμεσες (άσθμα ή αλλεργίες), αλλά και μακροπρόθεσμες (να εκδηλωθούν δηλαδή αργότερα στην ενήλικη ζωή του παιδιού)

όπως π.χ. νευρολογικές ή αναπτυξιακές ανωμαλίες, διαταραχές του ανοσοποιητικού, του ενδοκρινικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, πνευματική υστέρηση και καρκίνος.

Πότε ξεκινά η προφύλαξη;

Η προφύλαξη πρέπει ν΄άρχίζει νωρίς πριν τη σύλληψη του εμβρύου και να συνεχίζει κατά την εγκυμοσύνη μέχρι και την ενηλικίωση του παιδιού.

Η υγεία των γονιών πριν τη σύλληψη μπορεί να είναι καθοριστική για το έμβρυο αλλά και στη μετέπειτα ζωή του παιδιού καθώς πολλές τοξικές ουσίες συσσωρεύονται στο ανθρώπινο οργανισμό ή μπορεί να επιδράσουν στο σπέρμα και στα ωάρια. Αν η μητέρα στο στάδιο της εγκυμοσύνης ή και προηγουμένως, έχει εκτεθεί σε τοξικές ουσίες, είναι δυνατόν να τις μεταφέρει μέσω του πλακούντα στο έμβρυο, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και ευαίσθητη περίοδο της ανάπτυξής του.

Ο εγκέφαλος του εμβρύου και πολλά άλλα συστήματα όπως το αναπαραγωγικό, αρχίζουν ν’ αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της κύησης π.χ. το απόθεμα των ωαρίων της γυναίκας που θα απελευθερωθούν στη διάρκεια της ζωής της δημιουργούνται όταν αυτή είναι ακόμη έμβρυο. Ο πλακούντας δεν μπορεί πάντα να προστατέψει το έμβρυο. Πολλές ουσίες όπως φάρμακα, αλκοόλ, ναρκωτικά ουσίες του καπνού και άλλα δηλητήρια τον διαπερνούν. Ο θηλασμός είναι δώρο ζωής για το παιδί. Προετοιμάστε το σώμα σας ώστε να του δώσετε ό,τι καλύτερο.

Διαβάστε περισσότερα στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα