ΚΕΒΕ: Προβληματικός παραμένει ο δανεισμός επιχειρήσεων

Προβληματικός παραμένει ο δανεισμός των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, ενώ τα επιτόκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας του επιμελητηρίου με τον Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι ο νέος δανεισμός των επιχειρήσεων

είναι προβληματικός ακόμα, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα των τραπεζών δεν είναι η ρευστότητα, αντίθετα έχουν υπερβάλλουσα ρευστότητα την οποία θα πρέπει να διοχετεύσουν στην αγορά. Σημείωσε παράλληλα ότι χωρίς τους δανειολήπτες δεν υπάρχει υγιές τραπεζικό σύστημα .

«Υπάρχουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, κυρίως λόγω του υψηλού ποσοστού των ΜΕΔ. Οι τράπεζες είναι πολύ προσεκτικές και δύσκολες στη νέα χρηματοδότηση, η οικονομική ύφεση σίγουρα δυσκολεύει την επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας, είναι πολύ λιγότερες οι επενδυτικές ή οι επιχειρηματικές δραστηριότητες. Κάποια στιγμή μπορεί και οι τράπεζες να είναι υπερβολικά φοβισμένες στο να δανειοδοτήσουν νέες προτάσεις και αυτό θα πρέπει να το δουν με καλύτερο μάτι», ανέφερε ο ΓΓ του ΚΕΒΕ.

Σημείωσε επίσης ότι σίγουρα το κόστος του χρήματος θα πρέπει να μειωθεί ακόμα περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη και τα διεθνή δεδομένα.

Όπως είπε, χρηματοδοτούνται κάποιες προτάσεις, αλλά το ΚΕΒΕ θα ήθελε περισσότερη χρηματοδότηση στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Οι τράπεζες πρέπει να αντιληφθούν, πρόσθεσε, ότι μέσα από χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και δεδομένου ότι εξασφαλίζεται η ικανότητα αποπληρωμής του δανείου, έχουν περισσότερα να κερδίσουν παρά με το να κρατούν ψηλά τα επιτόκια.

«Τα υψηλά επιτόκια λειτουργούν ανασταλτικά στην επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας. Με χαμηλότερα επιτόκια έχουν περισσότερες πιθανότητες να βελτιώσουν την κερδοφορία τους», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ συζήτησαν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειτουργία και την πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες σε σχέση με τους δανειολήπτες.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει μια συνάντηση με τις τράπεζες και να τους εξηγηθεί ότι η κοινωνία στήριξε το τραπεζικό σύστημα σε δύσκολες οικονομικές περιόδους και το τραπεζικό σύστημα, τώρα που καταφέρνει να ανακάμπτει, είναι σειρά του να συμπεριφερθεί με την ίδια ωριμότητα προς τους δανειολήπτες, μειώνοντας ή κρατώντας στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τις χρεώσεις τους και τα επιτόκια, έτσι ώστε να βοηθηθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ Κώστας Μελάς ανέφερε ότι η επαφή με το ΚΕΒΕ εντάσσεται στα πλαίσια επαφών για προώθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες, και «αν δεν προστατεύσουμε και συνεχίζουμε να κατατρέχουμε, τότε οι τράπεζες και το χρηματοοικονομικό σύστημα δεν θα μπορεί να επιβιώσει».

«Πρέπει οι δανειολήπτες τουλάχιστον να προστατευθούν έναντι των παραλόγων απαιτήσεων των τραπεζών και της συμπεριφοράς που επιδεικνύεται στους χειρισμούς των θεμάτων που τους απασχολούν», είπε.

Ο κ. Μελάς ανέφερε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να επιλυθεί το θέμα των ΜΕΔ με ευφάνταστες τακτικές, όπως επιτάσσει η οδηγία και ο κώδικας, για να δώσουν ανάσα στους δανειολήπτες και να μπορέσουν να επιβιώσουν. Πρόσθεσε πως όλοι παραδέχονται ότι η ανάκαμψη της οικονομίας -και συνεπώς η επανάκαμψη της εισοδηματικής ικανότητας των δανειοληπτών- θα επανέλθει αργά στα τρία με πέντε χρόνια, και επομένως οι αναδιαρθρώσεις θα πρέπει να έχουν αυτή την περίοδο αναπροσαρμογής, σχεδιασμού ώστε να μπορέσουν σιγά - σιγά όλοι να επιζήσουν.

Αναφορικά με τα νέα επιχειρηματικά δάνεια είπε ότι το πρόβλημα είναι τα υψηλά επιτόκια που κυμαίνονται γύρω στο 4-5% και με χίλια ζόρια, όπως σημείωσε, μπορεί να είναι λίγο πιο κάτω. Εξέφρασε την άποψη του Συνδέσμου ότι το επιτόκιο θα έπρεπε να είναι 2,5-3% και νοουμένου ότι η επιχείρηση αποδεικνύει στην τράπεζα ότι μπορεί, είναι βιώσιμη και μπορεί να αποδώσει εκείνα που κάποιος αναμένει, τότε η τράπεζα επιβάλλεται να της δώσει δάνειο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα