ΚΕ: Υπήρξαν πιέσεις στην Ελβετία για Μαρωνίτες

Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Εφημερίδα «η Σημερινή», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δηλώνει πως στην Ελβετία υπήρξαν πιέσεις από κάποιους ξένους που προέτρεπαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην επιμένει στην επιστροφή των μαρωνιτικών χωριών υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, για να πάρουν από τον Πρόεδρο την απάντηση, όπως και την επισήμανση της ανάγκης σεβασμού της επιθυμίας αυτών των συμπατριωτών μας. Η εξαγγελία για επιστροφή τους, αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, σχετίζεται με τις θέσεις τους Τουρκικής πλευράς στο εδαφικό.

Όσον αφορά τη

διαπίστωση περί των ευθυνών του ναυαγίου στο Κραν Μοντανά, o κ. Χριστοδουλίδης υπογραμμίζει πως «Δεν θεωρεί ότι όποιος καλόπιστος παρατηρητής, έπειτα και από τις δημόσιες δηλώσεις είτε του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών είτε του Τουρκοκύπριου Διαπραγματευτή, μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι δεν υπήρξε θετική κατάληξη στην Ελβετία, λόγω της Τουρκικής εμμονής για εγγυητικά και παρεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο και μόνιμη τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί».

Για το θέμα της δημοσιοποίησης των πρακτικών, ο κ. Χριστοδουλίδης, αναφέρει πως η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας αντί να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση μέρους των διαμειφθέντων στο δείπνο της 6ης Ιουλίου στο Κραν Μοντανά, να γνωστοποιήσει τελικά τα πρακτικά προς όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στον Πρόεδρο του σώματος, καθώς και τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν απόλυτα ορθή.

Keywords
Τυχαία Θέματα