Κενές θέσεις για έναν Πρέσβη και τέσσερεις Ακολούθους

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΩΣ, ΕΝΩ Η ΒΟΥΛΗ ΞΕΠΑΓΩΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΘΕΣΕΙΣ

Πριν προλάβουν να ξεχασθούν οι δηλώσεις για τη συμφωνία με τους δημοσίους υπαλλήλους για πάγωμα των προσλήψεων, η Κυβέρνηση δημοσίευσε χθες την προκήρυξη νέων θέσεων στο Δημόσιο, μεταξύ των οποίων μια θέση Πρέσβη και τεσσάρων ακολούθων. Επίσης προχθές η Επιτροπή Οικονομικών ενέκρινε το αίτημα της Κυβέρνησης για ξεπάγωμα θέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το αίτημα της Κυβέρνησης ενώπιον της Επιτροπής

Οικονομικών αφορούσε συνολικά 164 θέσεις, ωστόσο η Επιτροπή απέρριψε μερικώς το αίτημα και δεν ενέκρινε όλες τις θέσεις.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή είπε όχι σε 15 θέσεις στην Αρχή Λιμένων με μέση ετήσια μακροπρόθεσμη δαπάνη €817,8 χιλ. και σε 26 θέσεις εκπαιδευτικών λειτουργών, που περιλαμβάνουν θέσεις εκπαιδευτικών λειτουργών με απόσπαση. Η Επιτροπή Οικονομικών ξεπάγωσε θέσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και θέσεις σε δώδεκα οργανισμούς. Σημειώνεται ότι η πρακτική του ξεπαγώματος θέσεων ακολουθήθηκε και τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα εκατοντάδες προσλήψεις σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους, παρά την ευρύτερη πολιτική μη προσλήψεων.

Σε δώδεκα οργανισμούς αναλογούν 79 θέσεις με μέση ετήσια μακροπρόθεση δαπάνη τα €4,7 εκ., ενώ 56 από αυτές είναι θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής, 22 είναι πρώτου διορισμού και μια θέση είναι με συμβόλαιο.
Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, πάντως, ζήτησαν την κατάθεση περαιτέρω στοιχείων πριν τοποθετηθούν στα αιτήματα για το ξεπάγωμα των υπόλοιπων θέσεων.

Συγκεκριμένα, ξεπάγωσαν 16 θέσεις στην ΑΗΚ, τέσσερεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μια θέση στον Δήμο Δερύνειας, δύο στον Δήμο Λευκωσίας, μια θέση με συμβόλαιο στον ΘΟΚ, δύο στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού Αμαθούντας και μια στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου. Επίσης, ξεπάγωσαν δύο θέσεις στο Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, δύο θέσεις στον ΚΟΑΠ, 45 θέσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, δύο στη ΡΑΕΚ και μια στο Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών.

Παράλληλα, στο ξεπάγωμα θέσεων περιλήφθηκαν 25 θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής στη δημόσια υπηρεσία, οι οποίες αφορούν πέντε θέσεις στο Υπουργείο Γεωργίας, 4 θέσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών, μια θέση οικονομικού διευθυντή στο Υπουργείο Οικονομικών, μια θέση διευθυντή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, έξι θέσεις στο Υπουργείο Μεταφορών, οκτώ θέσεις στις υπηρεσίες υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Άλλες 13 θέσεις που ξεπάγωσαν αφορούν 12 θέσεις για το Υπουργείο Μεταφορών σε θέματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και μια θέση λειτουργού αεροπλοϊμότητας. Τέλος, ξεπάγωσαν έξι κενές θέσεις προαγωγής ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού, εκ των οποίων μια στο Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας και πέντε στο Υπουργείο Μεταφορών.

Πρέσβης και ακόλουθοι
Χθες, εξάλλου, προκηρύχθηκαν επισήμως τέσσερεις θέσεις Ανώτερου Λειτουργού Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μια κενή θέση Πρέσβη και οκτώ κενές θέσεις Ακολούθου. Επίσης χθες έγινε διόρθωση για την προκήρυξη κενής θέσης Ανώτερου Λειτουργού Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, όλες οι πιο πάνω θέσεις «δημοσιεύονται ύστερα από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τη μετέπειτα γραπτή συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, για εξαίρεσή τους από τις πρόνοιες των περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στον Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμων του 2013 έως 2015».

Keywords
Τυχαία Θέματα