ΚΕ: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για κατοχύρωση των ΜΜΕ

Η Κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο δύναται να ολοκληρωθεί, να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί εντός των πρώτων μηνών του 2018 με στόχο, ανάμεσα σε άλλα, «να κατοχυρωθεί η λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δήλωσε, σήμερα, Δευτέρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ήταν ένας εκ των ομιλητών Ημερίδας με θέμα: «Ψευδείς ειδήσεις: Φαινόμενο χειραγώγησης στο σύγχρονο κόσμο».

Την ημερίδα διοργάνωσαν το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ένωση Συντακτών Κύπρου, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που ετοιμάζεται, στοχεύει και στο «να διαμορφωθεί το πλαίσιο που αφορά και άλλα συναφή θέματα, όπως η Δημοσιογραφική Δεοντολογία, η Ελευθερία του Τύπου, τα πρακτορεία ειδήσεων και οι ανταποκριτές ξένων πρακτορείων και Μέσων Ενημέρωσης».

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προνοεί για μητρώα και ταυτότητες δημοσιογράφων, καταγραφή σε μητρώο ολόκληρου του μιντιακού σκηνικού της χώρας μας, καλύπτοντας τον έντυπο, τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και διαδικτυακό Τύπο, και πολλά άλλα».

Με τον τρόπο αυτό, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «ευελπιστούμε ότι θα έχουμε για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη εικόνα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του προσωπικού που τα υπηρετεί και θα αντιμετωπίσουμε σε κάποιο βαθμό προβλήματα που υπάρχουν σήμερα».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις, διότι «ό,τι και αν κάνουμε, θεωρώ ότι θα υπάρχουν ανοικτά παράθυρα για ψευδείς ειδήσεις, ακραία προπαγάνδα και σενάρια συνωμοσίας».

Όπως είπε ο Εκπρόσωπος, «ενδεχομένως, η καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά είναι ένας ώριμος πολίτης και εκ μέρους όλων όσων συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο μία ώριμη, μετριοπαθής συμπεριφορά και επειδή το δεύτερο είναι δύσκολο, ειδικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου, θα επικεντρωθώ στο πρώτο, στον ρόλο του πολίτη, γενικότερα της κοινωνίας, που θεωρώ ότι είναι καίριος στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ‘fake news’».

Συνέχισε λέγοντας ότι «έχω την έντονη πεποίθηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, που είναι σαφώς πιο μπροστά από όλους εμάς που συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο του τόπου, αντιλαμβάνεται και γνωρίζει πολύ καλά όταν κάποιοι επιχειρούν να του σερβίρουν ‘fake news’».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μια τέτοια προσπάθεια, ειδικά κατά την διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου, στο τέλος της μέρας, αντί να φέρνει ψηφοφόρους, απομακρύνει τον κόσμο περισσότερο από την πολιτική και ενισχύει την κρίση αξιοπιστίας που υπάρχει».

Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο αίτημα του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως η Κομισιόν «εξετάσει τις προκλήσεις που προκαλούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες για τη δημοκρατία, ειδικότερα όσον αφορά τη διάδοση ψευδών πληροφοριών».

Πρόσθεσε ότι «ανάλογα φαινόμενα, δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε και στον τόπο μας, φαινόμενα που δυστυχώς ενισχύονται λόγω και της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε».

«Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, οφείλω να αναφέρω πως πολύ συχνά αντιμετωπίζω τέτοια φαινόμενα, τα οποία κατά κύριο λόγο δεν προέρχονται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, αλλά τρίτους, οι οποίοι διαδίδουν ανυπόστατες πληροφορίες σε δημοσιογράφους», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Είπε, επίσης, ότι «ο επαγγελματίας δημοσιογράφος οφείλει να μην δέχεται την πληροφορία ως αληθή εάν δεν την επιβεβαιώσει ο ίδιος και να φροντίζει να δρα ανεξάρτητα, προτάσσοντας τη δική του γνώση και κρίση, κυρίως, όμως, ο επαγγελματίας δημοσιογράφος είναι υπόλογος, όχι μόνο στους αναγνώστες του, αλλά και στους προϊσταμένους του».

Στην ομιλία του, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολυσύνθετο πρόβλημα με πολλές παραμέτρους, ένα πρόβλημα που με την υπάρχουσα φύση των ηλεκτρονικών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μόνο μέσα από διεθνή συνεργασία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά».

Πρόσθεσε ότι «όσο και αν το έψαξα δεν κατέληξα σε ικανοποιητική απάντηση για αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου».

Κάνοντας μια αδρή ιστορική αναδρομή για τις ψευδείς ειδήσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «μπορούμε να διακρίνουμε πως η διαρροή ψευδών ειδήσεων δεν αποτελεί φαινόμενο της εποχής μας, αλλά ανάλογα παραδείγματα μπορούμε να βρούμε σε πολλές ιστορικές περιόδους».

Ανέφερε ότι «από μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο, προκύπτει ότι το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων πρωτοεμφανίστηκε το 1938 και πιο συγκεκριμένα, στις 30 Οκτωβρίου 1938, όταν ένας 23χρονος ηθοποιός κατάφερε να πανικοβάλει το αμερικανικό ραδιοφωνικό κοινό καλύπτοντας ‘ζωντανά’ μια υποτιθέμενη εισβολή εξωγήινων».

Ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι «ο σχετικά άσημος, ακόμα, Όρσον Ουέλς, και τα υπόλοιπα μέλη του Mercury Theatre, διακόπτοντας συνεχώς το πρόγραμμα με ενημερώσεις για την πορεία της απόβασης, δημιούργησαν την εντύπωση πως οι Αρειανοί είχαν πράγματι προσγειωθεί στη γη και οι προθέσεις τους ήταν κάθε άλλο παρά καλοπροαίρετες».

Πρόσθεσε ότι «όπως θα αποδεικνυόταν λίγο αργότερα, η ‘απόβαση’ ήταν απλώς μία πρωτότυπη, δραματοποιημένη εκδοχή του κλασικού μυθιστορήματος του Wells ‘Ο Πόλεμος των Κόσμων’, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας εκπομπής ‘The Mercury Theatre on the Air’».

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «έκτοτε υπήρξαν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά αναμφίβολα σήμερα είναι η πρώτη φορά που το φαινόμενο της διασποράς ψευδών ειδήσεων εμφανίζεται με την ένταση που το βιώνουμε».

Ανέφερε ότι «εμφανίζεται, μάλιστα, πιο συχνά στις κοινωνίες και τις πολιτείες με υψηλό επίπεδο προστασίας θεσμών και δημοκρατικής λειτουργίας, ακριβώς γιατί σε αυτές τις κοινωνίες είναι περισσότερο ανεπτυγμένη και η σύγχρονη ηλεκτρονική μορφή επικοινωνίας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου το φαινόμενο των ‘fake news’ ευδοκιμεί».

Για το θέμα της ημερίδας, τις ψεύτικες ειδήσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει αναχθεί σε ένα σύγχρονο πρόβλημα, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική, τη δημοσιογραφία, εν γένει την κοινωνική ζωή και γενικότερα την καθημερινότητά μας».

«Ταυτόχρονα, θεωρώ ότι αφορά το επίπεδο της δημοκρατίας στον τόπο μας και το πώς προσεγγίζουμε την κοινωνία και πιο συγκεκριμένα, αν θέλετε, επειδή είμαστε και σε προεκλογική περίοδο, τους ψηφοφόρους», είπε ο Εκπρόσωπος, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για την πραγματοποίηση της ημερίδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα