Καζάνι που βράζει η υγεία

Νοσηλευτές και γιατροί προειδοποιούν με λήψη απεργιακών μέτρων
Καταγγέλλουν μη υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει το Υπουργείο Υγείας για επίλυση των προβλημάτων και εσκεμμένη καθυστέρηση, προειδοποιώντας ότι δεν θα συμμετάσχουν στην επικύρωση ειλημμένων αποφάσεων

Καζάνι που βράζει παραμένει ο τομέας της υγείας, ο οποίος απειλείται, πλέον, με λουκέτο ένεκα των αντιδράσεων από πλευράς ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Τούτο, μάλιστα, καταδεικνύεται και μέσα από χθεσινές ανακοινώσεις τόσο από πλευράς γιατρών όσο και από τους νοσηλευτές. Μάλιστα, οι γιατροί προτίθενται

να άρουν και την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, με επαναφορά των μέτρων που είχαν εξαγγείλει στο παρελθόν και τα οποία αναστάληκαν την τελευταία στιγμή, αν δεν υλοποιηθούν άμεσα τα συμφωνηθέντα.

Η διαμαρτυρία της ΠΑΣΥΚΙ
Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας, αφού μελέτησε σε συνεδρία του την συμφωνία που υπογράφηκε με τον Υπουργό Υγείας στις 20 Ιανουαρίου 2015, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη υλοποίησή της. «Το Δ.Σ. θέλει να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη υλοποίηση της συμφωνίας αλλά και την κωλυσιεργία που επιδεικνύεται από πλευράς του Υπουργείου Υγείας.

Η όλη συμφωνία θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί μέχρι τις 20 Απριλίου 2015. Διαπιστώνουμε ότι το Υπουργείο Υγείας δεν προχωρεί και αδυνατεί να υλοποιήσει τη συμφωνία. Η εσκεμμένη καθυστέρηση, μαζί με τα τεκταινόμενα στην υγεία, οδηγούν στη διαμόρφωση του σκηνικού για την "Αυτονόμηση", η οποία για την ΠΑΣΥΚΙ είναι το μείζον θέμα. Τονίζουμε ότι δεν θα συμμετέχουμε στην επικύρωση ειλημμένων αποφάσεων. Ευελπιστούμε στην άμεση λύση των τρέχοντων ζητημάτων, έτσι που να ξεκινήσουμε με το Υπουργείο Υγείας τον διάλογο για το μέλλον των νοσηλευτηρίων, την αναδιοργάνωση και την αυτοδιοίκησή τους.

Η ΠΑΣΥΚΙ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της και θα άρει την εμπιστοσύνη της προς τον Υπουργό Υγείας, επαναφέροντας τα μέτρα αν δεν υλοποιηθούν άμεσα τα συμφωνηθέντα», καταλήγει. Την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ χαιρέτισε χθες ο Σύνδεσμος Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών Κύπρου (ΣΕΣΙΚ), ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως θα καταθέσει αίτημα προς το Δ.Σ. της ΠΑΣΥΚΙ -στην επερχόμενη συνεδρία του- για ενεργοποίηση των απεργιακών μέτρων, όπως αυτά εξαγγέλθηκαν από τη Συντεχνία, στο ενδεχόμενο μη τήρησης των συμφωνηθέντων».

Η συμφωνία Υπουργείου Υγείας - ΠΑΣΥΚΙ
Υπενθυμίζεται πως στη συμφωνία που υπέγραψαν προ τριμηνίας ΠΑΣΥΚΙ και γιατροί, περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
? Αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος αποζημίωσης υπερωριακής εργασίας των κυβερνητικών γιατρών, σύμφωνα με τη μελέτη που ετοίμασε ο οίκος Deloitte εκ μέρους της ΠΑΣΥΚΙ.

? Αντικατάσταση των δεκαπενθήμερων συμβολαίων με συμβόλαια εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου.

? Μελέτη και αναθεώρηση των όρων των συμβολαίων των έκτακτων εργοδοτουμένων καθορισμένης διάρκειας, με στόχο την επίτευξη καλύτερων και δικαιότερων όρων απασχόλησης.

? Ξεπάγωμα των πέντε κενών θέσεων Διευθυντή Κλινικής, 46 θέσεων Βοηθών Διευθυντών Κλινικής/Τμήματος, μιας θέσης Διευθυντή Κλινικής/Τμήματος και τεσσάρων θέσεων Βοηθού Διευθυντή Κλινικής/Τμήματος(Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας).

Υπενθυμίζεται, επίσης, πως η συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΥΚΙ και Υπουργείου Υγείας είχε επιτευχθεί μερικές ώρες προτού οι κυβερνητικοί γιατροί κατέλθουν σε 24ωρη απεργία.

Αναβολή για 72 ώρες της τετράωρης στάσης
Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των Κλάδων Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού Υπηρεσιών Ψυχικής ΠΑΣΥΔΥ, η τετράωρη στάση εργασίας που είχε εξαγγείλει ο Κλάδος για την ερχόμενη Δευτέρα, μετατίθεται για την Πέμπτη.

«Τα Δ.Σ. των Κλάδων Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, μετά και τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Υγείας και κλιμάκιο τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών (ΤΔΔΠ) και σε σχέση με την απογευματινή συνάντηση (σ.σ. χθες) που θα έχουν τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, καθώς και σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους Κλάδους στον τομέα της Υγείας, έχουν συναποφασίσει τη μετάθεση της ημέρας πραγματοποίησης της 4ωρης στάσης εργασίας από τη Δευτέρα, 4/5/2015, στην Πέμπτη, 7/5/2015.

Η πιο πάνω απόφαση έχει ληφθεί: α) επειδή χρειάζεται να γίνει καλύτερος συντονισμός, αφού στη στάση εργασίας φαίνεται ότι θα λάβουν μέρος οι πλείστοι των Κλάδων στον τομέα της Υγείας και β) για να δοθεί, έστω και την υστάτη, μια ευκαιρία στα δύο Υπουργεία να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που έχουμε θέσει και να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας», καταλήγουν οι Κλάδοι Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ.

Συναντώνται για συντονισμό
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των κλάδων επαγγελματιών υγείας της ΠΑΣΥΔΥ με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων. Στη συνάντηση δεν αποκλείεται να κληθούν να παρακαθίσουν τόσο η ΠΑΣΥΝΟ όσο και ο ΣΕΣΙΚ, σε περίπτωση που αποφασίσουν να συμπορευθούν με τους Κλάδους της ΠΑΣΥΔΥ. Για τα αποτελέσματα των συναντήσεων των Κλάδων υγείας, το Δ.Σ. του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ, αλλά και ενόψει των εξελίξεων σε σχέση με τα αιτήματα τα οποία έχουν υποβληθεί εδώ και καιρό χωρίς μέχρι τώρα να υπάρξει καμία ανταπόκριση, και σε σχέση με τη εξαγγελθείσα στάση εργασίας, έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση τοπικών συνελεύσεων σε όλα τα νοσοκομεία προς ενημέρωση των μελών του, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, 5 και 6 Μαΐου αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα