Κατεχόμενα: Σκάνδαλο με αγορά σπιτιού από πολιτικό πρόσωπο

Ποικίλα τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με αναφορές στους αυξανόμενους αριθμούς ξένων φοιτητών στα κατεχόμενα, τους οποίους εκμεταλλεύονται οι εργοδότες, στο σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με την αγορά ακινήτου αξίας 880 χιλιάδων στερλινών στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο από πολιτικό πρόσωπο, στις εκδηλώσεις για την επέτειο ιδρύσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας, στην αντίδραση του Ακιντζί στην πρόταση των 19 «βουλευτών», αλλά και στις δηλώσεις του ότι την Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθούν οι νομικές διεργασίες

σχετικά με το θέμα των πρόωρων παράνομων εκλογών.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ο υπέροχος Γκάτσμπι» αναφέρεται στο νέο σκάνδαλο που ξέσπασε στα κατεχόμενα με την αγορά περιουσίας αξίας 880 χιλιάδων στερλινών στον κατεχόμενο Επίκτητο από πολιτικό πρόσωπο. Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες από το ακίνητο, το οποίο διαθέτει, μεταξύ άλλων, γήπεδο τένις και γράφει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες της, το ακίνητο αγοράστηκε από τον Λεβέντ Γιουμουρτατσίογλου, μόνιμο κάτοικο Λονδίνου. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιτνζί σχετικά με την πρόταση των 19 «βουλευτών», οι οποίοι τάσσονται κατά της ομόσπονδης λύσης του Κυπριακού. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι «βουλευτές» δεν τον ενημέρωσαν σχετικά με την πρότασή τους και τους κατέκρινε για την απόφασή τους. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στο πρωτοσέλιδο της.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ποιος επωφελείται;», γράφει ότι παρά το γεγονός ότι το «υπουργικό συμβούλιο» δεν ενέκρινε πρόταση που αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση των τουριστών που επισκέπτονται τα κατεχόμενα, εντούτοις το ταξιδιωτικό πρακτορείο «Ασούγια» χρεώνει τους πελάτες του με το ποσό των 20 δολαρίων ως ασφάλιστρο. Αναφορά γίνεται και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στα κατεχόμενα, επέτειο ιδρύσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας. Προβάλλει, ακόμα, εκδήλωση που πραγματοποίησε το «συμβούλιο τουρισμού υγείας» για την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, στα πλαίσια της οποίας διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Έδειξαν ασέβεια», αναφέρεται σε δηλώσεις του «βουλευτή» του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Μουσταφά Αραμπατζίογλου σχετικά με το θέμα των πρόωρων «εκλογών», αλλά και στην απόφαση του αν ο ίδιος θα είναι ή όχι «υποψήφιος». Αναφορά γίνεται και στις εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για την 94η επέτειο της ίδρυσης της Τουρκίας. Γράφει, ακόμα, ότι σε δηλώσεις του ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθούν οι «νομικές» διεργασίες σχετικά με τον «νόμο» για τις πρόωρες, παράνομες εκλογές και ότι ο ίδιος θα υπογράψει τον «νόμο».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Οι φοιτητές δουλεύουν σαν τους σκλάβους», γράφει ότι οι πολλοί είναι οι εργοδότες που εκμεταλλεύονται τους ξένους φοιτητές που βρίσκονται στα κατεχόμενα για να φοιτήσουν στα «πανεπιστήμια» και τους βάζουν να δουλεύουν για πολλές ώρες, χωρίς όμως να τους δηλώνουν και να σέβονται τα δικαιώματα τους. Γράφει ακόμα ότι σε θαλάσσια περιοχή στην κατεχόμενη Καρπασία εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο πλοιάριο, ενώ στην ακτή βρέθηκαν σωσίβια, χωρίς κανείς να γνωρίζει πού βρίσκονται οι επιβάτες του. Αλλού αναφέρει ότι μειώνεται ο αριθμός της φώκιας της Μεσογείου που επισκέπτεται τα κατεχόμενα, αφού οι «αρμόδιες αρχές» δεν προστατεύουν τους χώρους τους οποίους οι φώκιες επισκέπτονται.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Είναι κρίμα τα παιδιά αυτά», αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχολεία στην κατεχόμενη Κερύνεια, όπου, λόγω υπερπληθυσμού της πόλης, δεν υπάρχουν θέσεις σε σχολεία, με αποτέλεσμα περίπου 80 παιδιά να μένουν σπίτι και να περιμένουν από το «υπουργείο» να λύσει το πρόβλημα. Γράφει, ακόμα, ότι θα πραγματοποιηθεί αύριο στο κατεχόμενο χωριό Λιμνιά η κηδεία του Τ/κ αγνοουμένου Χαλίλ Ζιγιά Ντεστεπάν. Αλλού αναφέρει ότι κατά τον τελευταίο χρόνο, σε εφτά «κυβερνητικά τμήματα» έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις διασπάθισης «δημοσίου» χρήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα