Κατεχόμενα:Παιδιά σε δρόμους πωλούν λουλούδια-Χαμηλοί μισθοί

Το δείπνο των δύο ηγετών την ερχόμενη Κυριακή, η καταδίκη σε συνολικά 30 χρόνια φυλάκισης 19χρονου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τον φόνο του συγκατοίκου του στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η αίτηση για “υπηκοότητα” γνωστής Τουρκάλας ηθοποιού και τραγουδίστριας, η κηδεία του 34χρονου στην κατεχόμενη Λάπηθο, οι αντιδράσεις που ξέσπασαν για την ονομασία θρησκευτικού τεμένους στην Μια Μηλιά, αλλά και η κτιριακή κατάσταση του “κρατικού” θεάτρου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά πρωτοσέλιδα τους οι πέντε τουρκοκυπριακές

εφημερίδες.

Εντύπωση προκαλεί από τα πρωτοσέλιδα των τ/κ εφημερίδων, η αναφορά που γίνεται για παιδιά που πωλούν λουλούδια λόγω χαμηλών μισθών. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Χαλά Σουλτάν ή Σέιχ Ναζίμ;”, αναφέρεται στην αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση να ονομαστεί το τζαμί στην κατεχόμενη Μια Μηλιά, τέμενος Χαλά Σουλτάν.

Μια άλλη ομάδα, υποστηρίζει ότι κατά τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση του τεμένους, δόθηκε υπόσχεση στους πιστούς ότι το τζαμί θα ονομαστεί τέμενος Σείχ Ναζίμ Κιπρισί. Ο Κιπρισί είναι ένας από τους σημαντικούς πνευματικούς ηγέτες των Τ/κ. Αναφορά γίνεται και σε παιδιά που βρίσκονται στο πλάι των δρόμων και προσπαθούν να πωλήσουν λουλούδια που μάζεψαν από τους αγρούς και γράφει ότι οι χαμηλοί μισθοί οδήγησαν ακόμα και τα παιδιά στην εργασία. Γράφει, ακόμα, ότι για τέταρτη φορά στους πρώτους τρεις μήνες του 2017, ανακοινώθηκε αύξηση στην τιμή πώλησης του υγραερίου.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “30 χρόνια φυλάκιση”, αναφέρεται στην απόφαση του “κακουργιοδικείου” στην κατεχόμενη Αμμόχωστο στην υπόθεση του 19χρονου Τεβφίκ Ουτλού Πολάτ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τον φόνο του συγκατοίκου του σε φοιτητική εστία. Σύμφωνα με την απόφαση, ο 19χρονος καταδικάστηκε σε 28 χρόνια για τον φόνο, ένα χρόνο για παράνομη μεταφορά μαχαιριού και ένα χρόνο για την πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης. Αλλού αναφέρεται στην τελετή κατά την οποία η Αζντά Πεκκάν, γνωστή Τουρκάλα ηθοποιός και τραγουδίστρια, καρφίτσωσε στο πέτο του “πρωθυπουργού” και του “υπουργού” μεταφορών ένα μάτι βασκανίας. Η Πεκκάν έχει αιτηθεί για “υπηκοότητα”, ενώ ήδη έχει παράνομα αγοράσει περιουσία στην κατεχόμενη Κερύνεια. Αναφορά γίνεται και στο δείπνο των δύο ηγετών την ερχόμενη Κυριακή.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Τα μάτια είναι στραμμένα στην ε/κ βουλή”, γράφει ότι μετά από ένα μήνα διακοπής των συνομιλιών, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν την Κυριακή 2 Απριλίου σε δείπνο. Σημειώνεται, ακόμα, ότι στις 31 Μαρτίου η Βουλή αναμένεται να συζητήσει την απόφαση για το ενωτικό δημοψήφισμα, μια συνεδρία, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία θα κρίνει το μέλλον των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι αυξήθηκε για τέταρτη φορά αυτόν τον χρόνο η τιμή πώλησης του υγραερίου στα κατεχόμενα, φτάνοντας τα 47,5 τουρκικές λίρες (περίπου 12 ευρώ). Αναφορά γίνεται και στην καταδίκη 19χρονου από “δικαστήριο” σε συνολικά 30 χρόνια ποινής φυλάκισης για τον φόνο του συγκατοίκου του το 2015 σε φοιτητική εστία σε “πανεπιστήμιο” στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “30 χρόνια ποινή φυλάκισης για τον ύποπτο για το έγκλημα”, αναφέρει ότι σε συνολικά 30 χρόνια καταδικάστηκε ο Τεβφίκ Ουτκού Πολάτ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τον θάνατο του συγκατοίκου του, τον οποίο σκότωσε ως αποτέλεσμα πολλαπλών μαχαιρωμάτων (23 μαχαιριές). Αιτία της πράξης του 19χρονου ήταν το γεγονός ότι το θύμα αρνήθηκε να φύγει από το κοινό τους δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες, ώστε ο θύτης να περάσει χρόνο με την κοπέλα του. Αναφορά γίνεται και στην κηδεία του 34χρονου Εκρέμ Τσαγέρ, ο οποίος πέθανε από καρδιακή ανακοπή την Κυριακή στην κατεχόμενη Λάπηθο. Αναφορά γίνεται και σε βανδαλισμούς στο Μπελαπάις και συγκεκριμένα στο δάπεδο στην είσοδο του μοναστηριού.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Το `κράτος` είναι θεατής”, αναφέρεται στην κτιριακή κατάσταση του “κρατικού” θεάτρου, το οποίο εδώ και 19 χρόνια αφέθηκε στην μοίρα του, με το “κράτος” να παρακολουθεί απλά την κατάρρευση του χωρίς να προβαίνει σε καμία κίνηση και απόφαση να το σώσει.

Αλλού γράφει ότι άρχισαν και πάλι να διενεργούνται οι έλεγχοι στα λαχανικά και φρούτα, αφού από τον Δεκέμβριο, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο “κρατικό χημείο” και λόγω της καταστροφής των επιστημονικών εργαλείων, δεν γίνονταν ποιοτικοί έλεγχοι στα τρόφιμα. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του ηγέτη του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος κατά την επίσκεψη του στο επιμελητήριο βιοτεχνών και τεχνιτών, είπε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να στηρίξει τις ιδέες νέων ανθρώπων και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε οι νέοι επιστήμονες να συμβάλλουν στην προώθηση της παραγωγής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα