«Κανένας αιφνιδιασμός από την κίνηση με τους Μαρωνίτες»

Η «πολιτική απόφαση» για επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους δεν αποτελεί επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας, καθώς εμπίπτει σε σειρά από μέτρα που προτίθετο να προωθήσει η κατοχική δύναμη και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τα οποία έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.

Τη θέση αυτή εξέφρασε, μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα», ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας ότι η επανεγκατάσταση στα μαρωνίτικα χωριά, όπως και το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων κάτω από την τουρκοκυπριακή διοίκηση, είναι

λίγα μόνο από τα μέτρα που φαίνεται ότι θα υπάρξουν στη συνέχεια, μαζί με μια εκστρατεία απενοχοποίησης της Τουρκίας για το Κραν Μοντανά και για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης του ψευδοκράτους.

Διαβάστε επίσης: Η απάντηση της Κυβέρνησης για τα μαρωνίτικα χωριά

«Καταβάλλεται μια προσπάθεια από τη μια να ασκηθεί πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και να προκληθούν νέα τετελεσμένα, πάντα σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα στο Κραν Μοντανά, που θα καταστήσουν πολύ δυσκολότερη την επίλυση του Κυπριακού», είπε και επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ από την πρώτη στιγμή ότι με τους χειρισμούς που έγιναν στην Ελβετία και το αποτέλεσμα, απομακρυνθήκαμε από τη λύση στο Κυπριακό.

Τόνισε, δε, ότι η προσοχή πλέον πρέπει να εστιαστεί στο πώς αντιμετωπίζουμε τα νέα τετελεσμένα.

«Πηγαίνοντας στο Κραν Μοντανά ξέραμε ότι η διαδικασία κορυφωνόταν. Έπρεπε να είχαμε προετοιμαστεί», είπε διευκρινίζοντας ότι τα συμπεράσματά του βγαίνουν βάσει όσων γνωρίζει ο ίδιος, ευχόμενος ότι στο επερχόμενο Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ θα προσέλθει με συγκεκριμένο πλάνο για τη συνέχεια.

Η συνταγή να αποφευχθούν όλα αυτά, πρόσθεσε, ήταν η ελληνοκυπριακή πλευρά να προσέλθει στο Κραν Μοντανά με επιβεβαιωμένη καθημερινά την βούληση για επίλυση στο Κυπριακό, καθώς αν (όπως κι έγινε) δεν υπήρχε αποτέλεσμα «θα είχαμε κερδίσει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών», είπε και πρόσθεσε ότι «τώρα είμαστε μετέωροι».

Καλώς δεν δημοσίευσε τα πρακτικά

Αναφορικά με την τελική απόφαση για μη δημοσίευση των πρακτικών του δείπνου στην Ελβετία από πλευράς Κυβέρνησης, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι πρόκειται για μια σωστή ενέργεια, καθώς θα έπρεπε να αποφευχθεί η όξυνση της αντιπαράθεσης με τον ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης: Ο ΠτΔ αποφάσισε να μην δημοσιεύσει τα πρακτικά

«Υπάρχουν, όμως, κάποιες παράξενες αναφορές σε αυτή τη δήλωση του ΠτΔ», είπε διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος αμφιβάλλει ότι υπήρξε έκκληση από τον ΓΓ του του ΟΗΕ για μη δημοσίευση των πρακτικών κι εκτίμησε ότι αν θα προχωρούσε σε παρέμβαση ο Αντόνιο Γκουτέρες, θα ήταν για να υποδείξει ότι κάτι τέτοιο ξεφεύγει από τα διπλωματικά θέσμια.

Επισήμανε, δε, ότι όταν ο ΠτΔ προχωρούσε στις συγκεκριμένες δηλώσεις, γνώριζε ότι θα παραβίαζε τα διπλωματικά θέσμια και παρόλα αυτά επέλεξε να το πράξει, εκθέτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία «για να σώσει το κύρος του Νίκου Αναστασιάδη».

«Η παράκλησή μου προς τον ΠτΔ είναι να μην κάνει βεβιασμένες κινήσεις κάτω από το βάρος της κριτικής που δέχεται, γιατί έχουν γίνει πράγματα που δεν είναι σωστά», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα