Κίνδυνος άνοιας & Αλτσχάιμερ για τα άτομα με ροδόχρου ακμή

Οι άνθρωποι που πάσχουν από ροδόχρου ακμή αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και συγκεκριμένα νόσου Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Να σημειωθεί ότι προσφάτως άλλη μελέτη είχε συσχετίσει τη δερματική πάθηση με την εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Annals of Neurology, ο Δρ Αλεξάντερ Έγκεμπεργκ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία για 5,6 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων περίπου 82.500

ασθενείς με ροδόχρου ακμή.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, οι πάσχοντες από τη δερματική πάθηση είχαν 7% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν άνοια και 25% να εμφανίσουν νόσο Αλτσχάιμερ. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών. Επίσης, ο κίνδυνος νόσου Αλτσχάιμερ ήταν μεγαλύτερος για τις γυναίκες με ροδόχρου ακμή (28%) από ό,τι για τους άνδρες με την ίδια πάθηση (16%).

Σύμφωνα με τον Δρ Έγκεμπεργκ «αυξάνουν οι ενδείξεις πως η ροδόχρους ακμή μπορεί να συνδέεται με τις νόσους Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, αν και παραμένει ασαφές γιατί συμβαίνει αυτό». Ο ερευνητής τονίζει πάντως πως επειδή κάποιος έχει ροδόχρου ακμή, δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκη θα εμφανίσει άνοια ή άλλη νευροεκφυλιστική πάθηση.

Η ροδόχρους ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδη δερματική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ερυθρότητα στο πρόσωπο. Ορισμένοι βιολογικοί μηχανισμοί της έχει διαπιστωθεί ότι είναι ίδιοι και σε διάφορες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

«Εξάλλου, ορισμένοι ασθενείς με ροδόχρου ακμή εκδηλώνουν νευρολογικά συμπτώματα, όπως αίσθημα καύσου ή πόνο στο δέρμα, ημικρανίες, νευροψυχιατρικά προβλήματα κ.α., πράγμα που παραπέμπει σε κάποια σχέση ανάμεσα στην και στις νευρολογικές παθήσεις», καταλήγει ο Δρ Έγκεμπεργκ.

Πηγή: dailymirror

Keywords
Τυχαία Θέματα