Καταγγελίες Λιλλήκα: Βρετανοί και Άιντα υποσκάπτουν την Κ.Δ.

Την «προκλητική» στάση Άιντα αλλά και Βρετανίας έναντι της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κ. Λιλλήκας κακίζει τη στάση Άιντα για τα όσα ανέφερε στο Σ.Α., αναφορές οι οποίες, σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κάθε άλλο παρά ευνοούν την Κ.Δ. Παράλληλα καταγγέλλει τη Μ. Βρετανία ότι προκλητικά εκμεταλλεύτηκε την κακοκαιρία στη Ν. Υόρκη για να θέσει τη διαδικασία έγκρισης

του ψηφίσματος στη ¨σιωπηρή διαδικασία¨, διακόπτοντας τις διαβουλεύσεις.

Όπως εξηγεί ο κ. Λιλλήκας, εφόσον κάποιο από τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. δεν αντιδράσει, ζητώντας επανέναρξη της συζήτησης για το κυπριακό, τότε θεωρείται ότι τα μέλη συμφωνούν και το ψήφισμα περνάει ως έχει.

«Ευτυχώς κάποιες φίλες χώρες», αναφέρει ο κ. Λιλλήκας αναφερόμενος στη Γαλλία, «θα σπάσουν αυτή τη ¨σιωπηρή διαδικασία¨ και θα συνεχίσουν την προσπάθεια να υπερασπιστούν τα κυπριακά συμφέροντα και τη διεθνή νομιμότητα».

Υπενθυμίζεται ότι οι προσπάθειες της Λευκωσίας επικεντρώνονται στην τροποποίηση του προσχεδίου ψηφίσματος του Σ.Α.

Οι αναφορές Άιντα στο Σ.Α.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών τονίζει ότι από τις επαφές που είχε ο ίδιος με ξένους διπλωμάτες αποκαλύφθηκαν πολλές δυσάρεστες διαστάσεις της ενημέρωσης του κ. Άιντα στο Σ.Α. «Ο κ. Άιντα πρότεινε ως τρόπο αντιμετώπισης της σημερινής κρίσης την αναστολή όλων των ενεργειακών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απόσυρση της NAVTEX από τους Τουρκοκύπριους! Προσπάθησε να δώσει κρατική οντότητα στο ψευδοκράτος».

Η στάση ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας

Ταυτόχρονα, ο κ. Λιλλήκας καταγγέλλει ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ αρνούνται μέσα στο ψήφισμα να γίνει αναφορά στην Τουρκία. «Προσπαθούν», προσθέτει, «με τη διατύπωση με αναφορές στα δυο μέρη, δηλαδή ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, να αποκρύψουν τις ενοχές της Τουρκιάς, να την απενοχοποιήσουν και να μετατρέψουν το Κυπριακό πρόβλημα σε δικοινοτική διαφορά».Την ίδια απαράδεκτη συμπεριφορά, προσθέτει, έχει η Μ. Βρετανία η οποία ετοίμασε το προσχέδιο ψηφίσματος.

«Ο ΠτΔ να αλλάξει στάση – Μας υποσκάπτουν»

Ο κ. Λιλλήκας καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αλλάξει στάση σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη που δείχνει τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ.

«Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιτέλους να αλλάξει στάση. Να αντιληφθεί επιτέλους πως αυτή η απόλυτη εμπιστοσύνη και η επένδυση όλων των προσδοκιών του, στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο, είναι καταστροφική για την Κύπρο και την Εθνική μας υπόθεση».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα πρέπει να νιώθει απογοητευμένος ή ξεγελασμένος από αυτούς που εμπιστεύτηκε για το Κυπριακό και την Κυπριακή ΑΟΖ».Μετά από αυτά τα γεγονότα, τονίζει ο κ. Λιλλήκας, «αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αλλάξει πολιτική τότε θα είναι συνυπεύθυνος για τα όσα θα συμβούν στον τόπο μας».

«Ως Συμμαχία Πολιτών», προσθέτει, «είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τια παγίδες που ενδεχόμενα η Βρετανία θα ενσωμάτωνε στο προσχέδιο. Δυστυχώς επαληθευτήκαμε. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ αρνούνται μέσα στο ψήφισμα να γίνει αναφορά στην Τουρκία. Προσπαθούν με τη διατύπωση με αναφορές στα δυο μέρη δηλαδή ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, να αποκρύψουν τις ενοχές της Τουρκίας, να την απενεχοποιήσουν και να μετατρέψουν το Κυπριακό πρόβλημα σε δικοινοτική διαφορά. ΗΠΑ και Βρετανία, αρνούνται τις τροπολογίες που έχουν υποβάλλει άλλες φιλικές χώρες για αλλαγή του ψηφίσματος.Η Γαλλία θα σπάσει τη σιωπηρή διαδικασία

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε ότι «η Γαλλία θα συνεχίσει για άλλη μια φορά, έμπρακτα, να είναι στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας», σπάζοντας επί της ουσίας τη σιωπηρή διαδικασία που επιχειρεί να περάσει η Μ. Βρετανία.

Οι δηλώσεις του κ. Λιλλήκα έγιναν μετά από συνάντηση με το Γάλλο Πρέσβη στα πλαίσια της προσπάθειας της Συμμαχίας Πολιτών να τροποποιηθεί το προσχέδιο ή έστω να μην υιοθετηθεί η Έκθεση του Γ.Γ του ΟΗΕ στο επερχόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αύριο ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών θα έχει συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας, στον οποίο αναμένεται να εγείρει το ζήτημα. «Να στείλουμε μήνυμα στους Βρετανούς»

Ο κ. Λιλλήκας εισηγείται όπως εμβαθύνουμε τις σχέσεις με τη Γαλλία, η οποία κατά την έκφραση του αποδείχθηκε σταθερός φίλος της Κύπρου.

Εισηγείται επίσης συμφωνία παροχής στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Ρωσία, θέτοντας ανταλλάγματα, τα οποία θα καθοριστούν από το Εθνικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, τονίζει ότι πρέπει να σταλεί το μήνυμα στους Βρετανούς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν θα δεχθεί άλλο «αυτή τη συμπεριφορά υπόσκαψής της και ότι αν οι Βρετανοί συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο, θα έχουν συνέπειες σε ότι αφορά τα δικά τους συμφέροντα, όπως αυτά εξυπηρετούνται από τις βάσεις στην Κύπρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα