Κίνδυνοι από την εξόρυξη χρυσού με υδρομεταλλουργία

Για τους κινδύνους της μεθόδου της υδρομεταλλουργίας στην παραγωγή του κράματος χρυσού και αργυρού, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού στην Κύπρο, με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της HCM για τη νέα μεταλλουργική μονάδα παραγωγής χρυσού και αργύρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μέθοδος της υδρομεταλλουργίας την οποία θα χρησιμοποιήσει η εταιρία, βασίζεται σε ένα από τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια – το κυάνιο, ενώ χρησιμοποιεί

και τεράστιες ποσότητες νερού. Όπως αναφέρει, η χρήση κυανίου για την παραγωγή χρυσού δεν είναι ούτε σύγχρονη ούτε πρότυπη και καθόλου φιλική προς το περιβάλλον, ενώ το κυάνιο έχει ταξινομηθεί ως χημικό όπλο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι ατυχήματα σε μεταλλεία που χρησιμοποιούν κυάνιο έχουν στοιχίσει πολλές ζωές και έχουν προκαλέσει μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο έχει ζητήσει την απαγόρευσή του από τη Μεταλλευτική Βιομηχανία, με τελικό του ψήφισμα στις 27 του Απρίλη του 2017 και συνεπώς, η μια μετά την άλλη, ευρωπαϊκές χώρες το απαγορεύουν, όπως η Ελλάδα, Σλοβακία, Τσεχία, Γερμανία, Ουγγαρία.

Η Πρωτοβουλία αναφέρει πως ο λόγος που η εταιρία θα χρησιμοποιήσει κυάνιο, είναι επειδή οι ποσότητες χρυσού είναι πολύ μικρές και πως για κάθε 0.8 γραμμάρια χρυσού, θα υπάρξει 1 τόνος απόβλητα ποτισμένα με κυάνιο. Παράλληλα, για κάθε κιλό χρυσού που θα παράγεται, θα χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρίας, 1 εκατομμύριο λίτρα νερού, σε μια περιοχή που έχει ήδη μεγάλο πρόβλημα νερού.

Όσον αφορά για τη στελέχωση από Κύπριους επιστήμονες και τεχνικούς, που αναφέρει η εταιρία, η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας αναφέρει πως οι επιστήμονες και οι τεχνικοί είναι αυτοί που ήδη εργάζονται στο μεταλλείο και πως η εταιρία δεν θα προσλάβει κανένα νέο εργαζόμενο. Επίσης, αναφέρει πως η νέα μονάδα οικονομικά δεν θα προσφέρει στην οικονομία και στο κράτος έσοδα, γιατί η εταιρία φρόντισε να πάρει την άδεια λειτουργίας για το μεταλλείο πριν να καταθέσει τα σχέδιά της για την παραγωγή χρυσού και έτσι στα ενοίκια, τις εγγυήσεις για την αποκατάσταση και στα δικαιώματα που πληρώνει στο κράτος, δεν συμπεριλαμβάνονται αυτά που νόμιμα πρέπει να καταβάλει αν παράγει χρυσό ή άργυρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα